Staten stjäl 189 miljarder om året från löntagarnas trygghetssystem genom smygbeskattning


SKATTER. Ända fram till 1982 har Sverige haft ett transparent system för sociala avgifter, där det fanns en tydlig koppling mellan socialförsäkringsmässiga förmåner och avgifter. 1982 infördes en post för beskattning inom ramen för sociala avgifter som går till statskassan och inte till löntagarnas förmånssystem. Genom ett stuprör i systemet för sociala avgifter, kallad allmänna löneavgiften, har staten kunnat suga till sig en tredjedel av löntagarnas förmåner genom att omvandla dessa till smygskatter.

Bild Holger Ellgaard. Wikipedia

Samtidigt som staten stjäl i löntagarnas trygghetssystem används behovet av att hålla de sociala avgifterna på hög nivå som ett pseudoargument för löntagarnas trygghet. Genom att de delavgifter som ska gå till social trygghet har sänkts och de delavgifter som går till skatt har höjts steg för steg drog den allmänna löneavgiften in 189 miljarder till statskassan år 2018.

Samtidigt som dolda skatter göder statskassan utan öppen redovisning av vad pengarna används till hålls en stor grupp medborgare utanför arbetsmarknaden till följd av en icke socialförsäkringsmässigt motiverad hög nivå av sociala avgifter.

Så ser arbetsgivaravgifterna ut idag
Socialavgifterna är inte tänkta att vara skatter utan koppling till socialförsäkringarna. Dessa är tänkta som obligatoriska avgifter som ska finansiera pensioner, sjukförsäkring, föräldrapeng och annat som berör den individuella tryggheten. De administreras och betalas in av arbetsgivarna, men det är löntagarna som avstår sina ihoptjänade pengar för att finansiera systemet. Dessa avgifter är i princip öronmärkta för respektive försäkring. Det finns dock en post, den allmänna löneavgiften, där den del som betalas in inte är kopplad till någon förmån och utgör i praktiken en form av skatt.

Post Avgift i procent av lönen
Ålderspensionsavgift 10, 21 %
Efterlevnadspensionsavgift 0,6 %
Sjukförsäkringsavgift 3,55 %
Arbetsskadeavgift 0,2 %
Föräldraförsäkringsavgift 2,6 %
Arbetsmarknadsavgift 2,64 %
Allmänna löneavgiften 11,62 %
Totalt 31,42 %

Läs vidare på News Voice…

-Pettersson noterar att en tredjedel av det alla löntagare betalar till sin trygghet hamnar i statens fickor för att finansiera annat…

1990 var den allmänna löneavgiften som borde kallas smygskatt för att finansiera invandring 0,3 % nu är den 11,62 % och ger staten 189 miljarder om året. Som exempel kan nämnas att höja pensionerna för dem som ligger under fattigdomsstrecket skulle kosta 5 miljarder om året. 

Inte nog med att Stefan Löfven inte ser något, han kan inte räkna och stjäl också…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


11 responses to “Staten stjäl 189 miljarder om året från löntagarnas trygghetssystem genom smygbeskattning

 • Thor

  Det är värre än så. Sjukförsäkringsavgift utgår på hela lönesumman utan tak men sjukersättningen är max motsvarande en lön på ca 28000. Resten är smygbeskattning.

  Gilla

 • Roland Salomonsson

  Då är det kanske härifrån bl a ”Äldreförsörjningsstödet” hämtas? S har ju alltid hävdat att detta inte finansieras från pensionssystemet.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Den allmänna löneavgiften skulle till hälften föras över till ålderspensionsavgiften och den andra halvan skulle helt enkelt tas bort .

  Så att den totala generella arbetsgivaravgiften kom ner mot 25%.

  Bättre pensioner, enklare och lättare för att anställa för företagen. Vilket i slutändan skulle ge minst lika mycket tillbaks till staten i slutändan. Om inte mer.

  Vilket även skulle ge möjligheter för staten att ta bort alla dyrbara och riktade stöd, genom arbetsmarknadspolitiken.

  Gilla

 • Staten stjäl 189 miljarder om året från löntagarnas trygghetssystem genom smygbeskattning – Suzie Weathers

  […] publicerad på Petterssons gör Sverige lagom!: SKATTER. Ända fram till 1982 har Sverige haft ett transparent system för sociala avgifter, där […]

  Gilla

 • Maja 2

  Jag nästan spydde när jag lyssnade på partiledardebatten ett tag i morse och Lövén ljög brett och lovade ett tryggt samhälle, höjda pensioner mm rappakalja.
  Vem tror på den ? Ingen kan på allvar försvara detta politik som kör oss i konkurs medan Andersson skryter om hur bra vi har det.
  Hur länge får han hålla på och ljuga för oss utan konsekvenser?

  Han vet att vi kan inget göra.
  Kan vi?

  Gilla

 • Stenbock

  Den mannen och hans parti är rena maffiastyret… Deras senaste knep är att orsaka inflation.
  Därmed blir de slantar som sparats för sin ålderdom,knappast värt ens metallvärdet !

  Gillad av 2 personer

 • Kungen

  Sossarna har haft makten alldeles för länge.
  De tar allt för givet och tror att allt kommer att vara så för alltid. De snor åt sig pengar från alla håll och är duktiga på att hitta på nya avgifter och skatter. Ruttet är bara förnamnet.
  Nu stundar nya tider och vi har snart en ny regering som kan börja få landet på fötter igen.
  Den nuvarande regeringen har gjort sitt och MÅSTE BYTAS UT OMGÅENDE

  Gilla

 • Bajen666

  Jag tror jag vet var dessa pengar sen hamnar…i fickorna på nyadeln som sen skickas utomlands till tjocka släkten.

  Vi måste få ett nyval/extraval så fort det bara går…denna liberala rödgröna smörja blir vår död annars.

  Gillad av 1 person

 • ulsansblogg

  Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  En socialistisk regering innebär ingen trygghet för svenska medborgare.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: