Stäng

Risk att hamna i svensk (van)vård!

INSÄNDARE. Den risken växer för varje dag ju fler falska sjuksköterskor från Rumänien som anställs inom den svenska (van)vården. Journalister från Uppdrag granskning har gjort ett digert och utmärkt jobb när de avslöjade falska sjuksköterskor från Rumänien. Ett flertal sjuksköterskor med rumänska legitimationer har visat sig inte ha genomfört korrekt sina utbildningar, då de antingen endast har deltagit till en viss del i kurserna eller inte alls.

Dessa personer hade med sig äkta rumänska examensbevis, men istället för att läsa i Rumänien har de arbetat i Sverige med andra saker som hönsuppfödning, lagerarbete eller pluggat på SFI. Eftersom kontrollmyndigheterna uppenbarligen inte fungerar har de kunnat byta ut rumänska sjuksköterskelegitimationerna till svenska.

Hur stor är risken för att råka ut för en falsk rumänsk sjuksköterska?

Hur många sjuksköterskor från Rumänien har lurat till sig en svensk sjuksköterskelegitimation är ingen som vet. Med tanken på antalet (van)vårdskolor som Uppdrag granskning har avslöjat i Rumänien kan det vara många.

Uppdrag Gransknings journalister har talat med bl.a. Mircea Timofte, ordförande i organisationen som utfärdar rumänska sjuksköterskelegitimationer som sa att ”Den eftergymnasiala medicinska utbildningen är en katastrof”. Enligt Mircea Timofte är kunskapsnivån på sjuksköterskor ofta så låg att sjukhus i Rumänien genomför tester för att se om de verkligen är utbildade innan man anställer. Han gav också ett exempel från ett sjukhus: ”Av 300 utbildade sjuksköterskor lyckades de inte välja ut 30 som de godkände. Endast en del av tjänsterna tillsattes. Så pass dålig är nivån”.

Fenomenet är välkänt för de rumänska myndigheterna. Dan Tremen ordförande för regeringens kontrollorgan för vårdskolor medger att det finns fall där diplom har utfärdats på ett olagligt sätt. Dessutom trots att redan för drygt ett år sedan dåvarande utbildningsministern lovade att alla landets vårdskolor skulle granskas har ingenting hänt sedan dess. M.a.o. innan ens rumänska myndigheter skall kunna lita på att landets skolor ger goda förutsättningar för vårdutbildningar borde svenska myndigheterna ta itu med problemet!

Vad hände med falska sjuksköterskor i Sverige efter avslöjandet?

INGENTING! Det låter helt absurt men det är sant: antingen arbetsgivaren inte reagerar alls eller tvärtom vissa av de påkomna falska sjuksköterskorna har till och med fått befattningar med mer krävande arbetsuppgifter.

Varför?

Det kan ingen normal människa förstå. Inte vi som är potentiella patienter och kan råka ut för en falsk sjuksköterska och knappast de som själva jobbar inom vården som jag har pratat med.

Självklart, eftersom det finns tydliga regler bakom den fria rörligheten för arbetstagare inom EU, har ingen tidigare kontrollerat den verkliga kunskapen bakom sjuksköterskornas legitimationer. Men borde inte efter Uppdrag gransknings avslöjanden berörda svenska arbetsgivare ta för givet att kontrollera kompetensen hos rumänska sjuksköterskor? Visst finns det många sjuksköterskor – förhoppningsvis majoriteten – från Rumänien som verkligen har rätt utbildning och kompetens. Dock patientsäkerheten borde väga tyngre än EU regler i situationer där det är uppenbart att många patienter utsätts för onödiga risker.

Vilka budskap kan allmänheten avläsa från svenska (van)vård myndigheter?

 1. Vi struntar blankt i patientsäkerheten (kan också läsas: vi sk…r i er)!
 2. Varsågod. Fritt fram att bluffa sig till sjuksköterskelegitimation och – vem vet – kanske också läkare, sjukgymnaster och andra yrkeskategorier.

Hur bör svenska myndigheter åtgärda problemet?

Alla redan identiferade falska sjuksköterskor borde omedelbart bli av med sina svenska legitimationer. Övriga sjuksköterskor som bytte ut rumänsk legitimation mot en svensk bör snabbast möjligt genomgå ett kunskapsprov. De äkta sjuksköterskorna kan därigenom visa att de kan sitt jobb utan några svårigheter och de inkompetenta blir vi av med. Observera att även sjukhus i Romänien genomför tester för att se om de sjukskötersor som skall anställas verkligen är utbildade!

Fram tills dess lär tilliten till vårdmyndigheter inom landsting och kommuner bara minska. Därutöver många patienter när vi träffar en rumänsk sjuksköterska kommer att tänka på Uppdrag gransknings avslöjande och undrar hur hen har fått sin legitimation…

Jag själv hoppas bara att just de som fortsätter att anställa falska sjuksköterskor eftersom de ”ändå följt de rutiner vi har” och vårdgivare som enligt IVO ”ansåg att personerna inte varit ett hot mot patientsäkerheten” själva skall råka ut för konsekvenserna när någon inkompetent sjuksköterska skall göra graverande misstag.

Mårtensson

12 reaktioner på “Risk att hamna i svensk (van)vård!

 1. Felet med svensk sjuk och åldringsvård beror inte i första hand på personal utbildad i Rumänien utan det beror på att vi har landsting/regioner alt. kommuner där politiker styr.
  Finns det någon i detta land som tror vi skulle exportera den kvantitet vi gör idag om politiker styrt våra företag. Det finns vissa partier som tror så ex. vis V, MP och i viss mån S, C och L.

 2. Det finns ett gammalt uttryck, som ibland passar:

  ”Man får vad man betalar för”.

  ”Öppna ERA hjärtan”!

 3. ”Vad hände med falska sjuksköterskor i Sverige efter avslöjandet?”
  – Ingenting.
  Vad hände med den falske militären? Falska politiker, Falska idéntiteter. allt är en lysande affär och över alltihopa lyser en falsk
  statsminister som försöker svetsa samman de få äkta socialdemokraterna.

 4. Nä Putte De är inte kuggade De har inte gott utbildning Nu ska skall hemsjukvården åtgärda det med att sjukskötaren får inte arbeta ensam utan enbart tillsammans med en riktig sjuksköterska Förmodar då till dubbla kostnaden Allt för att inte stämplas som rasistisk eftersom personen kommer från annat land. Absurdistan i ett nötskal.

 5. Fritt fram att limma ihop ögon när man så enkelt kan sätta en kirurg tape över skadan på näsroten.
  Hur kan man sätta en outbildad s.k sjuksköterska att arbeta i hemmet..
  Det finns inte mycket som fungerar i Sverige längre, möjligen att utbetalningar av löner o bidrag fungerar

 6. Det var väl detta EU-anhängarna ville! Billig arbetskraft till de jobben som de anser ska vara lågbetalda. Sen får cheferna order uppifrån att inte bry sig om att de inte är utbildade och att inte göra något, eftersom de har papper från ett annat EU-land så får de inte ifrågasätta något. Tyvärr är det så i detta socialistiska land att ju dödare ting man arbetar med ju bättre betalt. Arbetar man med människor och tar hand om människor så får man inte mycket betalt, polis, lärare, sjukvården, äldreomsorgen, barnomsorgen är exempel på detta. Jobbar man med pengar, byggarbetare, politiker, bilarbetare, bank, försäkringar ja med döda ting då finns det pengar till dem som arbetar. Bara att inse att skattepengarna räcker helt enkelt inte till eftersom vi har en helt ny turistinvandring/ekonomiskinvandring som tydligen går före det mesta i detta land. Jag är inte bitter men riktigt förbannad över denna sjuka utveckling i vårt land, vem ska se till att människor får den vård de förtjänar? Vem ska utbilda våra barn/ungdomar till bra samhällsmedborgare? Vem ska ta hand om de gamla? Vem ska ta hand om de sjuka? Vem ska skydda oss lagligt? Dagens politiker kan ju knappt bestämma om de ska torka sig i röven eller inte, men alla i sandlådan ska vara med och bestämma men INGEN vill ta ansvar över sandlådan, tacka du f-n att de går åt hel-ete med sådana människor som ska leka politiker. Så tack till dagens politiker som inte kan förstå att politiker föraktet ökar, som inte kan se sina egna brister, som inte ens har utbildning i de det gör, så det är inte konstigt att vi sitter där vi sitter// Gringo

 7. Dessa finfina nya arbetare inom sjukvården skall bara dediceras PK idioterna och deras elit i synnerhet, samt alla sozzar, hoppas dom dör av felbehandling.

 8. bra veta vid vård, ställa frågan är dom här sjuksköterskerna godkända här i sverige för vård av mig/dig.
  vad förväntar jag av sjukhuset vid detta besök och vem är ansvarig.
  En elekrikter har som egen person, större ansvar för rätt utförd installation och personligt ansvarig för denna, och som sagt personligt åtalbar vid olycka, än vid felaktig behandling av dåligt utbildade/ icke godkända sjukskötorskor.
  ja herre jissus
  det är snart rekord på inflation av kvalificerade läkare /sjukslöterskor precis som i regeringen, allt faller totalt ihop i en rasande fart.

 9. Jaha dom som blir kuggade i Rumänien kommer till Sverige och får jobb som sjuksköterskor , det går bra nu . Nästa steg blir väl att ta hit en massa woodoo-läkare som med diverse kvacksalveri och besvärjelser botar oss Svenskar som lider av allmänna åkommor .

Kommentera

%d bloggare gillar detta: