Corona-viruset gör luften bättre i Kina

MILJÖ. Miljontals invånare i Kina har satts i karantän för att begränsa coronavirusets spridning. Runt 90.000 är smittade och 3.000 har dött. Det verkar ha fått en positiv effekt på luftkvaliteten i Kina, som nu ser ut att vara betydligt bättre än för bara en månad sedan.

NO2, kvävedioxid i Kina 

Satellitbilder från NASA, tagna mellan januari 2019 och slutet av februari 2020, visar att nivåerna av det giftiga ämnet kvävedioxid över landet minskat kraftigt.

I östra och centrala Kina har mängden av ämnet, som främst släpps ut av fabriker, kraftverk och fordonstrafik, minskat med mellan 10 och 30 procent. Förklaringen verkar vara Coronavirusets påverkan på industrin och invånarnas resor.

Det är för första gången som jag ser en sådan dramatisk nedgång över ett så stort område på grund av ett enskilt fenomen, säger Fei Liu, luftkvalitetsforskare på NASA, i ett pressmeddelande.

Kvävedioxid är en giftig gas som främst astmatiker kan uppleva förvärrande besvär av vid höga koncentrationer. NO2 är också en markör för andra luftföroreningar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Corona-viruset gör luften bättre i Kina

  1. Undra hur länge sjukhusen kan drivas vidare när material leveranserna uteblir. Finns ju inga lager längre och fabrikerna i Kina har nu varit stängda över en månad så inget har ju levererats därifrån.

    • Jo så kan det gå när giriga kapitalister önska,än fetare kontosaldo.
      Volvo är ju inte det enda svenska företag som reats bort,till kommunist-styret i Kina.
      I Tyskland fanns tidigare en bred läkemedelsproduktion,denna förhökades även till Kina.
      Nu står inte bara Tyskland utan leveranser. Hela EU är lamslaget p.g.a. av,dessa penninggiriga börsspekulanter.
      Vilka är det som nu i slutändan drabbas ?
      Jo alla de som mist sina arbetsplatser,och nu får ligga i sjukhus-
      bäddar,utan livsviktiga mediciner.

  2. Börserna stiger igen så nu är förmodligen Coronahysterin över !!!!!!!

    • Ja tyder på,att en del har berikat sig på denna bluff liksom med ”klimatuppvärmningen”….
      Betänk endast 90.000 döda,i ett land med dryga 1,3 miljarder invånare !
      Jmf. Abzurdistan med sina 6/7 miljoner i sammanhanget. Här har några enstaka Göteborgare isolerats,efter besök i Arabvärlden.
      Hysterin överträffar t.o.m. ”galna kosjukan” !

Kommentera