Pensionshöjning efter arbetsinkomst för vissa…


PENSIONER. Socialdemokraterna driver nu på för att pensionerna ska höjas redan nästa år genom ett särskilt tillägg till dem som har lägst allmän pension. Men enligt Pensionsmyndigheten kan inte systemet införas så snabbt utan tidigast 2022. Men höjning då förutsätter att den planerade höjningen av åldersgränserna för att gå i pension samtidigt skjuts upp eller förändringarna av garantipensionen, skriver Sveriges Radio

Socialdemokraternas valaffisch 1957.

– Det är en ganska omfattande reform och en ny form och två miljoner människor som det här ska beräknas för. Det kräver ett omfattande utvecklingsarbete, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

I 73-punktsuppgörelsen mellan regeringen, Centern och Liberalerna står det att den vanliga pensionen ska höjas 2021 genom förändringar i statsbudgeten.

Sedan länge är den allmänna pensionen är inkomstgrundad – i praktiken att hur mycket du jobbar/tjänar avgör hur mycket pension du får. En eventuell höjning via statsbudgeten innebär en helt ny del i pensionssystemet och det gör arbetet svårt enligt Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

– Pensionstillskottet som det talas om blir en förmån som varken följer det inkomstgrundade pensionssystemets principer eller det nuvarande grundskyddets principer, säger Ole Settegren.

De fyra borgerliga partierna ifrågasätter Socialdemokraternas lösning då de menar att den bryter mot grundtanken i pensionssystemet att inbetalningen avgör utbetalningen och därmed uppmuntrar folk att arbeta. De vill också höja de lägsta pensionerna men vill diskutera andra lösningar.

– Arbetslinjen är viktig, men det ska vara raka rör. Pensionsmyndigheten i sitt svar till socialdepartementet pekar också på det här, att nu frångår man den här principen, säger Kristdemokraternas Hans Eklind.

Sverigedemokraterna vill höja bostadstillägget och garantipensionen samt slopa pensionärsskatten.

-Pettersson fattar inte riktigt, om arbetslinjen, antalet år och inkomst under arbetslivet är viktigt hur kommer det sig att det gick att göra undantag för invandrare som kommit hit som gamla och inte gjort ett handtag i eller för Sverige? Det kallas äldreförsörjningsstöd och är ett statligt bidrag för de äldre vars pension inte når upp till en skälig levnadsnivå, men, men vi ska inte ställa grupp mot grupp…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


15 responses to “Pensionshöjning efter arbetsinkomst för vissa…

 • grunehetgrot

  Nu under CORONA stiger priserna och pensionerna minskar i samma takt för de som ingen pension har. De som redan har jättehög pension och som aldrig gjort ett ärligt handtag i hela sitt liv ( som till exempel regeringsmedlemmar ) får några tusenlappar mer i månaden.

  Gilla

 • Cirkus Sverige.

  SOCIALDEMOKRATERNA SPOTTAR SVENSKARNA I ANSIKTET, och ändå så får de en del röster….

  Ni ”hör” hur sinnessjukt detta är 🤮🤮🤮

  Böjning av ordet sjuk:
  SJUK – SJUKARE – SOCIALDEMOKRAT

  Gilla

 • Kungen

  Jag tycker att politiker ska inte ha pension överhuvudtaget. Dessutom ska deras löner och arvoden halveras….

  Gilla

 • Grune

  Nej, det blir 10 kronor till de som har lägst pension och flera tusen till dom som redan har hundratals tusen.

  Gilla

 • gamgubben

  Verkar vara en avkomma från Idi Amin, samma sorts ansiktsoval och brist på förstånd.

  Gilla

 • Autodidakt

  Ska vi gissa att bättre pensioner blir sossarnas valfläsk 2022, för 374972gången i ordningen.

  Gilla

 • Kurt

  Oj då kan man äntligen köpa en dricka till Pizzan

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Blir det mån tro en kraftig ökning av pensionerna på ungefär 100 kr efter skatt ?
  Alltid ett totalt förakt mot de som byggt Folkhemmet till dagens mångkulturälskande och landsförädiska etablissemang.

  Gilla

  • Grune

   Nej, det blir 10 kronor till de som har l pensionˇoch flera tusen till dom som redan har hundratals tusen.

   Gilla

   • Grune

    Nej, det blir 10 kronor till de som har lćgst pensionˇoch flera tusen till dom som redan har hundratals tusen.

    Gilla

 • gamgubben

  Pettersson, ”du måste förstå att vi inte nu kan kalla det äldreförsörjningsstöd, om så måste det utredas och sånt tar tid” eller ” vi tänkte inte på det” blir svaren på dina funderingar, varför de inte gjorde så istället.

  Gilla

 • ponnsan62

  Sossar skiter i oss äldre..bara lysna på strandäll och andra sossar.

  Gilla

 • Kristina

  Det är skillnad på guld och kattskit!

  Rättvisan i att plugga och bli godkänd i skolämnena väger lätt i jämförelse med rättvisan till lika långt sommarlov som alla andra.

  Detsamma gäller en hel del SFI-studerande, varför ska inte de få semester som ”alla svenskar”? Att de sedan, efter sin ”semester” kommer tillbaka till undervisningen med betydligt bristfälligare svenskkunskaper än de hade innan ledigheten, är inte ens beklagligt/kostsamt/ineffektivt, utan bara något man får ta i rättvisans namn.

  Som sagt – det är skillnad på guld och kattskit, samt på rättvisa.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: