Skandalernas socialdemokrati


INSÄNDARE. Detta är kapitel 12 ur min bok ” Sverige 2084”. Här börjar en lång rad av skandaler och katastrofer som ställde socialdemokraternas dementiapparat på stora prov. Nästa kapitel ger en rad påminnelser om de värsta av dem. För dem som glömt dem och för dem som slapp uppleva dem.

Kapitel 12

Rolf Malm

Sverige drabbades under denna tid av en rad kata-strofer, skandaler och globala hot. Sedan krigsslutet hade Sovjet och de allierade genom det så kallade kalla kriget försökt stärka sitt inflytande utan direkt konfrontation. Kapprustningen utgjorde ett ständigt hot mot världen. Läget ställdes på sin spets när Sovjet installerade atombomber på Kuba. Som USA 1961 hade gjort ett misslyckat försök att invadera genom den s.k. Grisbuktinvasionen. Försöket slogs tillbaka under ledning av Fidel Castro som dessförinnan genom en kupp avsatt den tidigare presidenten Batista. I sista minuten tvingade USA de sovjetiska fartygen med fler missiler att vända. Man träffade en överenskommelse om att Sovjet skulle lämna Kuba och att USA skulle minska sin atombombsarsenal i Europa. Under dessa dagar höll man andan i Sverige. Så nära ett tredje världskrig hade vi aldrig varit. Olof Palme reste till Kuba och höll bejublade äretal till Castro och hans kommun-istiska styre.

1979 inträffade en härdsmälta i kärnkraftverket i Harrisburg, Pennsylvania i USA. Debatten om kärnkraft tog fart i Sverige. Det ledde till en folkomröstning 1980. Tre alternativ fanns. Linje 1 – omedelbar avveckling. Linje 2 – stängning när befintliga kärnkraftverk tjänat ut. Linje tre – när nya energikällor fanns tillgängliga. Linje 2 vann, men utformningen av valet kritiserades. Datum för slutlig nedläggning sköts under många år framåt i tiden genom politiska manövrar.

1956 drabbades Sverige av den första oljekrisen. Egyptens president Nasser nationaliserade Suez-kanalen. England, Frankrike och Israel angrep och försökte öppna kanalen igen. Nasser sänkte fartyg och blockerade kanalen. Det resulterade i oljekris i Sverige och bilkörning förbjöds från lördag kväll till måndag morgon. Precis när jag fått mitt körkort och kunde låna farsans bil på helgerna. 1976 kom nästa oljekris. Som följd av Israels sexdagarskrig när man besegrade de arabiska motståndarna sänkte oljeländerna som straff sin oljeproduktion. Brist uppstod snabbt och i Sverige infördes ransonering. Vid den tiden hade dock Sverige fortfarande stora krislager av olja vilket tillät begränsad bilkörning. Varje bilägare fick efter ansökan tilldelning av ransoneringskuponger som tillät minimal tankning. Trots dessa erfarenheter sålde regeringen senare till vrakpris ut oljan som förvarades i gigantiska bergrum. Ofattbart dumt och kortsiktigt kan vi konstatera idag.

1963 avslöjades överste Stig Wennerström som spion för sovjet. Hans hemhjälp hittade ett antal gömda filmrullar med hemliga svenska försvarsuppgifter. Wennerström var en betrodd man med diplomattjänst inom UD. Han var också Alva Myrdals expert för nedrustningsfrågor. Alva Myrdal var vid den tiden socialdemokratisk nedrustningsminister och oerhört inflytesrik inom en rad områden. Hon och hennes make Gunnar var ivriga tillskyndare av inrättandet av det första rasbiologiska institutet. Vid rättegången mot Wennerström erkände han spioneri för Sovjets räkning. Det framkom då att han redan under kriget sålt information, då till nazisterna. Utrikesminister Östen Undén prickades av KU för att man låtit denne förrädare under så lång tid oupptäckt kunnat arbeta inom regeringen. Wennerström dömdes till livstids fängelse, men Olof Palmes regering beslutade om hans frigivning 1974. Han levde i tysthet till 2006 och dog vid 99 års ålder.

Värre skandaler och katastrofer skulle snart följa. Men redan här börjar man undra över det svenska sättet att hantera dem. Eller snarare det socialdemokratiska sättet. Ty den svenskhet som de marknadsfört under lång tid kan vi nu i backspegeln omvärdera. Den om att vi var ett demokratiskt föredöme vars folk präglades av öppenhet, ärlighet, frispråkighet , fosterlandskärlek och solidaritet. Dåtidens sverigebild framstår mer som en spegelbild av det socialistiska styret. Präglat av högmod och ständigt presenterande villospår för att dölja sina klavertramp. Svenskens karaktär liknar mer den svenska karikatyrbeskrivningen av den japanska. Alltid bocka och buga, aldrig säga nej, alltid gå i flock och leende blint offrande sig för överhetens beslut.

Rolf Malm

Ps. Jag tackar för allt stöd som gör mitt skrivande, rotande i minnet och arkivgrävande möjligt. Än har jag många timmars möda för att bli färdig.

Swish 0722 84 70 52, bankgiro SEB 5005 01 187 30. För kontakt rolflmalm@gmail.com


6 responses to “Skandalernas socialdemokrati

 • Stenbock

  Rolf Malm:
  Till dina informativa rader läste jag idag på Carina Finas blogg,en komplettering av olika ” S-förbättringar” !
  Allt genomfört av Sossarna och till del av,deras utomordentliga ledare Palme,Lövén m.fl. senaste åren.
  Läs och begrunda:
  http://soldatmamma.blogspot.com/2020/05/vanstern-valdet-makten-chockerande.html

  Gilla

 • ossie

  Oljekrisen var 1974 ransoneringskort skickades ut men ransoneringen behövde inte träda i kraft.

  Gilla

  • karcar2

   Ransoneringen trädde ikraft. Ur handelshistoria.se : ”Åtstramningarna av oljeproduktionen hos de oljeproducerande länderna begränsade den internationella tillgången på bensin och i Sverige infördes den 8 januari 1974 ransonering på bensin. Dessa åtgärder var kända några dagar innan de faktiskt infördes, vilket inte oväntat ledde till bensinhamstring i allt från oljefat till flaskor. Ransoneringen blev inte särskilt långvarig utan redan tre veckor senare släpptes marknaden fri.”

   Gilla

 • gamgubben

  !980 då jag inte kunde lägga min röst på kärnkraft eftersom jag arbetade i Indien. Vid samtal med en välinformerad Indier den dagen, meddelade han att han höll sina tummar för att vi skulle fortsätta med kärnkraft. Han sa ”om ni fortsätter utveckla tekniken så den blir säker då kan vi i Indien få köpa ert kunnande, för vi behöver verkligen elproduktion i stor skala.”
  Det är väldigt få svenska politiker som har förstått ett sånt resonemang,eller ens sett exportmöjligheterna.

  Gillad av 1 person

 • Mikael Möller

  Du har förväxlat linje 1 & linje 3

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: