Venezuelanskt marinfartyg sjönk när det rammade kryssningsfartyg


UTRIKES. I det som låter som ett aprilskämt, sjönk ett av Venezuelas marins oceangående patrullfartyg nyligen efter att ha rammat ett kryssningsfartyg i Karibiska havet. Kryssningsfartyget, som då inte hade några passagerare ombord och har ett förstärkt skrov för att segla genom isfyllda vatten, fick bara minimal skada i det som rederiet, Columbia Cruise Services, har kallat en ”aggression på internationella vatten”.

ANBV_Naiguatá ligger numera på havets botten men besättningen klarade sig.

Händelsen inträffade den 30 mars 2020, men Columbia Cruise Services släppte ett officiellt uttalande den 1 april. Företaget, som har sitt huvudkontor i Tyskland, sa att RCGS Resolute körde drygt 13sjömil utanför kusten av Isla la Tortuga, en venezuelansk ö belägen cirka 60 sjömil utanför landets norra kust, när fartyget ANBV Naiguatá, med nummer GC-23, närmade sig kryssningsfartyget Resolute. Det Venezuelanska marinfartyget beordrade kryssningsfartyget att följa med till Puerto Moreno på Isla De Margarita, beläget österut, och anklagade det för att kränka landets territoriella vatten.

”När händelsen inträffade har kryssningsfartyget RCGS Resolute redan kört en dag utanför öns kust för att utföra lite rutinmässigt underhåll av motorerna på sin färd till sin destination, Willemstad / Curaçao,” säger uttalandet från Columbia Cruise Services . ”Strax efter midnatt kontaktades kryssningsfartyget av det beväpnade venezuelanska marinfartyget, som via radio frågar om avsikterna med RCGS Resolutes närvaro.”

Den 403 fot långa Resolute och har en vikt på 8.445 ton, är flaggad i Portugal, och avsett för kryssningar i Antarktis med ett isförstärkt skrov.

RCGS_Resolute klarade sig med mindre skador

Det venezuelanska fartyget Naiguatá är 262 fot lång, är en Guaicamacuto klass offshore patrullbåt och förskjuter runt 1,720 ton med full last.

Nåväl, det venezuelanska fartyget försökte upprepade gånger ramma de betydligt större, tyngre och förstärka kryssningsfartyget. Det slutade med att Venezuelas stolthet sjönk och kryssningsfartyget seglade vidare.

Venezuelas och rederiets uppgifter om vad som inträffat skiljer sig åt. Venezuela påstår att kryssningsfartyget kommit in på deras vatten men det är knappast en anledning att försöka kapa ett civilt fartyg.

Händelsen kan vara kopplat till att kryssningsfartyget är registrerat och flaggat i Portugal och Portugal är inblandat i diverse tvister med Venezuela.

The Drive 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 


6 responses to “Venezuelanskt marinfartyg sjönk när det rammade kryssningsfartyg

 • Peter Skoglund

  Kan spelet ”Sänka skepp”, bli ett roligt tidsfördriv på RCGS Resolutes kommande kryssningar?

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Sänka_skepp

  Gilla

 • Tony

  Har sagts förr men kan sägas igen,” där kommunismen
  går in där går vettet ut” Tror ni det inte är det bara att
  sätta sig ner och lyssna på SVT/ SR så blir det bekräftat!

  Gilla

 • Argus

  Sjöfarten har, liksom flyget, system som skickar ut information om fartygens rörelse som går att följa på webben. Det torde vara enkel match att vederlägga Venezuelas påståenden.

  Gilla

 • blabarisen

  Johana Bhuiyan @JMBooyah skriver på twitter att muslimer inte blir smittade av coronavirus då de tvättar händer och fötter 5 ggr om dagen och inte hälsar genom att ta folk i hand……..Jag undrar då hur kurder och somalier var de första dödsfallen i sverige…..

  Jävlar i min låda vilka hot jag fick fb !!!!! Jag bara undrar över ett twitter som någon annan skrivit och vad media skriver om vilka dom dör i sverige.

  Här är twittret!

  Sweetie everyone’s already washing their hands five+ times a day, covering their face, not shaking hands + avoiding bars. Not only are we already here, you’re all Muslim. Salam brother.

  Gilla

 • Peter

  RCGS Resolute
  Builder: Rauma-Repola (Rauma, Finland)

  Well done 😉

  Gillad av 1 person

 • Kent

  Har den lille stackaren Maduro blivit av med sin dyraste leksak.

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: