Riksdagen har sagt ja till skatt på plastpåsar

INRIKES. Riksdagen har beslutat om att införa en skatt på plastpåsar. Beslutet innebär att en skatt på tre kronor plus moms läggs till varje såld påse, vilket skulle resultera i att priset på en bärpåse i plast blir mellan sex och sju kronor. Om handlaren tar sex kronor så blir den totala skatten 4,20 kr på påsen om det inte är förpackningsskatt eller något annan skatt som jag inte känner till på påsarna.

Regeringen förväntar sig en extra årlig inkomst på 2,7 miljarder kronor efter att skatten har börjat gälla den 1 mars. Men reformen har mött motstånd, bland annat från Svensk handel som har varit kritiska till att lagen inte gör skillnad på fossil plast och återvinningsbar plast.

-Pettersson ser att en centerpartist, Helena Lindahl, Sverigedemokraterna och Moderaterna röstade emot, övriga för.

Vid en kontroll i Malmö hittade polisen olaglig tobak i åtta av nio butiker. Tror ni att de som säljer tobak svart kommer att betala skatt på plastpåsar?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

53 thoughts on “Riksdagen har sagt ja till skatt på plastpåsar

 1. Nästa stora smuggelvara till sverige blir väl plastpåsar då. Finns bra med pengar är tjäna nu och jag tror inte du får polisen efter dig heller för den typen av ”brottslighet”.

 2. ja det är bara att kräva en annan typ av förpackning och då skattefritt..det är handlaren som skall se till att varorna kommer hem . men viktigaste är att man har koll på hur dom olika partien röstade..och om man så ser på det så är det KD som av någon anledningen röstat på Miljöpartiet och sossarna..och det måste marknadsföras till nästa val

  • Om ni tittar noga på alla TETRAPACK så sitter det en plastpåse i dom, så dom blir förbjudna. All mat är inslagen i plast, allt bröd också.

 3. Jag tycker att att alla som jobbar på Rosenbad drar på sig några plastpåsar över dumskallarna och andas tills de kvävs.

 4. Det där måste man kunna ifrågasätta med närvarande, vilka inom sossarna och Mental Patienterna är närvarande fastän dom är på plats. Alla är väl typ frånvarande

 5. Vad händer om man lassar upp potatis, tomater och andra grönsaker direkt på bandet vid kassan när man inte vill betala skatten på x gånger 30 öre till den korrupta staten?

  • Själv funderar jag på att använda kommunens papperspåsar avsedda för biologiskt avfall till potatis och grönsaker. De är gratis och ligger ofta också vid butiker, i alla fall i min kommun.

   • Nils Dacke, vilket bra förslag! Jag undrade för en stund sedan hur jag skulle lösa problemet med plastpåse för frukt och grönt. Skulle vilja höra kommunens synpunkter på det! 🙂

    En annan variant är ju att ta med egna plastpåsar hemifrån. Fryspåsar på fem liter får man i en hel del. De sköljer man bara med vatten sedan och torkar på diskstället.

  • Nils. Jag tänker ta med en egen hink och köpa 2 kg potatisar, rulla på bandet och se reaktionerna.
   Tjafsar någon skall jag svara att det här är vad ni har röstat för.
   Bara gör det för att kolla hur de reagerar .

 6. Potatis kostar snart 15 kr per kg. Sjukt om man måste betala för påsen extra. Anledningen till så kraftigt höjda matpriser är inte kronans fall, det är våra nya som äter på vårt smörgåsbord gratis.
  Blir lagom förbannad när jag ser att Mathem kör till flyktinganläggning allt mer ofta ,nu orkar de inte ens handla sin egen mat som vi betalar, utan nu har de kungliga hovleverantörer också.

  • 150 kronor för tio kilo potatis?? Det är ju för fan nästan gratis. Ni borde vara nöjda, 15 kronor för ett kilo potatis är ju ingenting. Vet du hur mycket jobb det är att odla potatis?

   • Med tanke på att en miljon i landet får gratis mat varför skall vi tvingas betala det dubbla?

 7. Det borde nu kunna bli en storsäljare av påsar med politiska budskap typ
  ”jag hatar MP”
  MP´s IQ = fiskmås
  sossar är falska

  Fykk gärna på med fler….

 8. Krav gäller inte för invandrade personer, endast Svenskfödda
  Det är likadant när dom röker, dom slänger fimpen precis där
  dom står utan att någon skarpsynt övervakare reagerar..

 9. Detta blir en milstolpe för klimatet. Nu blir allting bättre. Nu tar vi krafttag..😄😄😄😄

 10. Noterar att KD också röstade för de röstade också för anhöriginvandringen.
  Kan man lita på KD? Knappast inte!

 11. Nu får man tömma soporna direkt i soptunnan utan plastkasse. Då går man ju miljön o klimatet en tjänst? Eller vad tycker våra renhållnings bolag om det? Tror inte de blir nöjda men det borde ju vara en naturlig konsekvens

  • Och stoppa frukten mm direkt i kassen som man har med sig. Eller hur tänker de?

   Det skall bli spännande att se hur folk agerar.
   En liten rulle plastpåsar till frukt kostar 39 + moms, så försök inte tigga efter extra påsar

   .Kom inte från Konsum för att köpa två gurkor, när din famn är fullt med inköp därifrån och du inser att du orkar inte ända hem med matvaror.
   Vi småföretagare kan omöjligt vara den räddande länken till alla.
   En annan fenomen som jag har märkt är att folk tar inte fram sina plastpåsar när de handlar.
   Numera frågar jag om de har en påse med sig och swung är den framme när jag säger att även vi tar 2 kronor för påsar.

   • Ingen mat får säljas för det finns ingen att köpa utan att den ligger i en PLASTPÅSE.

   • Men nu har ju Världens i särklass sämsta regering bestämt att ta ut över 100% i skatt på dessa påsar HURRA vad dom är idiotiska och hjärnlösa.

 12. Jakten på den försvunna skatten

  I avsnittet av Nyheter Idag-podden på länken nedan pratar Jan-Emanuel Johansson, Chang Frick och Johannes Nilsson bl a om skatten på plastbärkassar som börjar gälla 1:a mars 2020. Från början var skatten Liberalernas idékrav i januariöverenskommelsen (JÖK).

  Nu blev det i stället språkröret Per Bolund (MP) som fick försvara skatten i media samt driva igenom beslutet i riksdagen. (Publicerat 9 Nov 2019)

  https://nyheteridag.se/jakten-pa-den-forsvunna-skatten/

  På länken nedan finns många exempel på olika varianter och storlekar av avfallspåsar (ej straffbeskattade) där en hel del går utmärkt att använda (och återanvända) som bärkassar för att frakta hem varorna man handlar t. ex i matvarubutiken:

  https://www.google.se/search?q=avfallsp%C3%A5sar&lr=&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiVso7aqqnnAhVeAxAIHQgCAekQ_AUoAXoECAsQAw&biw=676&bih=363#spf=1580318921450

  Sprid informationen vidare så kan vi alla tillsammans undvika att betala den nya bärkasseskatten och därmed blåsa staten på en stor del av de beräknade intäkterna på c:a 2,7 miljarder kronor.

 13. Skatten utan relevans till sitt syfte, ska gälla från 1 mars.

  En ny svart marknad som kan bära sig?

  • En ordinär bärpåse kostar två kronor. Den är försedd med reklam ICA, Coop.
   Vad kostar den i inköp?
   Ska vi nu dessutom betala sju kronor vill jag välja reklambudskapet.
   Nix2Six
   Gyllene tillfälle för rika entreprenörer och de fattigaste. Köp svart plastpåsar.
   Stå vid butiken och dela ut gratis om just du vill göra reklam för varan X, produkten XX, företaget XXX eller det politiska partiet SD.
   Nybliven ickeröstare på KD.
   Ska plastpåsar kosta ska det minsann kosta för de som.okloka
   Rösta efter plånboken!!!!

   För var någon smart och lyckades smuggla en flaska sprit. Nu kan du lagligt införa starka och svaga drycker. Lönsammare är att införa plastpåsar.
   Apropå sprit och vin, analogt blir också Systembolagets påsar dyra. Å

  • I papperspåsar som går sönder av fukten som soporna utsöndrar.
   Kan redan nu riktigt se framför mig hur kladdigt och stinkande soprummet kommer att bli med ruttna grönsaker, mögligt kött och bajsindränkta blöjor överallt utanför kärlen och dit vill man gå för att sortera. Nix.

 14. Tygkassar ser man alltmer av. När mängden sålda plastkassar minskat rejält och inte ger det planerade tillskottet i statskassan, vad blir då nästa ”klimat-skatt”?

 15. Ja staten jagar nya intäkter. Vi är ju rika. Trots höga
  skatter så saknas pengar t det mesta.Men att ge bort
  våra skattepengar är Inga problem. Arma land.

 16. Jöken hade grönskatteväxling som en punkt i sitt manifeste och grönskatteväxling ska ge staten 15 miljarder extra i inkomst…..dvs skatt

 17. Ja,då får jag maka plats för plastpåsarna i bilen när jag bunkrar sprit,öl och vin i Tyskland.
  Tur att plastpåsar inte väger mycket.

  • Ja och importavdelningen erhåller några nya miljarder,för fortsatta investeringar av akademiker från 3.e världen !…
   Aldrig tidigare har landet uppe i Norden,varit så omtänksamma för sin egen,allt mer tynande befolkning.

 18. Ännu en skatt till folket som redan är hårt beskattat, bland de mest beskattade i världen. Dessa pengar som vi beskattas med går till de som inte bidrar med en enda krona till systemet, men de är just dessa som pengarna går till. De går definitivt inte till skola, sjukvård, äldrevård eller till våra fattig pensionärer. Nä just det, undra hur mycket av skatten som går till de som inte ska ha en enda krona, men detta vågar ingen i regeringen berätta eller erkänna .

Kommentera