Är de statliga bolagschefernas löner rimliga?

EKONOMI. Vi hör gång på gång från finansminister Magdalena Andersson (S) och många andra rödgröna politiker och journalister att det privata näringslivet är girigt. Det går tydligen bra att kasta sten i glashus. 

Magnus Hall, vd Vattenfall. Det är samma Vattenfall som gång på gång höjer de fasta avgifterna för konsumenterna och som skickat brev till sina leverantörer där Vattenfall begär prissänkningar med 20 procent  och de ska fortsätta ha affärer med dem de utpressar. Pressbild

Det till 100 procent statligt ägda Vattenfall har en VD som heter Magnus Hall som har ofattbara 1.125.037 kr i månadslön exklusive semestertillägg och förmåner.

Jan Moström, vd för LKAB,också ägd till 100 % av svenska staten, som i 2018 års löneläge hade 516.167 kronor i månadslön.

Trea på listan ligger Klas Danielsson, vd för SBAB Bank AB som är helägt av staten. Danielsson har  450.000 kronor per månad. I de senaste två lönerevisionerna har han fått 25.000 kronor mer i månaden, vilket betyder löneökningar på 6,3 procent 2017 respektive 5,9 procent 2018.

Intressant är också Systembolagets vd Magdalena Gerger har en månadslön på 398.250 kr för att sälja så lite som möjligt…

Den svenska staten äger sammanlagt 46 bolag, varav 39 är helägda. Lönen för vd:arna i statligt ägda bolag bestäms av respektive bolags styrelse, enligt regeringens riktlinjer. Styrelsen ska sätta lönen på ett ”medvetet, ansvarsfullt och transparent sätt”, heter det i riktlinjerna.

Styrelsen ska också ”försäkra sig om att den totala ersättningen är rimlig, präglad av måttfullhet och väl avvägd samt bidrar till en god etik och företagskultur”.

Till skillnad från myndigheterna lyder de statligt ägda bolagen inte under offentlighetsprincipen och behöver därför inte lämna ut information om anställdas löner. Vissa bolag lämnar därför inte ut uppgifterna.

-Pettersson konstaterar att många tror att dubbelmoral betyder dubbelt så bra…

Uppgifterna kommer från fackförbundet ST:s tidning Publikt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

22 thoughts on “Är de statliga bolagschefernas löner rimliga?

 1. Fler och fler vaknar iallafall upp till denna Scaaam!

  Politiker får oftast jobb hos en storbank efter dom lurat skjortan av svensson.

  Alla gömmer sig bakom en mask, Fejkade skådespelare, så lätt att se idag.

  Rev 13 6.. be ready

 2. VD-lönerna rusade också för typ 20 år sedan. Orsaken uppgavs vara att om lönerna hölls tillbaka så skulle dessa guldklimpar fly Sverige och bli chefer i andra länder. Janne Carlzon, legendarisk SAS-räddare, kommenterade att det inte var många VD:ar i Sverige som höll internationell klass. Vid den tidpunkten var det väl Carlzon, Gyllenhammar och Barnevik typ.

 3. Är dom så duktiga..
  Själv tror jag inte det…
  Vad har dom anstälda..
  Reatid .arbetstid 10 till12 timmar..
  Det du lövfen när kom du upp till det

 4. 50 tusen borde räcka när dom ändå inte har personligt ansvar. Det krävs ju inte så mycket av dom…

 5. Den partiska och amatörmässiga skittidningen aftonbladet ska spara 500 miljoner kronor på sin ”tidningsverksamhet”. De skyller på ett virus.
  Så går det naturligtvis när man glömt bort sin roll som journalist och istället agerar som feg clown.

 6. Man kan tycka vad man vill om folks löner, men jag anser de är värda detta då skatten är hög i Sverige. Småpengar i det stora hela och vem kan man lita på om inte staten?

 7. När det är dags för årliga löneförhandlingar med olika fackförbund och arbetsgivare i den offentliga sektorn handlar lönepotten om 100 lappar som nådigt och rättvist skall fördelas.När skampensionerna skall höjas handlar det om 100 lappar.Är dessa överbetalda herrar och damers arbeten mer värda då en andras ? och i så fall varför ? Dags att sätta lönetak nu och få stopp på dessa oskäliga lönesättningar som saknar rim och reson.

 8. Med straffskatter på de lågavlönade hjältarna som nu sliter häcken av sig i vården så kan staten få in en del pengar som eventuellt saknas när de statliga höginkomsttagarna skall lyfta sina skyhöga fantasilöner.

  Många bäckar små blir en stor å …

  Citat från SVT Text:

  110 SVT Text Onsdag 06 maj 2020
  INRIKES PUBLICERAD 6 MAJ

  Skatt på gratislunch till vården

  Donationer har under coronakrisen
  finansierat gratisluncher till hårt
  arbetande sjukhuspersonal i Lund, men
  nu säger Skatteverket stopp. Luncherna
  ska förmånsbeskattas, rapporterar
  flera medier.

  -Skatteverket har inte mandat att ge
  fribrev till vissa yrkesgrupper. Vi
  måste behandla alla arbetsgivare och
  alla anställda på lika sätt, säger
  Yngve Gripple på verket.

  Både privatpersoner och företag har
  tidigare betalat tre restauranger i
  Lund för att laga gratisluncher till
  personal på sjukhuset.

  Socialdemokratisk solidaritet!

  • Men det gick tydligen bra att utverka fribrev till Özz Nyjen
   så att han kunde finansiera inkräktaren och sedermera massmördaren Akilov?? Men det var väl på order från högsta ort?

   Det blir bara så satans ynkligt när man ger sig på dem som jobbat häcken av sig för att stävja denna otäcka pandemi?

 9. Antalet myndigheter kan reduceras med 80 %.
  Det finns mycket jordgubbar att plocka.

  • Saknas det personal till jordgubbsplockning så finns det flera avdankade riksdagsmän, som trots att dom slutat uppbär försörjnings stöd från skattebetalarna istället för att söka sig ett jobb?

   Men av dessa riksdagsmän och av Importerade bidragsförsörjda ställs det inga krav, så låt dom ut och plocka jordgubbar!

 10. Trots att man fördömer kapitalismen ,så är den djävligt bra när man själv gynnas av den.
  Politiker är inget undantag. Hela vänstern dräller av bidragstagare, ingen reflekterar över att det finns pengar till dem. Det är ju ändå ett förkastligt system som föder dem.

  Men det går bra att leka revolutionär när samhället föder en, respekterar lagar och demokrati. Själva är dessa revolutionärer ett bevis för att kapitalismen fungerar bättre, eftersom deras ”idealsamhällen” inte existerar någonstans. I deras drömsamhällen blir de arkebuserade.

 11. Nej säger väl Magdalena, deras löner rör vi inte, vi tar ett par hundra från fattigpensionärerna istället per månad.

  Min avsky för dem som leder detta land är avgrunds djup!

Kommentera