Tonårspojkar dömda efter vandalturné

BROTTSLIGHET. Vandalerna var ett germanskt folk under folkvandringstiden. De behärskade västra Medelhavet och plundrade Rom år 455, men inget ont om dem det är SVT som rapporterar om att tre tonårspojkar har dömts i Nyköpings tingsrätt för att ha åkt runt i Katrineholm och krossat rutor på bilar i slutet av juli förra året.

De döms för skadegörelse på sex bilar och en av dem dessutom för att ha slagit sönder en busskur. Två 16-åringar döms till ungdomstjänst i 35 respektive 40 timmar och en 18-åring får villkorlig dom och dagsböter. De ska också betala skadestånd.

Enligt förhör vid rättegången hade de festat och druckit alkohol under kvällen och därefter slumpmässigt åkt runt och slagit på bilrutor och backspeglar med en hammare. En fjärde person frikänns helt av tingsrätten.

-Pettersson säger att detta känns nästan som gamla “goda” tiden. Grabbarna verkar av namnen att döma vara helsvenskar och hade det skett på “min tid” hade det inte handlat om ungdomstjänst utan farsan och de andra föräldrarna hade fått betala alla skador, jag och de andra grabbarna hade fått ett rejält kok stryk, fått be om ursäkt och sedan fått jobba extra tills allt var betalt. Men så går ju inte uppfostran till idag enligt alla genustramsare.

Denne hårfagre yngling kan bara konstatera att tiderna förändras.

Minns ni? 

Vi hade vänner utan Facebook, cyklade utan hjälm och borde vara döda

Enligt dagens lagstiftare och byråkrater borde de av oss, som var barn på 40-, 50-, 60- och några år in på 1970-talen inte ha överlevt. Vi cyklade utan hjälm, vi metade på bryggorna utan flytväst, vi hade inga barnsäkra medicinflaskor, dörrar eller skåp.

Vi drack vatten direkt från kranen. Vi åt bröd med smör, drack läsk med socker i, men blev inte överviktiga för vi var ute och lekte.

Vi delade gärna en läsk med andra och drack ur samma flaska, utan att någon dog av det.

Vi använde timmar på att bygga lådbilar av gamla skrotade saker, körde i full fart nedför backen, bara för att lite senare komma på att vi hade glömt att sätta på bromsar. Efter några turer i diket lärde vi oss att lösa problemet.

Vi gick ut tidigt om morgonen för att leka ute hela dagen och kom hem först när det blev mörkt. Ingen kunde få tag på oss under hela dagen – ingen hade mobiltelefon.

Morsan och farsan sa att ungarna kommer nog hem när de är hungriga.

Vi hade ingen Playstation, Nintendo eller X-box – inga TV-spel, inte 99 TV-kanaler, inget surroundljud, inga datorer, inget Wifi, eller Internet och tro det eller ej, ingen smartfån i näven.

Vi hade vänner utan Facebook! Vi gick ut och fann dem! Vi ramlade ned från träd, skar oss med knivar, sköt med pilbåge, bröt armar och ben, slog ut tänder, men ingen blev stämd efter dessa olyckor. För att det var olyckor och utbildning! Inga andra kunde få skulden – bara vi själva. Den som är med i leken får leken tåla sades det om någon gnällde.

Vi slogs med varandra, en mot en, blev gula och blå och lärde oss att komma över det. Vi hittade på lekar med pinnar och tennisbollar och åt jord och gräs.

Trots alla varningar, så var det inte många ögon som blev utstuckna. Vi cyklade och gick hem till varandra, bankade på dörren, gick rakt in och blandade oss i samtalet.

Vissa elever var inte så kvicka som andra i skolan, de fick helt enkelt gå om ett år. Några gick det åt skogen för, men inte fler än idag trots alla regler, barnombudsman, FN:s barnkonvention, psykologer och kvartssamtal.

Vi fick aldrig skjuts utan fick gå eller cykla. Vi spelade brännboll och fotboll på gator och torg, vi åkte bil utan bälte och hemska tanke vi hade föräldrar som rökte i bilen.

Anita Lindblom – Sån’t är Livet 1961

Den generationen har fostrat några av de mest riskvilliga, de bästa problemlösare och investerare någonsin. De sista 50 åren har varit en explosion av nya idéer. Vi hade frihet, fiasko, succéer, förälskelser och ansvar, och vi lärde oss att förhålla oss till alltihop.

Då när barndomens ängar var gröna byggdes hus och vägar överallt, det fanns poliser och skolor i varje by, läkare gjorde hembesök om man önskade, ordet vårdköer var inte uppfunnet och skatterna var lägre eller samma som omvärldens.

Sedan dess har skatterna höjts gång på gång och ni vet vad som hänt, nu räcker pengarna inte ens till underhåll av vägar och byggnader, det finns inga poliser på gatorna, inga skolor i byarna, vårdköer som räcker längre än en tubkikare ser och överallt byråkrater och regler.

Har det gått bra för dig så du har fått råd med en sommarstuga som du vill skaffa ett dass till måste du göra en konsekvensanalys, en miljöutredning och skaffa tillstånd för din och familjens skit.

Är du däremot politiker går det bra att ta emot hundratusentals människor från fjärran land som också skiter, använder el och behöver bostäder och jobb. Detta utan tillstånd, miljöutredning och konsekvensanalys.

Tänk om alla dessa som arbetar i migrationsindustrin och dess biverkningar kunde ägna sig åt något annat, tänk om alla dessa skattekronor som plöjs ner på asylboenden, SFI-utbildning, socialbidrag osv skulle kunna användas till något vettigt?

Tänk om alla dessa, ja ni är inte dumma, mina vänner, många av er är födda en tid när det var livsfarligt att leva och ändå gör ni det. Grattis!

-Pettersson skrev detta som en insändare i lokaltidningen för runt tio år sedan, hade det på bloggen 2010 och några gånger till och som ni vet är inget nytt under solen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Tonårspojkar dömda efter vandalturné

 1. Jag är en mupp som lovar att dra ur sladden till Internet och aldrig återkomma till bloggen eller rösta på S

 2. Du skrev en viktig sak som jag tycker, den om lådbilen. Vi körde i diket och drog lärdom av det och såg till att lösa problemet.

  Idag löser man det mesta med google, min far protesterar men det är faktiskt så att de mesta hittar man där och oftast får man bra svar i div trådar. Men, inte alltid. Man måste vara otroligt vaken när man klickar och vad man klickar på. Jag tror en kombination är bäst! Att lära sig den hårda vägen och ta ansvar samt att vara en fena på google.

  Lär man sig aldrig att ta ansvar tar man inget ansvar. Vissa går igenom hela livet och struntar i att ta ansvar och MED DAGENS SYSTEM så funkar det (på andras bekostnad).

  Det är skräpmänniskor som attraheras av Sverige! Ingen normal människa gillar det svenska systemet. Blir jag arbetslös i mitt hemland så styr man kosan norrut, där man kan leva som en halvkriminell kung, där man är först på de nya lägenheterna och där man kan flagga med rasistkortet om man inte har lika mycket som de som stiger upp i ottan.

  Sverige är helt sinnessjukt, men märkligt nog har jag börjat skönja en liten attitydförändring bland slaskmedia. Kanske för att vi går in i den värsta lågkonjunkturen någonsin och HELA trygghetspaketet kommer försvinna om du är svensk. Ja, OK, du kanske får nåt då men inte mycket.

 3. “Straffen” är ett jävla hån mot alla brottsoffer och skadeståndet lär aldrig bli betalt….inte av snorungarna i alla fall.

  Ja jag minns mer eller mindre allt du räknar upp…Sverige var en idyll på 60 och 70-talet samt en bit in i 80-talet man blir nästan tårögd när man tänker tillbaks.

Kommentera