Jordgubbsplockare från Polen på plats i Östergötland

TOTALFÖRSVAR. Regeringen har beslutat att utländska säsongsarbetare inom jordbruket ska få komma hit eftersom livsmedelsproduktionen är samhällsviktig. ”Våren har varit orolig och det känns jättebra att mina duktiga säsongsarbetare nu kommit”, säger Eva Axelsson på Ringstad gård utanför Norrköping, rapporterar Sveriges Radio P4 Östergötland

”I skogsbranschen är läget tuffare eftersom säsongsarbetarna inte får komma in i landet och plantera träd”, säger Jeanette Blackert, ordförande LRF Östergötland.

-Pettersson ser att vi är beroende av utländsk arbetskraft för samhällsviktig livsmedelsproduktion och undrar hur regeringen tänker när vi samtidigt har hundratusentals arbetslösa, friska, arbetsföra människor i landet.

En iakttagelse är också:

 • Polacker, thailändare, med flera som plockar bär i Sverige är polacker och thailändare.
 • Syrier, irakier, afghaner, somalier, med flera som lever på bidrag är stolta SVENSKAR, i varje fall enligt svensk media.
Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

22 thoughts on “Jordgubbsplockare från Polen på plats i Östergötland

 1. Är jordgubbarna mogna nu? Såvitt jag vet har dom inte ens gått i blom. Kan det inte bli dyrt att betala arbetarna i nästan 2 månader i förväg ?

 2. De som är bosatta i Sverige och inte jobbar får väl mer i bidrag än vad de får för att plocka bär, frukt eller grönsaker. Man tillåter nog hellre utländsk arbetskraft än att ändra på det.

 3. Stenbock som plockat Jordgubbar sedan barnsben,har ingen förståelse för att inte de importerade kamel/getaherdarna,tvångsplaceras ut i odlingarna.
  Skilja på röda eller gröna bär,kan väl även dessa ”skyddssökanden”,om de inte är färgblinda ?
  Detta om något,är väl ett av de ”enkla” yrken som dessa oskolade parasiter klarar av ?

 4. Tvingar man röstboskapen att plocka jordgubbar och plantera skog m.m. så är det risk att mer värdefull egendom än bilar går upp i rök.

 5. De lönsamma importerna var, som alla missänkte fake news? I olje-rika Islam-styrda länder är det vanligt med gästarbetare. Den inhemska befolkningen jobbar knappt förutom i mer uppskattade chefsbefattningar. Saudiarabiens arbetsdepartement bedömer att i deras land är ca: 95 procent av arbetskraften inom den privata sektorn utländska gästarbetare. Det var inte så enkelt att hitta siffror, men här fanns en facklig artikel. Siffror på andel gästarbetare strax efter halva artikeln.
  https://www.uniontounion.org/saudiarabien-g-starbetare-fastnar-i-slavliknande-f-lla

 6. Jag undrar hur intensivt dessa företag sökt inhemsk arbetskraft. På arbetsförmedlingen finns EN arbetsgivare som söker jordgubbsplockare… Kan det möjligen vara så att Ringstad gård inte VILL ha inhemsk arbetskraft ?

  • Klart dom vill ha inhemsk arbetskraft.
   Klart dom INTE vill ha HEMSK arbetskraft

 7. Nog är det väl konstigt hur den svenska staten fungar. Här kommer det välklädda unga män direkt från flyktingförläggningar i Syrien, Irak, Iran och Afghanistan, med senaste modellen av mobiltelefonen. Dom är för fina att plocka jordgubbar och staten tvingar inte dom att ta de arbeten de är lämpade för, bättre att ge dom bidrag, sedan ta in polacker att öra jobbet. Jag missunnar inte polackerna att tjäna några kronor. Men svenska staten skulle tjäna väldigt mycket på att de unga männen hängde av sig sina rockar, kavlade upp ärmarna och jobbade. Varje krona staten ger i bidrag till lata golddiggers är en stöld av skattemedel.

  • Det är inte konstigt att svenska staten fungerar som den gör. Näst bästa exempel är på Liberalernas ungdomsförbund vars viceordförande Mattei Marina hävdar häromdagen i en artikel i DN att ”låta arbetslösa storstäda både städer och naturen under krisen”
   är ”oförskämt och förnedrande”. Liberaler applicerar detta även på nyanlända – de ska inte ”tvingas” arbeta som t ex att plocka jordgubbar. De har inte kommit hit att arbeta !!!! Däremot läste jag också en artikel i SvD att bönderna tycker att inte vem som helst kan utföra bärplockning. Antagligen måste man ha 40 poäng från högskolan. Eller är det kanske så att jordgubbsodlarna tycker att polackerna är mer arbetssamma och pålitliga ?

   • Som gästarbetare är bärplocking välbetalt med polska mått mätt, som inhemsk att försörja sig på bärplockning är det ingen hit. Men man bör kräva att kravmaskinerna från mellanöstern tar dessa jobb som tack för skydd och uppehälle.

 8. Så länge som jordgubbsodlare och liknande kan tjäna en krona på att snåla in på lönerna till arbetskraften kommer skitsnacket om behovet av utländsk arbetskraft att fortsätta att eka i media. Kan lova att mycket av lönerna går till oredovisad skattefri svartbetalning.
  Tycker även att jordgubbarna nu för tiden är för sura och alldeles för dyra.

 9. Sossarna får vara försiktiga och inte reta röstboskapen. Generösa bidrag till röstboskapen är vår viktigaste samhällsfunktion.

 10. Och parasiterna sitter hemma och leker med lilla knorren…
  Och pruttfeten knorrar med.om han nu har något att rycka i.
  Jag bara undrar
  Ok.

 11. Jag förstår inte varför vi måste importera arbetskraft, Nu finns ju ett gyllene tillfälle att testa PK-sektens floskler om enkla jobb, instegsjobb, etableringsjobb, lära jobbet på jobbet osv osv. Plocka bär, plantera skog, sätta potatis osv kanske även nya invandrare klarar av oberoende om de är raketforskare eller ej.

 12. Det som är allra mest förvånande är ju att myndigheterna inte ens snuddar vid tanken att nyadelns ev. kapaciteter borde komma i fråga. Har man fullständigt gett upp den bizzarra tesen om ”lönsamhet lite längre fram” ?
  Var det inte så uträknat att importen skulle fylla luckorna i arbetslivet när den åldrande befolkningen blev pensionärer ? I stället blev effekten den helt motsatta, med gamlingar som måste kämpa på tills de stupar, för att agera tjänstehjon och curla den Valboskap som Löfvén importerat.
  Den normala ordningen är väl att resp. parti själva bekostar sin egen valpropaganda. Men när det gäller såssana, så måste alla skattebetalare vara med och bidra. Både via skatten och lockrop om högre bidrag, men också genom att bli trampade på av de Förrädare som, genom sitt Svek, nu gör sitt yttersta för att rensa ut sitt eget folk.
  I dessa tider är det ju dessutom fullständigt uppenbart att här pågår ett Folkmord på våra högt ärade gamlingar. Medveten utrensning av osäker valboskap, med dödshjälp som verktyg. Annika Strandhäll sitter säkert och myser nu när folkutbytet går med rekordfart. Usch vad hemskt det blev…

 13. Slashasarna som lever på mina skattepengar kanske kan höra ett handtag om de vill ha mat i magen.

 14. Borde inte afrikanerna vara bra på lerjord och gödsel och sånt…?

 15. Ja inte ska ni tro att de som skulle vara så otroligt lönsamma bemödar sig att plocka bär. De sitter hellre och lyfter bidrag på skattebetalarnas bekostnad. År ut och år in.

Kommentera