Stäng

257 bombdåd i Sverige under 2019, men hårdare straff behövs inte…

BROTTSLIGHET. Efter 257 bombdåd i hela landet och över 100 sprängdåd i polisregion Syd förra året har endast en person dömts, för ett av dåden. Även i övriga landet är det få sprängningar som klaras upp av polisen, rapporterar Dagens Nyheter, bakom betalvägg, och hänvisar till statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Enligt polisen i Malmö är sprängningar särskilt svåra att utreda eftersom eventuella bevis försvinner. – Vi har utmaningar i att undersöka brottsplatser helt enkelt, och att få ett bättre utfall. Men vi jobbar med de frågorna väldigt aktivt, säger Anders Wiberg, tillförordnad polisområdeschef i Malmö, till DN.

-Pettersson tycker att alla typer av brott är svåra att utreda enligt polisen medan politikerna surrar om hårdare straff och tillsätter utredning efter utredning.

Bombdåden kallas allmänfarlig ödeläggelse i statistiken, men ibland skriver polisen skadegörelse för att läget i landet skase bättre ut.

3 §   Den som åstadkommer explosion, översvämning, ras, skeppsbrott, flyg- eller tågolycka eller annan sådan ofärd och därigenom framkallar fara för annans liv eller hälsa eller för omfattande förstörelse av annans egendom, döms för allmänfarlig ödeläggelse till fängelse, lägst två och högst åtta år.

Är brottet mindre allvarligt, döms till fängelse, lägst ett och högst tre år.

Är brottet grovt, döms till fängelse på viss tid, lägst sex och högst arton år, eller på livstidLag (2009:396).

2 §   För terroristbrott döms den som begår en gärning som anges i 3 §, om gärningen allvarligt kan skada en stat eller en mellanstatlig organisation och avsikten med gärningen är att
1. injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller en befolkningsgrupp,
2. otillbörligen tvinga offentliga organ eller en mellanstatlig organisation att vidta eller att avstå från att vidta en åtgärd, eller
3. allvarligt destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer i en stat eller i en mellanstatlig organisation.

Straffet är fängelse på viss tid, lägst fyra år och högst arton år, eller på livstid.

Vi ser att det finns lagar med lämpliga straff och har funnits i många år, det som återstår är att gripa och döma gärningsmännen. Utredningar och hårdare straff behövs inte, men stäng gränsen och gör utvisning vid grova brott obligatorisk.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 reaktioner på “257 bombdåd i Sverige under 2019, men hårdare straff behövs inte…

 1. Börja med att ta itu med minderårigas ”bus”.

  Jag minns med fasa när ”puffar” och olika öressmällare for runt smalbenen (och även högre) på mig, ute i skolkorridorerna.
  Äldre kolleger och rektor hänvisade, med det där speciella nedlåtande tonfallet, till ”kultur”. Inte f-n erfor jag några känslor förknippade med glädje och festivitas.

  De som nu kastar smällare och skjuter raketer mot bl.a. blåljuspersonal, är morgondagens bombmän.

 2. – Fenomenet med explosivämnen som vapen inom konflikter är relativt nytt. Det gör att vi har betydande ovisshet varifrån delarna till sprängladdningarna kommer, säger Stefan Hector till SVT Nyheter.

  Bombskyddet åker även ut på larm om misstänkta bomber som upptäcks innan de har detonerat. 2019 har det varit 76 fall av den typen av sprängladdningar

  Under 2019 har bombskyddet även kopplats in i 22 fall som gäller så kallade bangers, mindre explosiva anordningar som är illegalt framtagna. Dessutom har det varit tolv fall av hemmabyggda bomber…..

 3. ”Polisen ska jaga fattiga skötsamma Svenskar med Empati för brottsoffer som vägrar ljuga…..”
  ”Kan faktiskt nämligen vara OLAGLIGT Hets Mot Folkgrupp att prata sanning…”
  Då plötsligt hjälper det med hårdare straff, tydligen???
  Hela denna mentalsjuka diktatur med dubbla måttstockar påhejad av PK-cancerns media!
  Ett ockuperat land som systematiskt plundras ut till svält o kaos är ett faktum!

  1. Bara 257 bombdåd det var Inte värst, bättre kan väl det trygga och heligt mångkulturella Sverige ?
   Eller vad säger dagems 8 trygga riksdagspartier med sina verklighetsfrämmande politiker ?

 4. I övriga Norden var det 1 sprängdåd (i Danmark) men Sverige har aldrig varit tryggare sa en viss ansvarig politiker.

 5. Enligt gurun i socialdemokratisk juridik Thomas Bodström så är fängelsestraff till ingen nytta. Så varför låsa in brottslingarna då enligt Thomas Bodström.
  Mannen missbrukar troligen droger eller vad jag tror mest han är en vanlig simpel brännvinsadvokat.
  En väldigt avgörande faktor varför man låser in förbrytare är att de inte ska ha möjligheten att begå fler brott. Men det faktumet har tydligen inte föresvävat den egotrippad brännvinsadvokaten.
  I Sverige har vi en stor fördel också vi kan utvisa en stor del av förbrytarna pga de inte är svenska medborgare. Men de svagbegåvade kan inte inse den möjligheten.

  1. Hej Kent och övriga!

   Angående Thomas Bodström.

   Har Kent eller Ni andra någon principiell synpunkt på ” Regeringsbeslut 3 från 2003″? 2003-09-18 Ju2003/2630/Å http://tomasgidlof.se/2630_Anmalan_mot_JK_Gidlof_tryckt.pdf

   Kanske kan beslutet jämföras med Högsta Domstolens beslut i Petterssons fall.

   Jag menar att det är den Svenska Doktrinen som hävdas.

   F.ö. hoppas jag att Pettersson överklagar till Europeiska Domstolen för Mänskliga rättigheter. (Måste göras inom sex månader.), (Men ha inga obefogade förhoppningar. Ingen ”Människorättsjurist” har, vad jag känner till, givit någon Svensk upprättelse någon gång. Ingen svensk advokat har ens försökt.

   Med vänlig hälsning
   Tomas.

 6. Ligger Sverige efter eller före Afghanistan i statistiken? Är du nöjd Svetsaren? Hur ser din plan ut? Är det inte lika bra att du avgår. Du snackar bara massa skit. Bara avgå f-f!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: