Fängelse för förfalskade pantburkar och en nostalgitripp


BROTTSLIGHET. Ett nervöst uppträdande vid burkpantning fick en 21-åring och 19-åring i Kalmar på fall. En butikskontrollant noterade nervositeten och slog larm, rapporterar Barometern, bakom betalvägg. Polisen kunde så småningom gripa männen. I deras bil fanns 2.600 burkar med falska streckkoder.

De döms för bedrägeri, förberedelse till bedrägeri och märkesförfalskning. Påföljden för den äldre är en månads fängelse, medan den yngre döms till två veckors fängelse.

-Pettersson noterar att media glömmer att nämna att de två bedragarna är Bogdan Stanescu, född 1998 och medborgare i Rumänien och Nicolae Negrea, född år 2000 och medborgare i Rumänien.

Minns ni en annan tid, ingen pant så ni slipper släpa hem…

I Sverige börjar PLM ( Plåtmanufaktur Malmö ) tillverka ölburkar 1954. Tuborg, Carlsberg och Stockholms Bryggerier fyllde öl på burk. De svenska märkena var ”Three Towns Beer” och ”Imported Three Towns Swedish Beer” dessa såldes på export till USA, ombord SAS flygningar samt på Svenska Amerika Linjens båtar.

Den 1:e oktober 1955 introducerades så ölburken i Sverige. I samband med att motboken slopades och starköl tilläts att säljas på systembolaget. Den första svenska starkölsburken var S.t Eriks Three Towns Exportöl från Stockholms Bryggerier.

Alla burkar från 1955 fram till 1964 var av flattop typ. Detta innebar att burken öppnades med en separat burköppnare. Ofta var det olika tryck på locken, antingen instruktioner om hur man öppnar eller ölmärkets namn.

Pripps Blå lanserades 1959 och annonsen är från den tiden…

– Pettersson minns: Ett litet extra tips, gör ett hål i botten på den tomma burken så sjunker den fortare!

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


7 responses to “Fängelse för förfalskade pantburkar och en nostalgitripp

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: