Hur blir semestern i år?

SEMESTER. I år blir semestern troligen annorlunda för många svenskar i spåren av coronakrisen, många kanske ska prova hur vi semestrade förr i tiden, innan charterresorna fanns. Alltså ett enkelt tält och campingkök i närområdet. 

1951 fick svensken tre veckors lagstadgad semester och det blev grunden för charterresorna. Bussresor fanns men i år är 65 år sedan det första charterplanet landade på Mallorca.

Vickers Viking, flugen av Svenska Aero. Wikipedia.

Den 23 april 1955 landade den första svenska charterresan på Mallorca, en resa som tog 10 timmar och 4 mellanlandningar. Charterflyget blev en succé. Ombord fanns 26 personer som betalt 1 095 kronor, i dagens penningvärde cirka 15.000 kronor för 16 dagar i värmen om det nu var varmt på Mallorca i april-maj 1955.

Året efter, 1956, gick den första chartern till Kanarieöarna med två mellanlandningar, den sista i Tanger, Marocko innan färden över havet.

Läs mer på Företagshistoria Online…

-För Pettersson gör corona-sommaren ingen skillnad, om jag inte blir sjuk, det blir frivillig isolering i skogen som det är även utan corona-virus varvet med korta utflykter i närområdet tillsammans med den oäkta hustrun.

En av ”Petterssons” badplatser i en av Södermanlands insjöar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Hur blir semestern i år?

 1. Sverige är ett fantastiskt land att semestra i. Jag åker aldrig till utlandet på sommaren. Möjligen en dagstur till Köpenhamn. Det finns hur mycket som helst att titta på och göra i vårt vackra land. Det kommer inte att gå någon nöd på oss svenskar, bara dom släpper ut alla som bor på äldreboende.

 2. Ahhh, tider det – blött mögeldoftande jofa bomullstält med fetvaddsfylld sovsäck.

  Lyxade man till det, kunde man lite senare köpa ett anpassat plastskydd till tälttaket.

  Och så spritkök för matlagning, jodå folk borde få en fin minnesvärd semester även när ingen vill släppa in vår medvetet pestsmittade befolkning.

  Hoppas bara nu att vädret blir varmare, vissa vettiga vetenskapsmän säger att vi går mot en mindre istid, solens aktivitet har även minskat kraftigt.

  Kan riktigt se Greta om några år skakande av köld, med 10 minusgrader på midsommarafton, predikade om att snart kommer den där globala uppvärmningen, vänta bara!

  • Orvard.d.ä.
   Dina rader väckte minnen från tidigt 50-tal,och en resa till GP-tävlingen i Hedemora.
   Med en äldre Ford Eifel 37-års modell bar det iväg från Skåne. Natten före den stora dagen övernattades i Tält utanför Ödeshög.
   Tror det var första gång Stenbock upptäckte att det ljust även på natten….men kallt som f-n.
   Detta var ju långt före ”klimatuppvärmningens” tidevarv och lite småfrusna,nåddes målet i Dalarna.
   TT-tävlingar lockade på den tiden hundratusentals åskådare. Dåtida motorstjärnor hade strålglans,och än idag kan jag i mitt minne se hur de rusade förbi oss i åskådarleden,med uppåt 180 knutar..
   Hur vi kom hem har däremot försvunnit ur minnet !

 3. Så tidigt som 1951 var inte Stenbock ute på sin första längre flygresa…
  Men drygt tio år senare skedde första semestern på ”Malle”, för första och sista gång.
  Det jag minns av den resan var ett normalt sydländskt land med en temperatur likt vår i Sydsverige.Men med ett språk som avvek från mitt Skånska…
  368:- kostade resan,och än idag förstår jag inte hur denna kunde betala sig för arrangören !
  Nåväl den gamla DC3:an tuffade på över Alperna,och vi kom både dit och hem med livet i behåll.

 4. Man får hemestra i år. Mycket grillning och om vädret erbjuder så blir det någon tripp till någon badstrand. Fast det är ju ungefär vad jag gör varje sommar på grund av sjukdom

 5. Visst är svenska naturen underbar. Det är därför man vill bo i hemlandet, men vad invällarna vill förutom bidrag har jag ingen aning om. De verkar inte vilja våra djur omtanke när de använder igelkottar som fotbollar eller misshandlar djur i sina hagar.

 6. ”Om det nu var varmt på Mallorca i april-maj 1955”

  Enligt S:t Greta så var det glaciärer på Mallorca 1955. Det är de svenska charterturisternas fel att de smälte och att isbjörnarna och pingvinerna dog ut. 😉

 7. Kan bara säga att tur man inte har någon avståndskärlek man läntat efter att träffa irl längre.
  Hade iofsg struntat i det då det inte är nån lag.

Kommentera