Arbetsmiljöverket har tagit världens lättaste beslut, skyddsmask 90 får användas


PANDEMI. Den 23 oktober 2018 skrev Arbetsmiljöverket att Skyddsmask 90 inte får användas i andra verksamheter än inom försvaret och polis, så som insatsstyrkor och kravallpolis. Den uppfyller inte kraven i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och dessutom saknar masken CE-märkning enligt EU:s regelverk.

Skyddsmask 90 är en form av personlig skyddsutrustning som togs fram för militärt bruk, som andnings- och ansiktsskydd mot kemiska, biologiska, radiologiska eller nukleära stridsmedel.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ansökte om undantag från reglerna för att få använda Skyddsmask 90 som personlig skyddsutrustning. Arbetsmiljöverket har beslutat att blåljuspersonal inte får använda skyddsmasken.

Det var då det, men nu har det envisa Arbetsmiljöverket ändrat sig och tagit beslut att Sveriges 750.000 masker som uppfyller alla krav utom CE-märkningen enligt EU:s krav eftersom den tillverkades innan dessa krav fanns ska få användas.

-Pettersson tycker att Arbetsmiljöverkets chef, generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem, ska få straffkommentering med att klistra 750.000 CE-märken på alla skyddsmasker.

TIDIGARE 2020-03-11. MSB kräver att stoppad skyddsmask ska tillåtas, får nobben av Arbetsmiljöverket

EPIDEMI. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap vill att all polis, ambulans och räddningstjänst ska få använda den stoppade Skyddsmask 90. I ett yttrande skriver man att Sverige ”står inför en potentiell kris” där masken skulle kunna spela en viktig roll. Men tanken avvisas av Arbetsmiljöverket, rapporterar SVT

Skyddsmask 90. Foto: Försvarsmakten

2018 stoppade Arbetsmiljöverket användningen av Skyddsmask 90 för bland annat polis och räddningstjänst eftersom den saknar så kallad CE-märkning. Efter beslutet får i praktiken bara Försvarsmakten använda masken.

– Besluten är en regelteknikalitet där vi öppnat ett litet nålsöga för användning inom räddningstjänsten, säger Anna Varg, chefsjurist på Arbetsmiljöverket till SVT.

”Sverige står nu inför en potentiell kris där skyddsmask 90 skulle kunna spela en viktig roll för samhällskritisk personal”. Men Arbetsmiljöverket kommer inte att att gå MSB tillmötes.

Fakta: Skyddsmask 90

Försvaret: Skyddsmask 90 skyddar ansikte och andningsvägar mot biologiska och kemiska stridsmedel, radioaktivt damm, tårgas, sotpartiklar och värmestrålning. Skyddstiden för filter 90 är minst 100 timmars användning mot kemiska stridsmedel. Skyddsmasken kan kompletteras med industrifilter för ytterligare skydd mot industrikemikalier. I masken finns både dryckesfunktion och talförstärkning. Man får (enligt militära säkerhetsbestämmelser, SäkI) framföra fordon på allmän väg med skyddsmasken på.

Skyddsmasken togs ursprungligen fram av Försvarsmakten i början av 90-talet, men har sedan 1995 delats ut även till andra myndigheter inom totalförsvaret. Alla kommuner har fått minst 30 stycken var, och många betydligt fler. Totalt tillverkades 750.000 masker, men eftersom Skyddsmask 90 utvecklades före Sveriges EU-inträde saknar den så kallad CE-märkning.  Skyddsmasken testas regelbundet och uppfyller alla krav och skulle den tillverkas idag skulle den bli CE-godkänd. Av MSB bedöms den som likvärdig med eller bättre än jämförbara godkända masker.

-Pettersson noterar att Arbetsmiljöverket inte kan godkänna en fullgod mask på grund av tillverkningsdatum,om det sedan är regler eller tjänstemän det är fel på är okänd men skattebetalarna ska inte behöva betala 750.000 nya masker på grund av formaliteter,

Arbetsmiljöverket kan åka till Mellanöstern och förbjuda alla krig på grund av dålig arbetsmiljö.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


9 responses to “Arbetsmiljöverket har tagit världens lättaste beslut, skyddsmask 90 får användas

 • Katten

  Är Corona viruset CE märkt? Annars får det inte sprida sig enligt EU Direktiv. Swexit inom det snaraste.

  Gilla

 • turrim

  De kommer i dagen en efter en. ”Elefantkyrkogården” för sysslolösa GD:ar måste utvidgas och med sidogårdar för deras medarbetare.

  Gilla

 • odalkvinnan

  En närstående elitsoldat säger att det finns ingen CE märkning för att masken inte tillverkats för försäljning.
  Frågan jag ställer mig är att hur kan ett statligt verk inte känna till vilka regler som gäller?
  Fär att man inte är tillsatt efter kompetens utan efter partibok tror jag.
  Vi är flera som kritiserat hur man kan köra statliga myndigheter genom politisk aktivitet och inte kompetens.
  Tegnell är ett färskt exempel. Hur gick tillsättningen till? Inga andra sökande? Intern rekrytering?

  Gilla

 • MrR

  För ett PK istiskt system kan de enklaste och självklaraste besluten vara de absolut svåraste !

  Gilla

 • gamgubben

  Det jag tidigare skrev om dåliga GD = myndighetschefer blir här uppenbart. Paragrafryttare utan like.

  Gilla

 • ponnsan62

  Sätt den på lövfen och dom andra feministrarna.

  Gilla

 • Roland Salomonsson

  Den siste ”puckon” är inte född. Men till detta måste det vara sossar/muppar som ligger bakom.

  Gilla

 • Kent

  Har alla högre tjänstemän/kvinnor sin bakgrund i SSU och har fått sitt jobb på meriten partibok?

  Gilla

 • Lellego

  Den största smitthärden för otäcka baciller och virus är nog utan jämförelse, de terminaler som används för kortbetalning.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: