Postnord måste förändras


SKATTER. Postnord med 20.000 anställda riskerar konkurs om staten inte ingriper med subventioner. Det är slutsatsen i en hemlig rapport från konsultfirman McKinsey & Company, som gjorts på uppdrag av den svenska och den danska staten, rapporterar Dagens Nyheter, bakom betalvägg. 

Postnords huvudkontor i Solna. Bild från Wikipedia. Postnordkoncernen ägs till 60 procent av svenska staten och till 40 procent av danska staten. Rösterna på bolagsstämman är dock jämnt fördelade (50/50) mellan svenska och danska staten.

I rapporten beräknas Postnord gå med vinst i det fall staten fullt ut kompenserar för alla olönsamma brevbärarlinjer som finns med i samhällsuppdraget. Postnord skulle då kunna få ett marknadsvärde på 35 miljarder kronor.

Men om staten inte ingriper och servicen ska upprätthållas på samma nivå som i dag beräknas Postnord få ett ”negativt värde”, vilket enligt DN är en omskrivning för konkurs.

Förlusterna, de tre senaste åren 3 miljarder, i Postnord beror till största delen på brevutdelningen, främst i Danmark, paketen har däremot ökat rejält, men där är det fler som delar på kakan, Postnord, DHL, Schenker med flera.

Postnord vill att regeringen ska se över frågan om postutdelning var tredje dag. Bolagets vd Annemarie Gardshol vill ha svar senast i sommar och menar att ett annat beslut kan innebära miljardförluster för Postnord,

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) tonar ner risken för att Postnord går i konkurs om inte statliga medel skjuts till och säger att mer pengar är inte aktuellt för närvarande.

-Pettersson hör Näringsminister Ibrahim Baylan (S) på TV-nyheterna där han säger att REDAN i vår ska han tillsätta en utredning om postens framtid. 

REDAN i vår, brevvolymerna har minskat i många år, men det är typiskt regeringen, om man överhuvud taget gör något gör man det för sent.

För min egen del skulle det inte göra något att få brev varannan eller var tredje dag eller en gång i veckan. Det viktigaste är att posten fungerar i hela landet.

Posten var tidigare ett statligt verk med anor som sträcker sig tillbaka till år 1636 efter förslag av rikskanslern Axel Oxenstierna.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


12 responses to “Postnord måste förändras

 • Fjölet

  Varje gång man ser Ygeman på bild så tar han sig för pannan och ser förvirrad ut, han ser ut att lida konstant av sju svåra år??
  Vad är det för politiker?
  gör rätt så kanske det inte livet blir så inni baljan svårt att leva, att vara man!
  POST NORD skapades enbart av stollar som ville göra storslagna affärer på statens och folkets bekostnad och få sig själva en snygg och välbetald tjänst, ingen eftertanke alls.
  Lika vacker saga som den tyska kolen.
  Storslagna framtids utsikter lika stora som alla bortkastade mijarder på våran bekostnad.
  De kanske skall ta upp någon plan igen att köpa bambu i någon uppbrunnen skog i asien och göra miljödiesel och bränna mer pengar.

  Gilla

 • JEX

  Tja … Post varannan dag har vi haft länge här i Lerum . Och ibland kommer inte ens vissa brev fram alls . Har fått påminnelser på räkningar som kostar 60kr extra några gånger .

  Gilla

 • Peter Kostin

  ”Postnord måste förändras”
  Tja, dom kan ju börja med att dela ut posten. Ett brev från Ånge till Sundsvall (10 mil) tar 4 dagar. Skickar dom posten till Kina för sortering?

  Gilla

 • Bosse S

  Lägg ner skiten och starta om från början med helstatligt ägande och låt danskarna själva ta hand om sin post. Det var totalt hål i huvudet att bolagisera och tro att posten kunde konkurrera med befintliga privata alternativ.
  Samma sak med elen, apoteken och järnvägen.
  Resultaten av bolagiseringarna har inte gett svenska folket några förbättringar, snarare allvarliga försämringar, p.g.a. inkompetens och vanskötsel.

  Gilla

 • Inger

  Maud Olofsson får väl stå för kostnaderna. Hon har åsamkat svenska folket miljardutgifter på flera olika ”affärer”.

  Gilla

 • Loket

  Postnord är illa skött. Man fokuserar på att få fler kvinnliga chefer och HBTQ certifierad arbetsplats när man istället borde fokusera på kundvänligheten och smidigheten för kunden. Många är vi som förlorat tusenlappar för de stjäl och slarvar och ställer till det. Kinapaketen någon? Där stal Postnord flera miljarder av sina kunder när man skulle destruera paket som inte lösts ut eftersom kunden inte blivit informerad om avgiften.

  Postnord höjer portot istället för hänger med. Ja, det skickas mindre brev i dag i och med Internet MEN det skickas även betydligt mer paket så ställer man om lite grann så överlever man. Det gjorde man inte med kinapaketen som man tyckte var jobbigt att leverera.

  Clowner, de borde tvångsförvaltas, hela Sverige borde tvångsförvaltas.

  Gilla

 • Ståfräs

  Tack vare Postnords rasistiska brevbärare så måste SD använda omärkta brev samt vända det skrivna ut o in, annars lär dom tydligen kasta posten, visar bara på en sjuk kultur o svag ledning inom det skitbolaget, vi behöver dom inte iaf.

  Gilla

 • Thorsten Schütte

  Med varannandagsutdelning och tredagars leveranstid vill PostNord i praktiken avskaffa A-posten och göra om all post till B-post. Då utgår jag ifrån att det även blir B-porto, eller?
  https://www.salaallehanda.com/artikel/insandare-postnordernistiskt-standardsvar

  Gilla

 • gamgubben

  Så typiskt för svensk förhandlingsförmåga, Postnord ägs 60/40 men båda länderna har lika stor del av rösterna och förmodar jag vi svenskar får skjuta till 60% för att täcka förlusterna.
  Det vore bäst om vi privatiserade skötseln av Sverige. Vi kunde behålla partierna som representerades av partiledarna i en källarlokal där de kunde idka pajkastning under överseende av Media.

  Gilla

 • blabaris

  När nyadeln blev anställda inom posten pga av ”enkla jobb” så pajjade hela post nord på några år.

  Gilla

 • Roland Salomonsson

  Problemen verkar främst uppstå i Danmark. Nu skall alltså svenska skattemedel tillsättas för att lösa problem i DANMARK! Dags att separera danskt och svenskt postsystem.

  Gilla

 • ponnsan62

  Stefan ska vi betala nu?
  Kan dom inte sköta bolaget ska dom dömas till hårda straff !

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: