Rasbiologi

“Rasbiologi, rasteori eller raslära, var ett akademiskt ämne som studerade människoraser. Begreppet rasbiologi associeras vanligen med äldre eugenisk forskning, det vill säga forskning kring möjligheten att rasförädla olika folkgrupper med hjälp av biologiska såväl som sociokulturella åtgärder”

Så beskrivs läran om raser på Wikipedia. Rasbiologi som starkt förknippats med nazismen och som starkt fördömts av riksdagens partier, diverse organisationer m.fl. Nu har nya uppgifter publicerats i media och eftersom det är populärt att belysa vissa partiers historia, så finns det fog för att vissa partier också rannsakar sig själva.

Forskaren och historikern Curt Persson visar på att stödet för att upprätta Det rasbiologiska institutet fanns bland riksdagens då fem partier. Enligt Persson var Sverige ett föregångsland när det gällde rasbiologi och från vårt land hämtade Hitlers nazister sin inspiration.

65 procent av dåtidens riksdagsledamöter röstade ja till att upprätta detta institut, 35 procent röstade nej. Ja- och nejsägare fanns bland riksdagens samtliga partier, men de som röstade nej till detta institut gjorde det inte av etiska eller moraliska skäl, utan av ekonomiska.

SVT (Partierna var eniga 1921) SR (Svenska rasbiologer inspirerade nazisterna) Uppsala Universitet (Om rasbiologiska institutet)

De fem partier som röstade för att upprätta Det rasbiologiska institutet var…

 • Sveriges socialdemokratiska arbetarparti (numera Socialdemokraterna) med 36,2 procent
 • Allmänna valmansförbundet (numera Moderaterna) med 25,8 procent
 • Liberala samlingspartiet (numera Liberalerna) med 18.7 procent
 • Bondeförbundet (numera Centerpartiet) med 11,1 procent
 • Sveriges kommunistiska parti (numera Vänsterpartiet) med 4,6 procent

Ja, ibland är det lärorikt med historia. Eller hur Stefan Löfven?

10 thoughts on “Rasbiologi

 1. I Israel är det 2020 tillåtet att via DNA-prov konstatera att en person är av äkta judisk härkomst !

  • Det gäller judiskt giftermål, medborgare i Israel är annat. 20 procent är araber.

   Alla som vill gifta sig judiskt måste i Israel bevisa att de har judisk bakgrund inför rabbinatet – den religiösa domstolen i Israel, som också ger vigseltillstånd.

 2. Det går bra att bedriva rasbiologi när det handlar om boskap och djur. Men så fort någon nämner mänskliga biologiska skillnader skriks det om -ismer rakt ut.

 3. Verkligheten kommer i kapp oavsett hur man än försöker mörka.
  Så dom här partierna kan vara ärliga och erkänna var de stog i frågan, istället för att hålla på med pajkastning.
  vi lever för tusan i år 2020, kan inte tro att någon ansvarig person i dessa frågor lever nu, men partierna finns!!
  om 70 år så gapar sverige tomt förutom islamister, som vi gav bort landet till, då finns ingen svensk kvar som kan yva sig över detta, så ta fram handlingskraft för att rädda det som försigår nu.
  Rädda det svenska samhället.

Kommentera