Socialstyrelsen hemligstämplar kapacitet för coronaepidemi


SJUKVÅRD. Socialstyrelsen hemligstämplar informationen om vilken beredskap Sverige har för coronaviruset. På vilket sätt detta minskar risken för att skapa panik framgår inte, inte förklarar det heller på vilket sätt rykten och falska nyheter sprids. 

Foto: Matt, Pixabay

När medier har begärt att få ta del av nationella statistik över isoleringskapacitet och antalet intensivvårdsplatser i isolering i Sverige har Socialstyrelsen sekretessbelagt informationen om Sveriges coronaberedskap.

”Vår bedömning baseras på att handlingarna innehåller information som skulle kunna medföra att samhällets säkerhet skulle äventyras om de blev kända”, skriver Socialstyrelsen i avslaget till DN, tyvärr bakom betalvägg.

Informationen som hemlighålls kommer från en nationell enkät som genomfördes för ungefär en månad sedan av Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten. Syftet var att kartlägga vårdens beredskap för ett coronautbrott i Sverige.

– Å ena sidan är det jätteintressant information, men samtidigt innebär det också en blottläggning av sårbarheter som kan försvåra en hantering av situationen, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, till DN.

-Pettersson antar att den troliga anledning till hemlighållande av detta är att det inte finns någon eller mycket liten beredskap i redan överfyllda sjukhus. Trots det tror jag att det går att orda kapacitet genom att skicka hem andra patienter, vården får helt enkelt prioritera vem som ska dö. Det är inte så just av de politiker som misskött detta och mycket annat under många år.

 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


8 responses to “Socialstyrelsen hemligstämplar kapacitet för coronaepidemi

 • turrim

  ”en blottläggning av sårbarheter som kan försvåra en hantering av situationen…”.

  Det är rent trams från säkerhetssynpunkt för landet. Det torde inte hålla enligt Sekretesslagen. Man kan inte jämföra stridsvagnar med sjukhussängar.

  Att vi har dålig sjukvårdsberedskap får politikerna skämmas för och vi som drabbas plikta med vanvård eller död. Men det ska förbanne mig upp i ljuset och inte döljas i byråkratiskt babbel.

  Nu plötsligt följer dessutom Löfven situationen sekund för sekund! Också givetvis skitsnack. Han kan inte längre inge förtroende.

  Gilla

 • Maya

  Beredskap för situationer som äventyrar rikets säkerhet existerar icke i detta nedmonterade land.Det är lögn och förbannad dikt utav makthavare inklusive MSB att påstå något annat.När vi tidigare ställts inför katastrofer så har vår regering betett sig otroligt klantigt.Se på tsunamin,Estonia ,skogsbränderna,terrorbrottet på Drottninggatan m,m Det som fungerar väl är räddningstjänsten vid olyckor och bränder och gasutsläpp.När saker skall handhas på regeringsnivå blir det problem direkt.Så om coronaviruset slår till här rejält vet vi att det blir en pajascirkus av stora mått.Det är bara hålla tummarna att vi slipper drabbas hårt av denna farsot.

  Gilla

 • Göran

  Tänker spontant på den Brittiska generalen som skulle försvara Malacka-halvön mot Japanerna inkl Singapore!
  För att ”inte skapa panik” fick inga förberedelser göras! Inte heller fick underrättelser lämnas om Japanernas framryckning!
  Alla generalens åtgärder för att ”motverka panik” just precis skapade panik!
  PK-cancerns Sverige 180 grader mot den äldre Svenska logiken om att myndigheter ska prata sanning!
  Mer som det gamla Sovjetunion eller DDR!
  Sverige är ”Världsledande” på att ha lägre antal sjukvårdsplatser per person än jordens fattigaste länder!
  Vem tror PK-cancerns folk att de lurar?
  Aftonbladets & Expressens läsare?
  De få procenten mest okunniga och lågintelligenta som går att hitta..

  Gilla

 • Kristina

  Generation ”nu tänker vi positivt”… det har ju fungerat förut.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Sverige är och förblir det förljugna landet och paradiset för kriminella parasiter, så enkelt är det !
  Att så är fallet behöver man inte vara Einstein för att förstå.

  Gilla

 • Göran

  Vad som i andra Europeiska länder är självklar offentlig information för att vidmakthålla förtroende mellan skattebetalare och stat är i Sverige Hemligstämplat!
  Korrupta lögnaktiga jävla äckel till Makthavare!
  Fattar ni inte att vanliga människor fattar vad skälen är?
  Statsreligionen i denna efterblivna kriminella bananrepublik är att ljuga om viktiga saker ”för att inte orsaka panik”!
  En stor del av paniken kommer just av det otvetydiga ljugandet och mörkandet!
  Vilket med all rätt indikerar att pengar som officiellt skulle gå till viktiga saker istället gått till bidragsfusk, försörjning av importkriminella utan allra mista rätt att vistas i Sverige, bidrag i makthavares fickor i främmande bananrepubliker, bidrag åt Islamistiska terrororganisationer, grov korruption i Sverige samt pengar till EU där en mycket stor del också försvinner i korruption som aldrig får utredas!
  Regeringen o dess ”Myndigheter” har ungefär samma engagemang för Svenska liv som Kristian Tyrann, precis 0,00000 !
  Istället ligger all fokus på den egna penningbörsen o nya möjliga sätt att stjäla fattiga människors pengar!

  Gilla

 • Cirkus Sverige.

  TACKA SOCIALDEMOKRATERNA FÖR DETTA.

  De är fullständigt inkompetenta i allt, utom att ta hit bidragstagare, IS-mördare, våldtäktsmän och dela ut pengar till länder i världen som hyllar terror och djävulskap, medans svenskar får lida.

  Så….ska du fortsätta att rösta för detta !? 🤮

  Ps.
  Coronaviruset är inte farligt för en frisk person, men gamla och sjuka, kan i värsta fall dö.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: