Ibland går det bra

Den 25:e mars visade Uppdrag Granskning ett reportage om barn som rånar barn. I programmet får tittarna veta att invandrade föräldrar skickar sina barn till hemlandet på s.k. uppfostringsresor.

I det fallet rörde det sig om somaliska ungdomar som ställer till med jävelskap i Sverige. Nu berättar SR om hur också irakiska föräldrar gör detsamma med sina stökiga barn.

För alla oss som under flera år matats med snyfthistorier om ”farliga länder” och ”människor som flyr för sina liv” har det länge förvånat att man kan resa på långa semesterresor till exakt samma länder man tidigare flytt från av bl.a. nämnda orsaker. Nu skickas barn till samma länder varifrån många ensamkommande kommer med diverse snyfthistorier i bagaget.

SR berättar om Hussein som levet ett stökigt liv i Sverige och som för några år sedan skickades till hemlandet av föräldrarna. Vi får i reportaget veta att det varje år skickas runt 20 ungdomar till hemlandet (landet föräldrarna flytt från) för att uppfostras och för att lära sig om kulturen i ursprungslandet. Även detta går uppenbart bra.

Den här statistiken visar att det fortfarande kommer asylsökande från ovan nämnda länder, Irak och Somalia. Förmodligen har de samma berättelser med sig på färden som alla de tiotusentals som anlänt under tidigare år.

Något vi saknar i både Uppdrag Gransknings och SR:s reportage är frågor om hur föräldrar kan skicka sina barn till länder som enligt Sveriges regering och Migrationsverket är för farliga att leva i. Man kan tycka att ett skattefinansierat bolag som använder sig av förklaringen nedan (från SR:s webbsida) borde ställa de obekväma frågorna även om svaren kanske känns lite för obekväma för vissa.

5 thoughts on “Ibland går det bra

  1. Om nu skolan och samhället är så slappt här borde föräldrarna själva ansvarat för att deras barn uppfostrats så de håller sig på rätt sida av lagen. De flesta svenskar blir inte kriminella som barn pga slapp skola!

  2. Det är uppenbart att dom som sitter vid makten i Sverige är allt en lämpliga för att LEDA Sverige och det bevisar dom gång på gång. Så för att reparera alla skador dom gjort mot det svenska folket och landet Sverige så måste hela makten avsättas och då menar jag inte bara regeringen utan precis allt som dom byggt upp måste rivas ner till grunden. Det som jag tänker på är alla dom personer som regeringen satt på alla ledande positioner i hela samhället måste BORT för dessa människor är dom som verkställer precis allt som dom Sverige fientliga beordrar om. När väl detta är genomfört då som FÖRST kommer det att finnas en framtid för det svenska folket och dess trygghet i Sverige.

  3. Många av resorna görs också när barnen blivit för svenska. Tjejer som dricker öl och …

    Då måste barnen lära sig kultur, säger man.

Kommentera