Nationaliteter – medias dilemma


INSÄNDARE. Det tycks råda vissa identitetsproblem i Sverige. Svensk är den som har sina rötter i Sverige. Övriga personer boende eller vistandes i landet är just boende eller vistandes i landet med annan nationalitet.

Till och med barnförstår att människor har olika nationaliteter, något som svensk media har svårt för. Bild från Pixabay.

Svenska medborgare kan även betecknas efter boendeort, exempelvis smålänning, skåning, östgöte, sörmlänning etc. Däremot kan näppeligen en person med annan nationalitet som bor eller vistas i Sverige beskrivas med tidigare exemplifierade epitet.

Vem kallar till exempel en svensk som bosatt sig i Aten för grek? Eller för atenare!

Det logiska i detta resonemang borde även förstås av svensk media. Men tyvärr icke.

Ego lego


14 responses to “Nationaliteter – medias dilemma

 • Varjager

  Reblogga detta på Varjager's Weblog och kommenterade:
  Om man ljuger tillräckligt länge kanske folk inte förstår?

  Gilla

 • blabaris

  Vem är svensk?

  Varken sveriges försvarsminister Peter Hultqvist eller 70 svenska militärer som är stationerade i Irak med uppgift att utbilda det irakiska försvaret i syfte att bidra till dess förmåga att stå emot den militanta islamistgruppen IS framryckning upptäckte att Iraks försvarsminister Najah al-Shammari var ”svensk” och folkbokförd i Sverige som Najah Hasan Ali al-Adeli och anklagad för krigsbrott.

  Hur är det möjligt???

  Al-Shammari föddes i Bagdad. Han är sunniarab och tillhör Shammarklanen, en av de största och mest inflytelserika klanerna i regionen. Han har en kandidatexamen i krigsvetenskap från Iraks militärhögskola i Bagdad 1987. Han har också en masterexamen i strategisk planering för nationell säkerhet.[9] Han har tjänstgjort som befälhavare i de irakiska specialstyrkorna och innehaft flera befattningar inom den irakiska militären mellan 2003 och 2007. Han entledigades på egen begäran från militären 2018 och hade då generalmajors grad och nu är han Iraks försvarsminister. Denna goa gubben är även misstänkt för krigsbrott: Han har anklagats för att vara medskyldig till att hundratals demonstranter skjutits ihjäl i samband med de pågående protesterna i Irak.

  sveriges försvarsminister Peter Hultqvist har en gymnasieutbildningsgrad….(se han offentliga cv på regeringens hemsida). Sveriges försvarsminister Peter Hultqvists gjorde vapenfri lumpen. Ansökan registrerades hos Vapenfrinämnden i augusti 1978 och är i väsentliga delar belagd med sekretess. Men sveriges försvarsminister hänvisade han till samvetsskäl för hans vapenvägran. Alltså till att han av personlig övertygelse inte ville bruka vapen mot en annan människa.

  Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist informerade inte Stefan Löfven om Transportstyrelsens säkerhetsbrister och har varit i KU för pga av sin iblandning i detta.

  Sverige röstade nej till att skriva på FN:s kärnvapenavtal pga…..taadaaa Hultqvist: Vill inte riskera samarbeten……Med vem kan ma undra sa flundra

  Gilla

 • ossie

  Zlatan måste väl vara italienare enl slaskpressen.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Av de 17 omkomna hade sju personer svenskt medborgarskap, meddelar utrikesdepartementet. Tio av dem var folkbokförda i Sverige.

  Lite från regler från folkbokföringsdatabasen på skatteverket.

  https://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/attvarafolkbokford/folkbokforingsdatabasen.4.3810a01c150939e893f16fe2.html

  Gilla

 • Erling

  Jo, men jag jobbade i Norge för några år sen. När jag passerade gränsen, vips, simsalabim blev jag norrman!

  Gilla

 • Ryan

  Just det där med Svenskar och ”svenskar” verkar som krångligt på SR. Idag snubblade nyhetsuppläsaren mellan: ”med svensk anknytning” ”med svenskt medborgarskap” ”boende i sverige” Det nämndes inget om Svenskar i sammanhanget.

  Gilla

 • Kungen

  Svensk media har mer än tydligt visat att dom inte fattar ett jävla skit. De flesta (99%) är så vänstervridna att de inte kan tänka själva. Detta har pågått i många år och media har ett mycket stort ansvar för den kaotiska situation vi har.
  Blir kul att se när det vänder och många av stollarna blir utan jobb eller måste bita i det sura äpplet för att behålla jobbet. 😄😄😅😅

  Gilla

 • blabaris

  Skillnad på svensk och svensk……svenskaskattenationalister är fint som snus enligt regeringen.

  Eritreaner som bor utomlands dvs i sverige exempelvis måste betala två procent i skatt på inkomster intjänade pengar till sitt hemland. KATASTROF tycker sverige och migrationsverket. Anhöriga från Eritrea ska inte behöva styrka sin identitet hos Migrationsverket för då måste de betala tvångsskatt till Eritrea….
  Men svenskar I portugal…..då jävlar…. Magdalena Andersson (S) har drivit igenom en lagstiftning på egen hand om att beskatta svenska pensionärer som bor i Portugal.

  I maj förklarade Magdalena Andersson att nya avtalet med Portugal var klart och att nya regler börjar gälla redan från 2020.
  Tidsplanen för nya skatten var då:
  Från 1 januari 2020 kommer Sverige att kunna beskatta pensionärer i Portugal fullt ut, troligen via SINK-beskattningsnivån på 25 procent.

  Om Portugals beskattningsnivå är lägre än den svenska kommer Sverige ha möjlighet att toppa upp skatten till svensk nivå från januari 2023.

  Avtalet var utformat så att skatteintäkter först kan komma att hamna i Sverige och senare i Portugal.

  Hur kan det vara synd om eritreaner men inte svenskar?

  Gilla

 • Peter Kostin

  Enkel lösning: ”Personer som bor i Sverige”. Det blir så fel när man ska kalla en iranier med PUT men inte medborgarskap för svensk/smålänning.

  Gilla

 • Argus

  Nation är ett kollektiv av individer med i huvudsak samma ursprung, språk och kultur.

  Nationalitet är tillhörighet till en nation.

  Hur svårt kan det va´?

  Gilla

 • Ingvar

  Lika tokint som afrosvenskar. Flyttar vi till Somalia blir vi då Eurosomalier 😀 Om vi sedan flyttar till Kina blir vi då Eurosomaliekineser 😀

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: