Stäng

Riksdagen drar ned, endast 55 ledamöter ska delta vid omröstning

DEMOKRATI. Riksdagen vidtar radikala åtgärder för att riksdagsarbetet ska kunna fungera – även om ett stort antal ledamöter skulle bli sjuka. Endast 55 ledamöter från de åtta riksdagspartierna kommer att delta vid omröstningar i kammaren de närmsta två veckorna.

Sveriges Riksdag

Enligt Riksdagens hemsida ligger samtliga gruppledare för de åtta riksdagspartierna bakom initiativet till minskat antal ledamöter. – De fördelas procentuellt enligt valresultatet så att proportionerna i kammaren behålls, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström.

Skälet är att man vill säkerställa att riksdagen ska fungera – även om ett stort antal ledamöter skulle insjukna.

Uppgifter gör även gällande att sjuka ledamöter i riksdagens utskott ska kunna ersättas av andra ledamöter. SD har tidigare hållits utanför kvittningssystemet i riksdagen, jag vet inte om de får vara med nu.

-Pettersson undrar om det inte är dags att diskutera storleken på Sveriges parlament, 349 ledamöter i förhållande till vår folkmängd verkar väldigt många. Meningen med det stora antalet är att det ska finnas representanter för hela landet i riksdagen, men hur många vet vem deras representant är?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

19 reaktioner på “Riksdagen drar ned, endast 55 ledamöter ska delta vid omröstning

  1. Ytligt sätt fungerar direktdemokrati bra men tänker man ett varv till blir det problem.

   1. Vill du ha lägre skatt? De flesta svarar ja.

   2. Vill du ha bättre sjukvård, skola, polis och högre pensioner? Nästan alla svarar ja.

   3. Vem ska ta ansvar när det inte går ihop?

 1. Så länge som vi inte har personval och röstningsdirektiven kommer från partikanslier så skulle det egentligen räcka med endast en riksdagsledamot per parti. Var och en av dessa skulle i omröstningar ha lika många röster som hans/hennes parti fått i riksdagsvalet.

 2. I Nederländerna med c:a 17 miljoner invånare klarar man sig med endast 150 ledamöter i parlamentet (underhuset) och 75 ledamöter i senaten (överhuset). Totalt 225 ledamöter.

  Varför skall Sverige med drygt 10 milj. invånare ha 349 riksdagsledamöter i vår riksdag. Alla dessa kostar mångmiljardbelopp utan att medborgarna får valuta för skattepengarna.

  En stor del av makten och besluten har ju för länge sedan överförts till byråkraterna i EU-kommissionen och EU-parlamentet i Bryssel och Strasbourg. Nästan 40 procent av Sveriges lagar har sin grund i EU-beslut. Arbetsbördan för de svenska riksdagsledamöterna har därför minskat i motsvarande grad. Minska därför riksdagsledamöternas antal i Sverige till max150.

  Därefter borde man göra likadant i de statliga verken, i länsstyrelserna, i kommunerna och i regionerna (fd landstingen). Sverige skulle då bli både effektivare och kosta färre skattekronor.

  De frigjorda resurserna kunde därmed användas till behövliga välfärds-satsningar för medborgarna. De friställda politikerna får väl försöka finna några andra samhällsnyttiga & efterfrågade arbetsuppgifter för sin försörjning så som andra arbetssökande måste göra.

  Problemet är att det saknas någon / några inom politiken med engagemang, kvalifikationer, kompetens och kraft att ta itu med jobbet. Alla bevakar sina positioner och vill inte mista sina lättförtjänta och guldkantade förmåner.

  1. Betald valmanskår Efter som alla chefer i onödiga myndigheter är politiskt tillsatta.
   Hatet mot SD var inte mot deras politik utan de tog platser från tilltänkta partikamraters livstids försörjning

 3. Det jag också undrar är om våra riksdagsledamöter når taket på sjukskrivning 16000kr/mån efter skatt när de är sjukskrivna?

  1. En riksdagsledamot har ett grundarvode på 68.400 kronor i månaden, på det betalas skatt. Till det kommer vissa förmåner och ibland tillägg.

   Det finns inga formella krav på närvaro i riksdagen. Riksdagens ledamöter får sitt mandat av väljarna i samband med val. Det är ledamotens ansvar att leva upp till detta förtroende under valperioden. I nästa val avgör väljarna om förtroendet ska förnyas.

   Läs mer
   https://www.riksdagen.se/sv/sa-funkar-riksdagen/arbetet-i-riksdagen/ledamoternas-ekonomiska-villkor/

   1. Pettersson:
    Skall bara tillägga ooomm resp. parti´s valberednings ledamöter föreslår omval.
    Annars går det som inom SD att redan prövade och goda ledamöter,strykes från nästa lista.
    Så skedde i bl.a. kända fallet med Thoralf Alfson !
    Iställe valdes en lismare,samt en kriminell in bland knapp-tryckarna.

 4. hela konceptet med kvittningssystem gör ju att ha 349 som sitter där totalt meningslöst. då 55 ger samma resultat i slutändan kanske blir en liten ögonöppnare för vilken demokrati vi egentligen har i landet.

 5. Partiledarna är eniga i samtal med Löven basunerar slaskpressen ut coh får det att låta som något positivt.

  Tacka fasen för det, ingen vill sticka ut av rädsla att i efterhand bli den som kan ertappas med att drivit en felaktig linje. Så denna enighet behöver inte vara ett enda dugg positiv.

 6. Antalet riksdagsmän är minst 300 för många. Det räcker att vi människor som går och röstar ve hor stor % som röstar på viket parti.

 7. Samtidigt kan de minska antalet ledamöter med hälften. S. har alldeles för många till antalet.
  Nu ska de rädda sitt eget skinn för de är ju så viktiga för landet.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: