13 av 27 EU-länder kritiserar Ungern

EU & DEMOKRATI. Sverige har tillsammans med tolv andra EU-länder undertecknat ett uttalande där de uttrycker oro för att grundläggande rättigheter åsidosätts i kampen mot att bekämpa corona. Diskussionen har den senaste tiden gällt Ungern och premiärminister Viktor Orbán som förstärkt sina befogenheter i landet genom nödlagar som han menar behövs för att bekämpa virusspridningen. I uttalandet från EU-länderna nämns dock varken Orbán eller Ungern.

Viktor Orbán, Prime Minister of Hungary, OECD. CC-licens

”Vi är djupt oroade över risken för kränkningar av rättsstatliga principer, demokrati och grundläggande rättigheter till följd av de nödåtgärder som vidtas”, står det i uttalandet, enligt AFP/OMNI.

Förutom Sverige har Tyskland, Frankrike, Finland, Belgien, Danmark, Portugal, Grekland, Nederländerna, Portugal, Italien, Irland och Luxemburg undertecknat uttalandet. Inga Östeuropeiska länder har skrivit på och eftersom EU består av 27 länder så har Ungern och Östeuropa en liten majoritet på 14 mot 13.

-Pettersson tycker Sverige och övriga västeuropeiska länder ska ta det lite lugn med kritiken av åsidosättandet av grundläggande rättigheter. Sveriges förbud om besök på äldreboende är kanske nödvändigt ur hälsosynpunkt men ytterst tveksamt ur laglig och demokratisk synpunkt. Oftast hyr de äldre en liten lägenhet i äldreboendet och den lägenheten är privat, jag har svårt att tänka mig att staten har rätt att bestämma vilka som ska komma på besök i en privat lägenhet.

Fri rörlighet gäller dessutom inom EU för alla unionsmedborgare, men det verkar vara dåligt med det för närvarande, nu får länder göra undantag genom begränsningar med hänsyn till allmän ordning, inre säkerhet och hälsa.

Skulle inte detta undantag gälla Ungern eller vad menar de  13 EU-länderna?

Viktor Orbán och Ungern kritiseras för att de infört församlingsförbud och utegångsförbud, de har stängt skolorna, infört restriktioner för rörligheten, stängt restauranger och barer samt gränserna men vad har de gjort i Italien, Spanien, med flera utan att kritiseras och så vitt jag vet kan Viktor Orbán avsättas av parlamentet?

Viktor Orbán och hans parti Fidesz fick i valet 2018 49 procent av rösterna medan tvåan kom upp till 20 procent. Orban därmed fick Orban 133 av 199 platser i parlamentet.

Trots att väst kritiserar Ungern har Victor Orban ett stort stöd hos befolkningen, att de svenska politiker som låg bakom decemberöverenskommelsen ens nämner demokratin i andra länder är hyckleri…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

13 thoughts on “13 av 27 EU-länder kritiserar Ungern

  1. Heja Ungern Polen och Tjeckien !
    Hoppas att dessa tre länder verkligen är kloka nog att precis som U.K kliva av EU-tåget och slippa ha något med de övriga mångkulturälskande landsförrädiska länderna inom Unionen att göra.

  2. Abzurdistan och deras ”svittsare” borde bekymra sig över alla Zigenare som rånar.stjäl och utför andra brott dygnet runt.
    I kväll rånade en zigenerska en Livsmedelsbutik i Halmstad. Flera personer blev skadade i tumultet som uppstod,när hon sökte försvinna.
    Tack o. lov hann Polisen fram i tid och räddade henne för repressalier !
    Nu kan vi räkna med en anmälan till JO,och ersättning ät zigenerskan.

  3. Ungern och Polen är föredömen i Europa. EU borde framhäva dessa stater som de goda exemplen de är. De ser sanningen i vitögat utan att distraheras av en massa blåögd PK-noja. Allt medan övriga EU i allmänhet och de svenska dumskallarna i synnerhet, är fullständigt förblindade av sin skenbara präktighet och ”Inte såg det komma”………

  4. ”13 av 27 EU-länder kritiserar Ungern” står det i rubriken…..men tretton medlemspartier i den europeiska kristdemokratiska/konservativa partisammanslutningen EPP vill inte längre ha Fidesz och dess ledare, premiärminister Viktor Orbán, som medlem. Det är en viss skillnad mot rubriken.

  5. Sverige och Tyskland åsidosätter grundlagen och mänskliga rättigheter minst lika mycket.

  6. Skönt läsa om länder som står upp mot
    galenskaper. I framtiden ser vi avundsjukt
    på dessa länder. Hur kunde vi….
    Arma land

  7. Största oron bör riktas mot Sverige där yttrandefriheten satts ur spel av ett gäng pajaser.

  8. Med tanke på Macrons totalitära tilltag med bl a övervakning med hjälp av drönare så bör han nog hålla käften och kritiseras mest av alla.

  9. De är okunniga, hjärntvättade, imbecilla och enfaldiga samt tanklösa. Ungerns agerande är början till räddningen för de Europeiska folken!

Kommentera