Hizbollah motsätter sig IMF-hjälp i Libanon


MELLANÖSTERN. Libanon är ett typiskt land i Mellanöstern, det har varit oroligt i minst 2000 år, troligen längre. Efter att Andra världens slut och fransmännen lämnade höll sig Libanon utanför det arabisk-israeliska kriget 1948 trots påtryckningar från Arabförbundet.

Hizbollah, guds parti. Bild av Paul Keller, licensed under CC BY-NC 2.0

1949 undertecknade Libanon ett eldupphör med Israel medan det var oroligt i Bagdad, Damaskus och Kairo, därifrån flyttades en massa kapital till Beirut som blomstrade. Många araber från det så kallade Palestina flydde till Libanon. Den palestinska organisationen PLO kastades ut ur Jordanien 1971 och satte upp sitt högkvarter i Beirut. PLO använde Libanon som bas för attacker mot norra Israel. ”Palestinierna” utgjorde snart 20 procent av befolkningen och de kristna blev i minoritet.

Det ena gav det andra, inbördeskrig och krig med Israel. Hizbollah dök upp på scenen, Hizbollah framträdde först under inbördeskriget i Libanon som en milis av shiiter som var anhängare till ayatolla Khomeini, utbildade, organiserade och finansierade av en kontingent ur Irans revolutionsgarde. Hizbollahs mål är att utrota västerländsk kolonialism i Libanon och de önskar se en enstatslösning i Palestinafrågan då de ser Israel som en olaglig statsbildning och icke-nation.

Hizbollah är officiellt listad som en terrororganisation av USA, Storbritannien, Australien, Israel, Paraguay, Uruguay, Venezuela, Nederländerna, Argentina, Kanada, Frankrike, Arabförbundet, Gulfstaternas samarbetsråd och Europeiska unionen. Hizbollah har folkligt stöd bland shiiter i Libanon och har mobiliserat demonstrationer med hundratusentals deltagare. Dessutom mottar Hizbollah vapen, utbildning och ekonomiskt stöd från Iran och har opererat med Syriens välsignelse sedan slutet av inbördeskriget och stödjer Syriens president Assad.

Nu är Libanon inne i en kraftig ekonomisk kris men Hizbollah, som får pengar från Iran, motsätter sig all inblandning utifrån av bland annat Internationella valutafonden, IMF.

”Vi kommer inte att acceptera att underkasta oss (imperialistiska) verktyg … vilket innebär att vi inte accepterar att underkasta oss Internationella valutafonden för att hantera krisen,” sade Hezbollahs sjeik Naim Qassem, biträdande ledare för den tungt beväpnade schiitiska gruppen.

Läs mer på Reuters…

-Pettersson säger att det verkar bara finnas ett land i Mellanöstern som fungerar och det är inte muslimskt…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


2 responses to “Hizbollah motsätter sig IMF-hjälp i Libanon

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: