Sverige skickade falsk officer till Nato, ryssarna noterar…


FÖRSVARET. Försvarsmakten skickade den falska officer, vars militära karriär nu är föremål för utredning, på tjänstgöring som stabsofficer vid Natohögkvarteret Shape i Belgien, rapporterar Dagens Nyheter, tyvärr bakom betalvägg.

Mannen hade med påhittade meriter tilldelats majors grad, men när Natotjänsten förlängdes befordrades han tillfälligt av svenska försvaret till överstelöjtnant för att kunna arbeta med utländska militärer av högre rang.

– Det är naturligtvis inte bra att det som har skett har skett. Vi ska ju skicka riktiga officerare till de här befattningarna och naturligtvis säkerställa att vi har rätt kompetens på personalen, säger Carl-Axel Blomdahl, försvarets utredare, till tidningen.

Den falska officeren slutade vid Nato 2013. Fem år senare avslöjades meritbluffen av Kustbevakningen, där mannen då hade en säkerhetsklassad chefsbefattning. Trots att försvaret larmats handplockades han i somras till en hög chefspost i den svenska FN-insatsen i Mali.

Efter avslutad tjänst fick mannen en medalj av Försvarsmakten för sin tjänstgöring vid Nato.

-Pettersson noterar att Sputnik News, som är en statlig rysk nyhetstjänst och startad med en lag underskriven av president Vladimir Putin och ska utgöra ett alternativ till vad han kallar den ”västliga aggressiva propagandan som tvingas på världen, tar upp eländet i landet med noll kontroll och Putin skrattar nog gott, hoppas han ringer Stefan igen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


3 responses to “Sverige skickade falsk officer till Nato, ryssarna noterar…

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: