Den djupa staten

DEMOKRATI. “Den djupa staten”, kan även kallas en “stat i staten”, och som ofta används för att beskriva den makt som ligger i de demokratiska staternas säkerhetsapparat. Polis, militär och underrättelsetjänst har till uppgift att värna statens yttersta intressen och gör så när det behövs.

Vem styr landet. Bild från Jeander.

Enligt teorierna om den djupa staten, kan man som politiskt parti, politiker eller medborgare inte utmana för mycket. Då ingriper “den djupa staten” mot demokratin. “Den djupa staten” har en inre oåtkomlig kärna.

Begreppet används oftast mot stater som Turkiet, Ryssland och ibland USA. Stater som enligt medier och politiker i Sverige har en tvivelaktig demokrati.

Men hur är det i Sverige?

Vi har skattefinansierade public service som ska var opartiska och värna mångfald, men det gäller bara antalet kön och hudfärg. De med avvikande åsikter göre sig ej besvär. På public service röstar 80-85 procent av journalisterna på de rödgröna, resten borgerligt och ingen på Sverigedemokraterna.  Journalisternas partisympatier

Vi har Sölvesborg, där Sverigedemokraterna tog över efter valet 2018 och där de “opolitiska tjänstemännen” sa upp sig på löpande band för att slippa genomföra SD-politik.

Tomas Åberg, Näthatsgranskaren är ett tredje exempel. Åberg får statliga miljonbidrag för att kväva debatten och tysta obekväma röster.

Journalister bedriver politik, i stället för att rapportera och granska.

Nyligen har kommundirektörerna och andra berörda tjänstemän jämte kommunjurister och socialchefer i Eskilstuna, Strängnäs, Flen, Katrineholm, Nyköping, Oxelösund, Trosa, Gnesta kommuner samt Regiondirektören, Kommunikationsdirektören och chefsjuristen i region Sörmland vägrat lämna ut offentliga uppgifter om corona-pandemin och anmälts för det.

Regeringen lägger uppenbart mycket fokus på högerextremism och islamism medan de ser mellan fingrarna på vänsterextremismen.

Vi har Pettersson som dömdes för att ha “lånat” en bild på Facebook i journalistisk syfte medan Dagens Nyheter friades för samma ska. Alltså politiska domstolar.

-Pettersson säger att detta är inga bevis på någon djup stat, men några exempel på att något inte fungerar i vårt land. Tjänstemän och rättsväsende är djup politiserat, beslut fattas efter politiska sympatier och inte efter lagen. Jag tror inte det finns någon elit som styr, men naturligtvis påverkar makthavare det de kan. Familjen Wallenbergs valspråk “Att vara utan att synas”, även om det inte stämmer exakt så symboliserar det Sveriges mäktigaste familj, Wallenbergarna.

Det räcker inte med att rösta bort regeringen, det finns viktigare saker att diskutera. Är islam en maktfaktor i Sverige?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Den djupa staten

 1. Ja, och det handlar om ett djup motsvarande ett slukhål – ingen botten att nå då denna flyttas allt djupare allt eftersom skandalerna haglar. Historieböckerna framgent kommer sannerligen bli intressanta, frågan är ‘bara’ vem kommer skriva dessa? Sozzeriets hydraliknande tentaklar finns invävda i varje nivå, man kan beteckna det som en samhällelig fibrosarkom (dvs bindevävscancer, och bindeväv finns i var cell i kroppen – fibrosarkom är till 99% dödlig). Där finns ingen person o/e institution/organisation som är mäktig och kompetent nog för att åstadkomma de ack så akut nödvändiga förändringarna i samhället. En säkerligen bra början vore, att införa (åter) personligt tjänstemannaansvar, egentligen overdue sedan decennier (1974/-75, Palme). Samtidigt måste det undersökas huruvida ngn form av tvångsförvaltning av hela samhället kan arrangeras, n.b. denna kan INTE utgöras av svenska politokrater!!! Men, so-oder-so, kommer ‘resan’ tillbaka till ett (någorlunda) fungerande samhälle ta rejält med tid och definitivt inte bli enkel.
  Arma Land ! 🙁
  Mvh/TJ

 2. Bra Pettersson! Det djupa fjantet behöver höra ett och annat. Apropå det, hur gör man med enorma rullande V-märkta åklagare om det blir tal om ransonering av mat? Är det verkligen jämlikt, hållbart och rättvist att sådana ska få äta 5-6 gånger så mycket mat även vid ransonering i jämförelse med en normal svensk? Ska dom få 5-6 ransoneringskort medan vi bara får 1? Det är ju inte klokt. Och hur mycket toalettpapper går åt när man äter så mycket? En toalettpappersskatt hade slagit bättre än skatt på påse. Ju mer korvar, desto högre skatt! Eftersom V-märkta rullande åklagare äter kopiösa kvantiteter skulle staten tjäna stora pengar på kort tid.

 3. Dan Eliassons marsch genom myndigheterna och den kritik han har fått för grov inkompetens kanske inte var grov inkompetens utan ur uppdragsgivarens synvinkel utmärkt utförda uppdrag.
  Hans uppdrag var kanske som politisk kommissarie att säkerställa så att myndigheterna endast har garanterat lojala personer till partiet. Som läser pkkatekesen varje dag och tillber värdegrunden.

 4. Men hallå, titta på presskonferensen 1400. Här står tre myndigheter och en förening för kommuner och regioner.
  De rapar siffror som de belastat vården att ta fram. De gör sällan sina egna analyser, utan städslar gamla kompisar som blivit konsulter för att göra detta.
  Varför skall vi betala dyra statstjänstemän och föreningsmänniskor på SKR när det enda vi får siffror sammanställda från lägre nivåer? De gör ju inget, de har inte ens mandat att göra någonting.

  Skala ner dessa myndigheter ordentligt, skicka ut läkare och vårdpersonal som sitter i tysta tjänsterum och bollar med siffror till frontlinjen så de gör nytta. Anställ riktiga statistikassistenter istället.

  Vad får man för pengarna?

 5. Det är nu gott om skattehoror i MSM.efter alla “satsningar”, SVT, SR och Utbildningsradion är det till 100%.

  Vem biter den hand som föder en?

Kommentera