Varför döms Anders Tegnell så hårt?

PANDEMI. Domen över statsepidemiolog Anders Tegnell har varit hård, men kanske tongångarna vänder. Tidningen Daily mail konstaterar i en artikel att allt fler data pekar på svensk fördel. Vid en jämförelse mellan Storbritannien och Sverige slår man fast att Sverige har färre dödsfall och färre bekräftade fall per capita. Och, inte minst – vi dras med en lägre arbetslöshet än Storbritannien.

Professor Carl Heneghan Foto: Universitetet i Oxford

Tidningen citerar Carl Heneghan, epidemiolog och professor vid Universitetet i Oxford. Han menar att Sverige och Folkhälsomyndigheten har gjort allting rätt, medan Storbritannien gjort precis allting fel.

– Om du tittar på vad som händer i Sverige – den svenska regeringen, har hållit huvudet kallt och har inte målat upp något domedagsscenario. Vår regering har fått allt om bakfoten, säger Heneghan.

De senaste veckorna har debatten rasat både inom och utanför Sveriges gränser om vilken coronastrategi som är den bästa, sett ur ett medicinskt och samhällsekonomiskt perspektiv. Stänga ner eller hålla igång?

Sverige har utmärkt sig globalt genom att envist hålla skolor, gym och butiker öppna när många andra länder utfärdat strikta förbud. I stora delar av världen är det fortfarande otänkbart att äta på restaurang, klippa håret eller fika på stan medan pandemin rasar.

Detta gäller inte minst i Storbritannien. Där råder sedan slutet av mars utegångsförbud om man inte ska gå en kort promenad, handla, utföra helt nödvändiga jobbsysslor eller besöka läkare.

-Pettersson tycker att statsepidemiolog Anders Tegnell har behandlas orättvist, visst vi har högre dödstal än våra nordiska grannar men lägre än många andra länder.

Dessutom är det knappast Tegnells fel att smittan släppts in på äldreboenden eller är spridd bland invandrare och att det inte finns beredskapslager.

Jag föredrar att ligga lågt med skuldfrågan och med vilken metod för att bekämpa coronaviruset som är bäst. Det finns alldeles för många experter och oexperter som uttalar sig tvärsäkert. 

Dessutom är Anders Tegnell varken statsminister eller chef för Folkhälsomyndigheten, det är Johan Carlsson och beredskapen borde ha legat på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap…

Anders Tegnell. Foto: Lena Katarina Johansson

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

25 thoughts on “Varför döms Anders Tegnell så hårt?

 1. Enligt senaste statistiken är 95% av dödsoffren 60+. Sett till alla dödsoffer är 65% 80+.

  De som dör är alltså inte människor som springer runt i samhället. De har smittats av hemtjänst och av personal på äldreboenden. Personal saknar helt skyddsutrustning, deras chefer och kommunledningar är totalt inkompetenta och många av de som jobbar gör det enkom för att få lön, inte i något slags engagemang eller omtanke om äldre.

  Har läst ett antal artiklar om personal som knappt kan svenska, vilket skapar förvirring och oro hos våra äldre. Lägg till den totala nedmonteringen av vårt välfärdssamhälle till förmån för människor som aldrig gjort ett handtag för Sverige och låtit de som byggt upp landet dö en masse.

  Jag lägger hela ansvaret för denna pandemi på politiker på riksnivå och på lokal nivå.

 2. Apropå vem man ska lita och tro på……………

  Folkhälsomyndigheten om siffrorna: ”Det blev alldeles galet”

  ”Under dagens presskonferens delgavs siffror om att ”det går cirka ett bekräftat fall på covid-19 på 1 000 fall totalt”. Det skulle innebära att det i Stockholm fanns 6 miljoner bekräftade fall.

  Under presskonferensen höll man fast vid siffrorna – men nu pudlar man.

  – Det blev alldeles galet, säger Lisa Brouwers, på Folkhälsomyndigheten.”

  https://emanuelkarlsten.se/04/folkhalsomyndigheten-om-siffrorna-det-blev-alldeles-galet/

 3. Omdömet av skötseln av C-19 sjukan i Sverige ska vi nog vänta med till, faran över är blåst. Min personliga syn på saken är att så gott som alla, inte ovanligt, media och politiker/myndigheter löper en sorts amok och skrämmer upp många. Varför inte istället lugnt och stilla ge besked om hur vi på bästa sätt ska skydda oss och andra.

 4. Den svenska myndighetssjukan manifesteras i MSB:s hantering av pengar. Otaliga är de studier som MSB bekostat med 2.4 krisberedskapsmedel. Allt från pandemier, solstormar, ”höga flöden” har andra myndigheter ansökt om medel från MSB att genomföra.
  Har personlig erfarenhet av ett sådant projekt bekostat med 2.4 medel. Vid start söktes kontakt med MSB för att efterhöra vad de förväntade sig. Vid avslut söktes kontakt med MSB för att efterhöra om de var intresserade av resultat av arbetet.
  Lika ointresserade som MSB var från början, var de av att ta del av ”vad de fick för pengarna”.

  Deras uppdrag i likhet med många andra myndigheter är att ”bränna” pengar. Vad de får ut struntar de helt i.

  Socialstyrelsen är inte ett dugg sämre än MSB. Det samordnas, förs dialog, tas fram utbildningsmaterial (vem som nu fan har tid att utbilda när satan redan sitter på väggen) och samtalas med regioner hit och dit. Men VAD levererar Socialstyrelsen?

  Efter detta skall hela den svenska myndighetsstrukturen, medarbetares kompetenser granskas. Ansvarsprincipen visar sig bara fungera klanderfritt vad gäller, att just undandra sig ansvar. I slutändan är det ju regioner och kommuner det pekas på.

 5. Oxfordprofessorn är tämligen ensam om sitt beröm av Sverige. Dessutom har jag under de senaste 20 åren utvecklat så stor skepsis mot den europeiska inflationen i professor- och docentsutnämningar att jag aldrig längre skyltar med mina akademiska meriter för att inte blandas ihop med dessa skaror av partiska aktivister.

  yta km2 befolk smitt döda
  Grekland 131.940 11 257 258 2.245 119
  Portugal 91.568 10.642.836 19687 735
  Belgien 30.510 10 392 226 39.983 5.828
  Tjeckien 78.866 10 228 744 6.914 196
  Ungern 93.030 9 956 108 2.098 213
  Vitryssland 207.600 9 724 723 6.264 51
  Sverige 450.292 9 422 661 14.777 1.580
  Österrike 83.858 8 199 783 14.790 470

  Ta dessa 8 länder med befolkning mellan 9 och 11 mil, dvs jämförbart med Sverige. Ta deras yta i km2. Tillsätt dagens siffror över covid. Och låt bli att jämföra med megasamhällen som Frankrike och Tyskland.
  Belgien har den minsta ytan till sina 10 mil medborgare och som förväntat den högsta antal smittade och döda. Sverige har med marginal den högsta ytan (dvs lägsta population density) men ligger bland de första tre länder i antalet smittade och döda.
  Så nog finns det fog till att kritisera hur Sverige skyddar sin befolkning.
  Varför redovisas det aldrig hur många fler har dött utöver den normala mortalitet i samhället för samma tidsperiod? Istället för att kalla varje covid-positiv avliden för ett covid offer !!

  • Helt rätt. Den akademiska världen har degraderat professorer och andra akademiska befattningar värre än den värsta inflationen under 30-talet. Vi ser nu vad som ”levereras”.

 6. Sanningen är att ingen vet. Om ett år eller två kommer det sig att visa sig vilket vägval som var bäst.

 7. Strategin har varit att prioritera intäkter för staten, och spara utgifter. Att det kostar en och annan människa livet, är en smal sak. Vi ska se på hur många vårdplatser som finns tillgängliga, inte hur många som dött, sas det.

 8. Tror att Tegnell kommer att få rätt. Alla bessewissers som vet allt och kastar skit på honom kommer att få stå i skamvrån. Länder som England, Belgien t ex har ju mycket högre dödstal trots hel nedstängning av allt men enorma ekonomiska konsekvenser som kan ta många år att reparera.

  • Besserwissrar fanns det ju gott om för 1 månad sedan då en massa ”experter” plötsligen var epidemieologer.

   Låt de med specialistkunskap sköta sitt jobb och politiker, annat löst folk etc med sina reptilhjärnor skall hålla käften om saker de inte har minsta hum om.

  • Vi får väl se när detta förhopningsvis tagit slut vem som gjort rätt och vem som gjort fel. Ni som tycker att vi borde stänga hela landet Ni kan ju sätta er i karantän och sitta där tills Ni tröttnar.

 9. Håller helt med dig Pettersson. Dessutom är det säkert svårt att stänga ner ett land där så många ska leva på det arbete som utförs av så få personer

 10. Jämför man med den sämst så så blir resultaten inte så katastrofala som om man jämför med den bäste.

 11. Sveriges strategi var att man inte hade någon.
  FHM var inte beredd utan hade i regleringsbrev fått helt andra uppgifter.
  FHM och Lena Hallengren borde haft information reda i december 2019 att något var på gång och förberett sig.
  När det sedan slog till i slutet av februari så sa Anders Tegnell att det inte kommer till Sverige. När den kom så är den inte så smittsam inte så många kommer att bli sjuka och bara lindrigt säger Anders Tegnell sedan har grodorna bara strömmat ur munnen på honom.
  Ytterst är det regeringen som har ansvaret och ska fatta besluten och ta ansvar.
  Stefan Lövfens populära uppläsning i SVT som de kallar ”tal till nationen” är egentligen endast ett försök till att fly undan ansvar och lägga det på medborgarna.
  Flockimunitet var något man var tvungen att ta till för det fanns inga resurser till något annat.
  I sista ändan så ska hela ansvaret läggas på regeringen som deklarerade att vi ska lyssna på experterna, dvs av regeringen godkända experter.
  Det är naturligtvis otur för Anders Tegnell att han ska agera krockkudde för en inkompetent regering men han verkar trivas med det här i sällskap med Agnes Wold.

 12. Ja, vi har lägre siffror än exempelvis Frankrike och Nederländerna. Det är sant. Men vi per miljon innevånare en dödstal som vida överträffar Bulgarien, Rumänien, Portugal m.fl länder som har stängt igen. Hur kommer det sig? Lyfter vi ögat så ser vi att Brasilien har ungefär 10 döda per en miljon innevånare, Sverige 150 per miljon. Någonstans har Sverige gjort djävligt fel.
  —-
  Lite Konspiration:
  Det har nu i flera år talats om att den äldre generationen som är emot mångfald måste bort, nu har politikerna ett gyllene tillfälle för ett sådant tänk

 13. Nej dödstalet är inte lägre än i många andra länder tvärtom så sticker Sverige ut med sina höga siffror högre än USA ! Nästan 10 ggr högre än Finlands , Skall man jämföra måste man också ta hänsyn till när viruset började spridas i de olika länderna. England ja de valde fel väg från början och konsekvenserna ser vi klart , de har också en annan demografibild än Sverige. Tegnell kunde gjort lite rätt från början som hade haft stora konsekvenser positivt för dödstalen i Sverige genom att tex isolera de hemvändande ifrån Italien och Iran samt Kina. Handlingsförlamning snare än logik verkar vara kännetecknet för FHM,s handlande.

 14. Och jämför vi med våra grannländer har vi otroligt stora dödstal.
  Så vilket strategi var bäst.

 15. Fast Tegnells och FHM strategi gick ut på att första prio var att säkra äldre, när detta nu har misslyckats totalt så anser jag att Sveriges åtgärder var för lama och för sena. Vi kan ju jämföra oss med olika länder men enligt mig bör vi jämföra oss med våra nordiska grannländer som liknar oss mht befolkning, historiskt, samhällsstruktur och så vidare.

  • Eller så var det först att bli av med de äldre.
   Steg två i planen är att skapa missnöje och revolution bland trångbodda och förtryckta.

   • Efter alla äldre som avlidit så frigörs ju också en massa lägenheter när flyttkedjorna kommit igång. Dessa lgh kan ju med fördel överföras till kulturberikarna. En klar win/win situation enligt PK-sekten.

 16. Kan väl knappast säga att våra politiker gjort rätt när invällningen av okända fortsätter som vanligt? Professorer har jag sällan något större förtroende för…

Kommentera