Rasbiologi


”Rasbiologi, rasteori eller raslära, var ett akademiskt ämne som studerade människoraser. Begreppet rasbiologi associeras vanligen med äldre eugenisk forskning, det vill säga forskning kring möjligheten att rasförädla olika folkgrupper med hjälp av biologiska såväl som sociokulturella åtgärder”

Så beskrivs läran om raser på Wikipedia. Rasbiologi som starkt förknippats med nazismen och som starkt fördömts av riksdagens partier, diverse organisationer m.fl. Nu har nya uppgifter publicerats i media och eftersom det är populärt att belysa vissa partiers historia, så finns det fog för att vissa partier också rannsakar sig själva.

Forskaren och historikern Curt Persson visar på att stödet för att upprätta Det rasbiologiska institutet fanns bland riksdagens då fem partier. Enligt Persson var Sverige ett föregångsland när det gällde rasbiologi och från vårt land hämtade Hitlers nazister sin inspiration.

65 procent av dåtidens riksdagsledamöter röstade ja till att upprätta detta institut, 35 procent röstade nej. Ja- och nejsägare fanns bland riksdagens samtliga partier, men de som röstade nej till detta institut gjorde det inte av etiska eller moraliska skäl, utan av ekonomiska.

SVT (Partierna var eniga 1921) SR (Svenska rasbiologer inspirerade nazisterna) Uppsala Universitet (Om rasbiologiska institutet)

De fem partier som röstade för att upprätta Det rasbiologiska institutet var…

  • Sveriges socialdemokratiska arbetarparti (numera Socialdemokraterna) med 36,2 procent
  • Allmänna valmansförbundet (numera Moderaterna) med 25,8 procent
  • Liberala samlingspartiet (numera Liberalerna) med 18.7 procent
  • Bondeförbundet (numera Centerpartiet) med 11,1 procent
  • Sveriges kommunistiska parti (numera Vänsterpartiet) med 4,6 procent

Ja, ibland är det lärorikt med historia. Eller hur Stefan Löfven?


10 responses to “Rasbiologi

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: