Resebrev från HMS Gladan


FÖRSVARET. Segelfartygen, skonerterna Gladan och Falken byggdes 1946 respektive 1947 och har sedan dess utbildat, framför allt blivande officerare i marinen, i sjömanskap under realistiska förhållanden. Man kan tycka att segelfartyg inte har en självklar plats i en modern försvarsmakt, men när det handlar om utbildning i sjömanskap och praktisk navigation har de klara fördelar. Att segla en skonert är ofta både fysiskt och psykiskt krävande när det sker på havets och vädrets villkor.

Ombord på HMS Gladan. Foto: Jenny Svensson/Försvarsmakten

Utbildningen ombord på skonerterna Gladan och Falken bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation. Teoretiska lektioner varvas med praktik uppe på däck. Att arbeta i lag med något så handgripligt som att hantera ett stort segelfartyg bidrar även till rekryternas sociala utveckling. Den speciella miljön ombord på ett segelfartyg, som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleverna kan utvecklas som individer och som gruppmedlemmar. HMS Gladan och Falken utgör Skonertdivisionen inom Sjöstridsskolan och är förlagda i Karlskrona.

Sedan i höstas har HMS Gladan, seglat med elevbesättningar runt Kanarieöarna. Ursprungsplanen var att fortsätta så fram till mitten av maj, men på grund av coronaviruset beslutades att tidigarelägga resan mot Sverige med nästan två månader. De 25 elever som skulle flugit hem den 18 mars fick istället beskedet att segla fartyget hela vägen hem. Nu har besättningen precis kastat loss igen efter några dagar i Lissabon. Där har de väntat ut den värsta nordanvinden samt bunkrat färskvaror och drivmedel. Idag befinner sig HMS Gladan på Biscayabukten på väg hemåt.

Resebrev från 20200403 från Försvarsmaktens blogg

”Hej alla hemma i Sverige det är 422 Jonasson som skriver resebrev idag. I skrivande stund är klockan 02:13 och jag går post som loggast. Kollar man väderprognosen för det kommande dagarna så ser det väldigt lovande ut vilket gör oss glada ombord.

Livet flyter på som vanligt här på Gladan, vädret har ännu inte svikit oss för mycket och moralen är fortfarande hög hos besättningen. Jag saknar människor hemma väldigt mycket men vetskapen av att för varje sjömil vi rör oss framåt så rör vi oss närmare hem får mig att jobba på hårdare.

Vi fortsatte som sagt vår resa i tisdags på väg hem efter stoppet i Lissabon. Första dagen efter losskastning gav oss ett smakprov på medvind och ett nytt rekord slogs för resan då vi nådde över 10 knop och vi insåg att med bra väder blir också segling bra mycket roligare och lättare.

Vi får nyheter på varje 13.30 uppställning men de nyheterna vi får är inte så informationsrika så man har byggt egna tankar om hur det är hemma i Sverige och jag hoppas att det går så bra det kan i dessa dystra tider.

Nu ska jag ut i kylan igen men innan jag gör det så vill jag hälsa extra till alla nära och kära jag tänker på där hemma och pappa se till att hälsa till farmor då hon ligger lite efter i tiden med internet och hela den biten”.

Ha det gött hälsningar Jonasson.

-Pettersson säger att det finns gott om fina ungdomar i det gamla landet, Sverige, och ni vet att en sjöman ber inte om vackert väder, han lär sig segla…

HMS Gladan | St Cruz, Teneriffa

MS Falken | Las Palmas – Portsmouth 2017

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 


3 responses to “Resebrev från HMS Gladan

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: