Stäng

Ett steg närmare nästa försvarsbeslut

FÖRSVAR. Fem av åtta riksdagspartier står bakom ett krav på att försvarsberedningen kallas in inför höstens försvarsbeslut, skriver DN (betalvägg) Kravet kommer efter det sista mötet i den analysgrupp som bland annat visat att bara halva den planerade försvarsupprustningen som är planerad mellan 2021–25 kan genomföras.

Är Försvaret på rätt väg? Foto: Jonas Helmersson/Försvarsmakten

Försvarsberedningen skulle, till skillnad från analysgruppen kunna ta del av sekretessbelagt material. Försvarsminister Peter Hultqvist vill dock inte ge något besked om den kommer att kallas in eller inte. M, SD, KD, C och L står bakom kravet.

-Pettersson menar att S, V och MP, kanske vill ha ett starkare försvar men det får inte kosta. De rödkröna lägger hellre pengar på annat…

Försvarsmaktens militära råd inför nästa försvarsbeslut står fast. Det visar myndighetens budgetunderlag för 2021 som är inlämnat till regeringen.

Budgetunderlaget 2021 är en fördjupad plan för de år som nästa försvarsbeslut kommer att omfatta. Underlaget innehåller bland annat krigsorganisationens utveckling, materielanskaffning och finansiering av planerad verksamhet inom den ekonomiska ram som regeringen anvisat.

– Vi är trygga i det militära råd som vi gav i november förra året till regeringen efter att ha analyserat försvarsberedningens rapporter. Budgetunderlaget bekräftar våra förslag till prioriteringar. De är realistiska, finansierade och balanserade ur ett helhetsperspektiv för att ge största möjliga försvarskraft, säger överbefälhavaren Micael Bydén.

Försvarsmaktens råd leder till betydande steg i förmågeutvecklingen till år 2025 där nuvarande obalanser i organisationen minskar och krigsförbandens uthållighet ökar inom armén, marinen och flygvapnet. Därefter bedöms förmågan ta ytterligare kliv varje år till 2030.
– Stark försvarsförmåga ökar säkerheten i vårt närområde och bygger trygghet för Sverige i en osäker omvärld, säger Micael Bydén.

Initialt ligger Försvarsmaktens fokus på att bland annat möjliggöra tillräcklig volym av heltidsanställda soldater och sjömän, civilanställda och officerare, samtidigt som trycket i verksamheten måste balanseras mot ekonomin.
– Vi har haft ett nära samarbete med andra myndigheter i planeringsarbetet vi nu genomfört. Det är viktigt att det samarbetet fortsätter och att myndigheterna går i takt framöver för att kunna leverera ökad försvarsförmåga, säger Micael Bydén.

Försvarsmakten avvaktar nu den fortsatt politiska beslutsprocessen och sannolikt kommer myndigheten under våren att få ett uppdrag om att lämna in ett kompletterande budgetunderlag.

Försvarsmakten

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 reaktioner på “Ett steg närmare nästa försvarsbeslut

 1. Så länge vi inte är självförsörjande med livsmedel, är det meningslöst med ett invasionsförsvar.

 2. Vi får väl ta Hjälp av Polen igen vid Händelse av krig eller Brand ingetdera klarar vi ju av på egenhand vart tar våra skattekronor Vägen??

 3. Behöver vi något försvar?
  Vi har ju starka kvinnor och män i svensk politik som kommer slås för oss vanliga medborgare!
  Ponnsan AFS

 4. Den lilla spillra av försvar som vi ännu har kvar, kommer framöver att nyttjas till att bevaka alternativ media. Det största hotet mot vår demokrati, enl. PK. SVT är ett gigantiskt hot, enl. min mening !

 5. För skojs skull. Hur vore det om oppositionen drev ett eget förslag i riksdagen, och körde över rödskinnen.
  Förmodligen blir det samma skit, men ansiktet på Löfven hade säkert sett roligt ut.

 6. Är det säkert att det är försvaret vi ser på bilden eller är det ett förortsgäng som plundrat ett fordonsförråd? För det verkar som
  att det är bara att gå in och förse sig med vad man behöver?

 7. De kan säga precis vad som helst!
  Förtroendet är ändå på noll eller ännu lägre!
  De vet själva att vad de säger bara är ren teater!
  Alla andra vet det också!
  Vart enda öre ska gå till bidragsfusk åt importkriminella eller skickas till terrororganisationer långt borta.
  Jag minns krigsuppgifter för infanteri-brigader i helt öppen terräng därför ”att man kan väl betrakta lövsly som betäckt terräng om man bara är positiv som människa”…
  ”En bra karl tror på sin uppgift” (Tydligen även om den är totalt imbecillt opassande och huvudlös!
  När de imbecilla kontoristgeneralerna märkte att folk började undra hur de tänkt sig trodde de att sura blickar skulle ge dem förtroendet åter…
  Trodde de att några jävla kontoristintriger skulle få andra att sluta tänka?
  Eldkraft, skydd och rörlighet måste anpassas efter uppgiften!
  Man kan inte leva sig kvar i tiden för 50 år sedan om man har ansvar för andra människors liv!
  Hur många Dan Eliasson typer har givits dessa ansvar med enda krav att de ska vara lismande inställsamma och totalt utan ansvar o engagemang utom för sin egna korruption?
  Ägna all tid åt hjärndöda ”manifestationer”?

Kommentera

%d bloggare gillar detta: