Ikea når jätteförlikning, byrå välte över barn

OLYCKA. Svenska möbeljätten Ikea har nått förlikning i en rättsprocess i USA och kommer nu betala 46 miljoner dollar, motsvarande ungefär 432 miljoner svenska kronor, till en familj vars barn dog när en ”Malm”-byrå från Ikea välte över barnet, skriver CBS News

Ikea byrå Malm. Ditt hem ska självklart vara en säker plats för hela familjen. Därför medföljer ett väggbeslag som gör att du kan fästa byrån i väggen. VARNING! TIPPRISK – Möbler som inte förankras kan välta. Denna möbel ska därför förankras i väggen med det medföljande tippskyddet för att förhindra att den välter.

Familjens advokat säger till CBS att det troligen är den största summan som nåtts i USA när det gäller den här typen av rättsprocesser. Ersättningen som anhöriga till tvåårige Jozef Dudek får är nästan tre gånger så mycket som föräldrar fick i en liknande rättsprocess 2016.

– Vi trodde aldrig att en tvååring skulle kunna få en byrå vält över sig. Det förstod vi först senare när vi insåg att byrån var instabilt utformad och inte nådde upp till säkerhetsstandarden, säger mamman Joleen Dudek till USA Today.

-Pettersson säger att det är skillnad på barns värde, trots alla konventioner och lagar.

 • 432 miljoner i USA trots att föräldrarna inte följt monteringsinstruktionerna och IKEA enligt min mening gjort vad de kunnat.
 • Ebba Åkerlund, 11 år, som mördades i terrordådet på Drottninggatan var värd 100.000 kronor efter överklagande.
 • Barn som gräver metaller till batterier för de el-bilar politikerna vill att vi ska köpa och dör i mängder är inte värda en flugskit.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Ikea når jätteförlikning, byrå välte över barn


 1. IkEA borde ha skaffat sig en bra advokat, det
  gjorde motparten istället…ingen kan bevisa
  händelseförloppet, kan ha varit planerat av
  hemska föräldrar…bevisa motsatsen

 2. Hade nu Ikea firat Jul som alla andra istället för Vinterfest,
  så hade detta allt för höga skadestånd varit betalt plus
  stora summor över. Det kostar att vilja vara P K

 3. Detta visar hur sjuk denna Satans Värld är! Vem som helst med något som helst förstånd inser ju att föräldrarna bär HELA ansvaret, som inte följt anvisningarna! Att sådana här jubelidioter kan vinna i domstolen säger väldigt mycket om det genomruttna och korrumperade Amerikanska rättsväsendet! Jag gillar inte ens IKEA längre men rätt ska vara rätt!

 4. Skadestånden i Sverige är löjligt låga, i USA är de däremot löjligt höga. En rimlig nivå ligger vid det geometriska medelvärdet mellan länderna.

 5. Tragiskt att barn dör i olyckor men skadeståndet är helt absurt stort.
  Pengarna liknar det en framgångsrik små företagare tjänar under sin livstid.(i bästa fall)
  Höga skadestånd driver på stämningar mot stora företag och driver de små i konkurs.
  Man ska inte kunna göra sin ekonomiska lycka, på grund av ett barns död. Det känns helt sjukt.
  Föräldrarna har väl ett ansvar för hur de utformar sitt hem? Allt är inte andras fel. Saknas det helt krav på hur föräldrar uppfostrar och lär upp sina barn?

  • Man förankrade ju alla väggmöbler och bokhyllor för ungarna klättrade ju på allt när man inte såg.
   Sinnessjuka belopp det rör sig om.
   I Sverige är däremot en mördad svensk av muslim en inte mer värd än en handskakning, med densamme.

Kommentera