Stäng

Historiskt fredsavtal: USA drar sig ur Afghanistan

UTRIKES. USA och deras allierade kommer att dra sig ur Afghanistan inom 14 månader så länge talibanerna står för sin del i det avtal som signerades av parterna i Qatar på lördagen, rapporterar AFP.

Den amerikanska närvaron försvinner, för första gången på 18 år, i utbyte mot ”vissa säkerhetsåtaganden” och ett löfte från talibanerna att samtala med regeringen i Kabul, sa USA och Afghanistans regeringar i ett gemensamt uttalande inför ceremonin i Qatars huvudstad Doha.

USA kommer inte att tveka att annullera det nya fredsavtalet om talibanerna bryter mot det, säger försvarsminister Mark Esper enligt AFP.

”Om talibanerna misslyckas med att respektera sina åtaganden kommer de att ha försakat chansen att sätta sig med regeringen och forma landets framtid”, säger Esper, på plats i Qatars huvudstad Doha.

Svenska soldater i konvoj i Afghanistan. Bild: US Army

-Pettersson säger att vi får se, men det verkar som president Donald Trump försöker avsluta sådant som andra startat.

Sverige har som mest haft knappt 600 soldater i Afghanistan på plats samtidigt. Totalt fem svenska soldater har stupat under insatsen och ett 30-tal sårats. Försvarsmakten redovisar inte hur många afghaner som fallit offer för den svenska insatsen. Det har dock framkommit att svenskar dödat åtskilliga. Insatsen har kostat runt tio miljarder.

För närvarande har Sverige c:a 25 soldater på plats i Afghanistan. Dom borde vi kunna byta mot 30.000 ”ensamkommande” som behövs hemma.

Svensk soldat i Afghanistan. Foto: Brindefalk, Wikipedia

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

7 reaktioner på “Historiskt fredsavtal: USA drar sig ur Afghanistan

 1. Men ändå tycker 8 av tio Svenskar att Donald Trump är
  en idiot, trots att vi själva har en ————?

 2. USA är nog seriösa, men är muslimerna det? Knappast!
  En skallerorm är nog betydligt pålitligare än en muslim.
  Det enda raka är att bygga en stor ointaglig mur runt hela den islamska världen. Samla skiten på ett ställe och bygg, jag bidrar gära själv med tegelstenar och armerad betong, kan knappast bli en bättre investering.

 3. Där ser man , hade kärringen Clinton varit president vore det nog tvärt om det vill säga fullt krig med talibanerna .Men antagligen kommer han att få skit ifrån Demokraterna för att han har lyckats att avsluta USAs krig i Afghanistan .

 4. Djävulen håller inga avtal.
  Afghanistan kommer bli mellanösterns centrum för illegal internationell vapen och droghandel samt terrorism.

 5. Nu kommer Anna Hedemo att få nytt bränsle för att kasta dynga på Trump.
  Obama startade ju en massa krig under sina år, medans nuvarande hövding avslutar dem. SVT´s hemmagjorda logik måste ju innebära att Trump ska stå där med skammen, för att avsluta krig går ju emot ”vår” gubbe.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: