Inget krislägesavtal trots längre pass i vården


SJUKVÅRD. Trots att många vårdanställda i Stockholm schemaläggs på tolvtimmarspass och arbetar 60 timmar i veckan har Region Stockholm inte aktiverat det krislägesavtal som skulle göra att de får högre ersättning, rapporterar SR Ekot.

Möndals sjukhus. Pressbild Paul Björkman

– Det är oerhört provocerande. De kallar läget som vi har i Stockholm för en storm, och att de är helt beroende av oss vårdpersonal för att klara av stormen, säger narkossköterskan Hannah Pettersson till Ekot.

Krislägesavtalet tecknades förra veckan och innebär att arbetstiden ökar och att den anställda får 220 procent av lönen per timme. Men enligt ledningen för Region Stockholm måste alla möjligheter inom det ordinarie avtalet uttömmas innan det nya avtalet aktiveras.

-Pettersson minns att jag skrev en insändare för c:a 15 år sedan om att det är ofattbart att de som åker femhjuling och vänder papper samt fattar mer eller mindre dåliga beslut tjänar mer än dem som gör jobbet. Det var ofattbart då och är ändå konstigare idag. De som ska ta hand om sjuka blir cyniskt utnyttjade med fara för liv och hälsa både för dem och deras familjer, detta av politiker och tjänstemän med löner och förmåner skyhögt över dem de beslutar om.

Det finns alldeles för många chefer och byråkrater som tjänar allt för mycket. Jag är övertygad om att hade de högavlönade politikerna och tjänstemännen lyssnat på personalen hade problemen idag varit betydligt mindre.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


11 responses to “Inget krislägesavtal trots längre pass i vården

 • Peter Sjöström

  Ska man vara elak och fråga vad skyddsombudet tycker om situationen ? Mvh Sjöström

  Gilla

 • ruben

  Håller med! Landstingen läcker nog mycket energi till överdrivet antal interna chefer och ineffektiv administration.

  Gilla

 • rustibus46

  Mycket bättre att skicka miilljader t andra
  sidan jorden,där vi vet att pengarna förskingras. Sjukpersonal , de kan gärna
  arbeta f skräplöner….Arma land

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Det är i ett sådant här läge, man tänker på alla politiker som har misskött sitt jobb och ändå kan hämta ut miljonbelopp i fallskärmsavtal.

  Vilket de andra ansvarig politikerna har beslutat om. Samma politiker som alltid pratar i termen ”allas lika värde”.

  Vilket visar att de inte vet vad värdighet innebär.

  När nu denna kris drabbar de slitstarka människorna i vården. Som inte kan belönas för att de gör det där fantastiska jobbet. De över presterar och missköter definitivt inte sin arbetsuppgift. Är inte det mer värt?

  Gilla

 • Tony

  Nej och Politiker adeln har väl inga som helst funderingar
  på att nu i kristider reducera sina allt för väl tilltagna löner??????

  Gilla

 • Gringo

  Ju mer dödare ting man arbetar med ju mer betalt får man, exempel sitter man och vänder papper eller sitter och tittar på ett löpande band får man mer betalt än de som arbetar med levande ting, exempelvis sjukvård, äldreomsorg eller hemtjänst alla vill ha dess yrkeskunnande och hjälp men ingen vill betala för det och skatten går till allt annat än till dessa yrken.

  Gilla

 • robban

  fattar inte varför de jobbar med otillräcklig skyddsutrustning och pisslön. de kan skicka ner alla byråkrater och annat löske som bara sitter och kostar pengar. de kan vara biträden eller liknande så de utbildade kan koncentrera sig på det centrala

  Gilla

 • Ståfräs

  Det är sådan socialismen fungar, mest till byråkrater, mindre till arbetarna, men tydligen vill de flesta ha det så, varför?

  Gilla

 • Inger

  Detta är inget annat än slavarbete och livegenskap, cyniskt och skamligt.
  Måste bli en ändring omedelbart, man kan inte behandla människor på detta sätt, dessutom till en lön som inte går att försörja sej på.
  En mej närstående 50 år gammal, varit sjuksköterska 15 år arbetar heltid, har den fantastiska lönen 29.600 sek i månaden.

  Gilla

 • gamgubben

  Eventuella extrapengar går väl till den administrativa delen och arvoden till Regionstyrelsens ledamöter och dess extramöten p.g.a. den oerhört allvarliga situationen.

  Gilla

  • Tobbe

   Landstingen är en kvarleva från tider som flytt och skulle ha avskaffats för minst 50 år sedan. Men de stackars pappersvändarna inom kommuner och stat skulle väl inte klara av den extra arbetsbördan antar jag. Och regioner??? Ska inte vården vara lika för alla medborgare i landet oavsett var man bor tycker jag det raljeras om från politikerhåll all tsom oftast men kanske är det bra att även storstadsborna får känna på vad som varit vardag i glesbygd under många år och på något sätt känns det iaf lite rättvist att vi glesbygdsbor inte har några av de coronaproblem som upplevs i städerna även om det inte är något jag önskar dem och definitivt inte de som nu får slita arslena av sig inom vården. Var förmodligen rätt (nej, sossar, nej) att se till att höja taket i a-kassan före att belöna alla arbetstagare inom vården för sitt slit och risktagande… 😦

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: