75 år sedan krigslutet i Europa

HISTORIA. Beskedet om den tyska kapitulationen, att det blivit fred i Europa, spreds genast över världen den 7 maj 1945. Bara några timmar efter undertecknandet i Reims nådde nyheten flertalet européer och amerikaner via radio, eller genom att någon som precis lyssnat på radio skrek ut nyheten för alla inom hörhåll.

Få svenskar har undgått att se de glädjefyllda filmbilderna från Kungsgatan i Stockholm, och då hade Sverige inte ens hade deltagit i kriget.

Särskilt minnesvärt var firandet i Storbritannien, landet som mot alla odds hade härdat ut och stått emot Hitler när det sett som mörkast ut 1940 och 1941. Över en miljon människor gav sig ut på gatorna för att fira, och det har sällan varit trängre på paradgatan mellan Trafalgar Square och Buckingham Palace i London. Kung Georg VI, drottning Elizabeth (inte den nuvarande) och premiärministern Winston Churchill gick ut på en balkong för att hälsa de jublande massorna.

Den 7 maj 1945 mottog den västallierade överbefälhavaren Dwight D Eisenhower tyskarnas officiella kapitulation, med utfästelser om att striderna skulle upphöra påföljande dag.

Här och var fortsatte tyskarna att göra motstånd i några dagar, och den officiella kapitulationen till Sovjetunionen ägde rum först klockan 23.30 den 8 maj i Berlin (9 maj, enligt Moskvatid). Följaktligen firades fredsdagen – V-E Day (”Victory in Europe Day”) – officiellt sett två gånger: den 8 maj i Västeuropa och den 9 maj i den sovjetiska maktsfären.

Filmen från Berlin, juli 1945.

Lite att fundera över. Vad hade hänt om Hitler vunnit?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “75 år sedan krigslutet i Europa

 1. 8. mai 1945 bodde vi nærKøping der jeg og min bror ble født som flyktninger.min far var offiser i de norske polititroppene som ble opprettet og utstyrt ved hjelp av legendariske Harry Søderman (Revolverharry).
  Søderman dro til Oslo og fangeleiren Grini,bløffet den tyske kommandanten ,samlet fangene og under påsyn av tyskerne kunngjorde han at Norge igjen var fritt og at fangene skulle hjem til sine.
  Hvilket kupp!

 2. Läs Aron Flams bok. ”Det här är en svensk tiger”. Sverige tvingades till att betala krigsskadestånd efter andra världskriget. Det försökte gömmas som lån för att dölja Sveriges skuld. Aron Flam har hittat de undertecknade originalen som förvaras i internationella arkiv. Sverige erkänner där sitt omfattande samarbete med Tyskland fram till 1943. Svenska kappan vändes sen efter de nya vindarna.

 3. Märklig värld vi befinner oss i. Tyskland förlorade kriget men vann Europa. EU framträder mer och mer som både Nazitysklands och Sovjetunionens efterträdare. Människor fängslas i demokratiska länder bara för att de är ute. Collegestudenter tycker att socialism är en god idé. High School-studenter håller inte med.

  Krig är ett helvete men det får i alla fall prioriteringar att hamna rätt.

 4. Hade media och STATS-TV informerat om de grymheter som Sverige under sin s.k.” storhetstid ” utövade i mellan Europa,vore en bättre balans tillgänglig….Endast vi få historieintresserade,inser vad som då skedde !
  Alla krig är fruktansvärda för civilbefolkningen,och är de som får betala storhetsvansinnet.

 5. Det är 75 år sedan WW 2 tog slut.75 år senare tjatas de i Svensk media forfarande om hitler och nazismen som tycks lura i alla buskar.Kanske det är dags att byta spår på grammofonskivan och börja skriva om det som verkligen är ett hot i dagens läge mot demokratin. .Ja,visst ja.Jag glömde att nämna Trump.Det verkar på media som om en dags skriverier utan att karaktärsmörda honom är en förlorad dag.Svensken ska tjatas ihjäl.Det är ju helt klart.

Kommentera