Internationella valobservatörer kritiserar Sveriges valsystem

VALET 2022. I går skrev vi att de svenska valsedlarna hotar hela demokratins trovärdighet. Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, fanns på plats när svenska folket gick till val 9 september 2018. I november 2018 presenterade organisationen sin rapport med omfattande kritik mot det svenska valsystemet, skriver Publikt.

OSSE anser att den svenska lagstiftningen bör ändras, så att närvaron av valobservatörer vid varje val säkras i enlighet med det avtal OSSE upprättade i Köpenhamn 1990.

Det svenska systemet för valsedlar får också omfattande kritik i rapporten. De är för många och för krångliga att hantera, anser OSSE. Sverige bör överväga ytterligare åtgärder för att säkerställa att valsedlar är tillgängliga på lika villkor för alla deltagande partier. OSSE rekommenderar att Valmyndigheten får rätt att ge ut riktlinjer för lika behandling i valprocessen.

OSSE rekommenderar också att ytterligare åtgärder vidtas för att trygga hemliga val i enlighet med grundlagen och de internationella avtal Sverige har ingått. Rapporten pekar ut det svenska systemet där alla partiers olika valsedlar placeras ut i ställ utanför själva vallokalen i full åsyn för andra väljare och valfunktionärer. Det innebär en risk att valhemligheten röjs. OSV.

OSSE ifrågasätter också att kampanjer inför valet finansieras och genomförs av andra aktörer än partierna själva. För att förbättra insynen behöver lagstiftningen kompletteras. OSSE tar särskilt upp den nära relationen mellan Socialdemokraterna och LO.

Redan 2015 skickade Europeiska kommissionen ett ovanligt brev om ärendet till den svenska regeringen. ”Det framgår av EU: s regler att medlemsstaterna har en skyldighet att garantera principen om hemlig omröstning,” skrev kommissionens president Paul Nemitz då.

I Danmark är politiker chockade över det svenska valsystemet och tidningen B.T. skriver att valsystemet är odemokratiskt.

-Pettersson tycker att när internationella organisationer skickar observatörer som dessutom kritiserar vårt valsystem så borde någon dra öronen åt sig. Justitieminister Morgan Johansson meddelade den 27 mars 2020 att regeringen beslutat att tillsätta en parlamentarisk kommitté för att utreda vissa delar av valsystemet. Det handlar bland annat om att se över behovet av att stärka skyddet mot manipulationer. Kommittén ska redovisa sitt uppdrag senast den 15 oktober 2021.

Ovan danska röstsedlar för val till kommuner och regioner. 

 

Även i Kenya har du en gemensam valsedel. Om ett afrikanskt val hölls som i Sverige skulle alla klaga, inte minst ”svenska” demokrater.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Internationella valobservatörer kritiserar Sveriges valsystem

 1. Vi bör bojkotta Asien nu ! Vi klarar oss utan deras räkor och annat . Eller sätt höga tullar så att slöseriet tar slut inom alla områden. Att importera jätteräkor med mera hit i saltvatten för sushi är en skam. Undrar vad de innehåller.

 2. Valsedlar? Kör dom inte med kvotering? Hur kan man annars förklara att det finns så många muppar inom politik och myndigheter? Nej, det dags för dom stackarna att plocka jordgubbar i stället för att hoppa käpphäst och ”arbeta” med genusutredningar.

 3. Jag tror att en viss organisation betalar för folk för att tumma ner kommentarer. När jag nämnde organisationens namn togs min kommentar bort! E som…

  • Självklart är det så, men vad spelar det för roll?
   Låt avskrädet hålla på det påverkar inte Sveriges öde.

 4. Med hjälp av det snuskiga valsystemet fick Sverige en Regering som folket inte ville ha.

 5. Det allra värsta med valet är ändå valmyndigheten.
  Lika trovärdigt som PISA, BRÅ, FHM och SCB.

 6. Ja lite märkligt att det land som skryter mest om sin demokrati
  är det land som trampar mest på den?

Kommentera