Boeing och SAAB:s skolflygplan har gjort sin 200:e testflygning

FÖRSVAR. I september 2018 amerikanska Boeing och svenska SAAB hem en beställning på 351 skolflygplan och 46 simulatorer till det amerikanska flygvapnet. Ordern är värd 9,2 miljarder dollar eller motsvarande 81 miljarder kronor. Saabs andel i kontraktet bedöms vara värd cirka 25 miljarder kronor.

Boeing T-X Pressbild från SAAB

Det amerikanska flygvapnet hade räknat med att beställningen av skolflygplanen och simulatorerna skulle kosta betydligt mer – eller 19,7 miljarder dollar. För att ta hem affären var alltså Boeing och Saab villiga att gå ner rejält i pris. De bägge flygplanstillverkarna räknar dock med att ändå kunna tjäna pengar på planet – genom att sälja det till fler länder.

Saabs ledning har sagt att målet är att sälja 2.000 plan. I dagarna genomförde planet Boeing T7A sin 200 testflygning.

Boeing har även öppnat för möjligheten att tillverka T-X i flera versioner. Det rör sig dels om en version som skulle kunna användas som ett lätt attackflygplan – det vill säga ett lättare stridsflygplan som kan utrustas med vapen. Dels rör det sig om en version som skulle fungera som en så kallad aggressor – ett plan som används som fiendeplan i samband med realistiska övningar.

Boeing och Saab prioriterar dock först att få igång produktionen av de skolflygplan som ska levereras till det amerikanska flygvapnet. Det första färdiga planet beräknas anlända till flygbasen i San Antonio, Texas år 2023. Enligt Saab kommer mer än 90 procent av delarna till T-X att tillverkas i USA och den svenska försvarskoncernen planerar att öppna en fabrik i landet. T-X-programmet förväntas totalt resultera i över 17.000 arbetstillfällen i 34 delstater.

-Pettersson säger att det är bra att svenskflygindustri kan vara med i världsledande projekt och hoppas regeringen utnyttjar det då de gamla svenska skolflygplanen SK 60 ska ersättas och att en rimlig del konstrueras och byggs i Sverige.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Kommentera