Unga arabiska kvinnor i Israel


MELLANÖSTERN. Det rapporteras en hel del om Israel i svenska medier, det mesta i negativa ordalag. Pettersson skriver mest positivt, inte för att jag anser att Israel är perfekt utan för att uppväga den negativa bilden som majoriteten av svenska politiker och journalister ger. Dessutom ser jag inget vettigt alternativ, jämför gärna med de muslimska länderna. Sedan Israel bildades 1948 har ungefär 11 miljoner muslimer dött i olika våldshandlingar och krig. 35.000 av dem har dött i strider och konflikter med Israel, tio miljoner i strider mellan muslimer. 

Staten Israel utropades som en judisk stat år 2018 men det bemöts med massiv kritik, även i Sverige, Israel tillhör alla religioner. Däremot är det inga som klagar på att det finns en massa islamska stater i området. Exempelvis Iran som formellt heter den Islamska republiken Iran, Islamska republiken Pakistan, Islamiska republiken Mauretanien osv. En måttstock för muslimer, en annan för andra.

 • Israels befolkning uppgår till c:a 8,6 miljoner invånare. (2017)
 • 6,4 miljoner av dem är judar, ungefär 75 procent.
 • 20 procent av befolkningen är muslimer, fem procent tillhör andra religioner, bland annat kristna.

Israel framställs som helvetet på jorden för araber men jag vill påstå att ingenstans i den muslimska världen har arabiska muslimer det så bra som i Israel, framförallt muslimska kvinnor borde gilla Israel.

Möt Farah Raslan, kvinna, arab och mästerkock i Israel   

När Farah kom till Israel från Libanon 2006 kunde hon inte ett ord hebreiska och visste inget om israelisk kultur eller matlagning. Idag är hon en av Israels främsta kockar och hon har tagit matscenen med storm genom att introducera libanesiska mat.

Hon är just nu i final i Israels motsvarighet till Master Chef och förhoppningsvis kommer hennes ”kibbeh och ”knafeh” serveras i varje gathörn…

Ung arabisk kvinna – Israel är mitt hem

En fascinerande intervju med en modig ung arabisk kvinna från en liten stad i regionen Galileen som har vigt sitt liv till försvar för Israel på den offentliga arenan.

Boshra Khalaila är knappast den enda israeliska arab som talar för sitt land, Israel, och sin egen historia men hon ett exempel på de hinder som många israeliska araber måste övervinna om de vill tala fritt om den judiska staten.

Men vissa kan helt enkelt  inte hålla tyst längre.

”Jag är en liberal, fri kvinna, med alla de rättigheter som jag kan njuta av,” sade Khalaila. ”Jag jämför mig med andra kvinnor i min ålder i Jordanien, i de palestinskt styrda områdena, Egypten, eller vilket annat arabiskt land som helst. De kvinnorna har inte de rättigheter som jag har: yttrandefrihet, rätt att rösta. De tvingas in i äktenskap vid en ung ålder, och religionen tvingar dem att täcka huvudet trots att de inte vill. Med mig är tvärtom; Jag har allt”.

”Jag är för en palestinsk stat. Men jag tror inte att jag är Pro-palestinska. Jag tycker att de borde ha sina rättigheter, och att de saudiska miljonärerna bör hjälpa dem lite… men det är allt. Jag är för två stater och två folk… och jag ska bo här. Israel är mitt hem”

Hela intervjun HÄR. 

Om muslimerna hade någon rätt till Israel borde Döda Havsrullarna vara skrivna på arabiska men de är författade på hebreiska.

Tvåstatslösningen finns redan

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 


3 responses to “Unga arabiska kvinnor i Israel

 • Grune

  Jag såg på ”efter tio” med knäppskallen Bert Karlsson idag.
  Han med Svenska kvinnor.
  Det tror jag det. Om dom tog av sig RÅNARLUVORNA som bara visar ögonen så gick det nog bättre.

  Gilla

 • Bajen666

  Jag ser heller inte Israel som perfekt framförallt inte dårarna med korkskruvar och dom militanta bosättarna.

  Men om man jämför med grannen terrorstaten Palestina så är Israel en västanvind/sommarbris.

  Gilla

 • ruben

  Borde vara obligatorisk utvecklingsläsning för regeringspartierna i riksdagen. Hur man skapar och bevarar demokrati även när man är omgivna av fiender och ständigt hotade av våldsattacker och terror.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: