Stäng

Myndighetscheferna

Många av oss har länge funderat över varför Sverige, landet med några av världens högsta skatter, inte kan leverera den välfärd vi förtjänar.

Jodå, vi vet att den katastrofala invandringspolitiken både skördar offer och dränerar statskassan, men är det verkligen hela sanningen? Självklart inte, så varför inte titta på ett område som kostar oss skattebetalare miljoner och åter miljoner varje månad.

Rebecca Weidmo Uvell påminner oss om något som vid flera tillfällen varit på tapeten. Det handlar om de statliga myndigheterna som finansierar sin verksamhet med det som vi löntagare avstår av vår lön. Weidmo Uvells inlägg är mer fördjupande. Det här inlägget är mer sammanfattande.

regeringens hemsida kan vi läsa att det finns cirka 220 statliga myndigheter i Sverige. Jag tänker inte räkna dem, men på Riksarkivets webbsida kan man hämta en lista över de myndigheter som finns. Ta gärna del av den och bocka av alla de myndigheter du inte ens visste fanns.

SvD listade förra året de elva bäst betalda myndighetscheferna och så här såg deras månadslöner ut:

 • Lena Erixon, Trafikverket: 174 600 kronor
 • Anders Thornberg, Polismyndigheten: 166 700 kronor
 • Nils Öberg, Försäkringskassan: 163 500 kronor
 • Dan Eliasson, MSB: 161 000 kronor
 • Micael Bydén, Försvarsmakten: 160 500 kronor
 • Ann-Marie Begler, Regeringskansliet: 160 400 kronor
 • Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingen: 156 800 kronor
 • Katrin Westling Palm, Skatteverket: 156 100 kronor
 • Ole Petter Ottersen, Karolinska Institutet: 139 800 kronor
 • Erik Thedéen, Finansinspektionen: 139 700 kronor
 • Dan Sjöbom; Post & Telestyrelsen: 137 700 kronor

Nu vet jag inte hur mycket var och en av de cirka 220 myndighetscheferna tjänar, men ponera att snittlönen hos dessa ligger på 110 000 kronor i månaden (en vild gissning). Då landar vi på en sammanlagd lön på hela 290 400 000 kronor och detta finansieras av oss.

Har du då tagit del av alla statliga myndigheter och funderar över hur många av dessa vi kan undvara, så kommer du säkert fram till att åtskilliga miljoner kunde läggas på vettigare saker än myndighetschefers löner.

 

27 reaktioner på “Myndighetscheferna

 1. Och alla dessa myndighetschefer har Socialdemokratisk
  bakgrund med dessa feta löner, tänk på det ni Pensionärer
  som får leva på långt under 10 000 i månaden, och
  även alla lågavlönade med skitjobb., se hur sosse adeln
  skor sig på skatteslavarnas bekostnad!

 2. Apropå välbetalda tjänster avlönade med skattepengar………..

  Våga ifrågasätta kommunala chefers kompetens.

  Att höga kostnadsnivåer kan bero på oskicklig kommunal ledning sägs nästan aldrig.

  Det är som om man allmänt utgick från att alla kommunstyrelseordförande, kommundirektörer eller nämndordförande skulle fullgöra sina uppgifter lika skickligt i landets alla 290 kommuner, skriver kommunrevisorn Per Dahl.

  https://www.dagenssamhalle.se/debatt/vaga-ifragasatta-kommunala-chefers-kompetens-28633

  1. I somras sade tidigare Scaniachefen Leif Östling att det går att offentlig sektor kan spara 30-40 procent utan försämringar. Jag är förvånad att ingen låter honom utveckla det, är journalister och makthavare rädda för sanningen.

   https://petterssonsblogg.se/2019/07/15/offentlig-sektor-kan-spara-30-40-procent/

   Ett exempel som Leif drog var att enligt en OECD rapport behandlade en svensk läkare i genomsnitt 650 patienter per år medan en tysk läkare behandlade nästan 2400 per år. Sverige och Tyskland har lika många läkare per 1000 invånare. De flesta länder i EU ligger på 2000 behandlade patienter per läkare.

   Så stor skillnad pekar på ett rejält systemfel inom vården och ett sådant fel löser man inte med mer pengar. Så befria sjukvården från politiker och administratörer som tydligen inte förstår hur vårdsystem bör fungera och det är inte så konstigt, de har ingen utbildning för detta. I stället hyr man in konsulter som bara rör till det för stora kostnader.

 3. Jag kan väl inflika att Medborgerlig Samling som enda parti (som vanligt) har gjort en omfattande kartläggning av alla myndigheter och föreslår kraftiga nedskärningar i antalet. Skrämmande många myndigheter verkar sakna egentligt syfte och många kunde läggas samman.

 4. Ja det här var bara cheferna. Det finns en hel räcka underchefer och oändliga nivåer på under-underchefer. De har sin lön kopplad till de högsta cheferna. De högsta cheferna är bara ”taket”. Här ligger de riktigt stora pengarna.

  Förr sade man ”statens kaka är liten – men säker”.
  Numera kan man säga ”statens kaka är stor och säker”.

  Det är på tok för höga löner i staten, i varje fall om man lägger in ett resultatresonemang. Statligt anställda älskar och jämföra sig med näringslivet och inte minst beträffande lönenivåer. De glömmer dock att det också skall presteras ett resultat.

 5. Höga chefspositioner på våra myndigheter är inget annat än lagringsplatser för socialdemokrater som antingen behöver försörjning eller har gjort något fel i allmänhetens ögon och behöver gömmas undan en tid (eller för gott).

 6. Ett av många exempel:

  Under bokstaven M fann jag Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF)

  Lena Nyberg (S) är generaldirektör för myndigheten. Hur stor hennes lön är har jag inte funnit någon uppgift om, men den ligger sannolikt på en mycket bra nivå för damen på bilden nedan.

  https://www.mucf.se/sites/default/files/lena_nyberg_mucf_02_high.jpg

  Bildkälla: MUCF,se Foto: Felix Oppenheim

  Myndighetens uppgift är bl a att dela ut bidrag (skattepengar) så att andra kan genomföra olika verksamheter. Bidrag kan gå till föreningsliv, kommuner och internationellt samarbete. Exempel:

  * barn- och ungdomsorganisationer, etniska organisationer och hbtq-organisationer.

  * internationellt ungdomssamarbete genom EU-programmet Erasmus+.

  * projekt som handlar om demokrati- och inflytandefrågor, diskriminering samt rasism och extremism.

  Mer info finns på hemsidan:

  https://www.mucf.se/

  1. Tillägg:

   Statliga bidrag på mångmiljonbelopp betalades ut av myndigheten MUCF till islamister samt fake- och bluff-föreningar.

   Journalisten Sakine Madon skrev en ledarartikel om detta den 16 maj 2017 i Västmanlands läns tidning (vlt):

   Delcitat

   Sluta ge bidrag till extremister

   I dag (16 maj 2017 min anm.) höll tankesmedjan Timbro ett seminarium i centrala Stockholm med rubriken ”Hur får vi stopp på bidrag till extremister och blufforganisationer?”

   Att Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har strösslat bidrag över tvivelaktiga föreningar visade den granskning frilansskribenten Sofie Löwenmark och Timbros nättidskrift ”Smedjan” nyligen presenterade.

   På det fullsatta seminariet tog Löwenmark upp fem exempel ur sin granskning. Bland annat har en stor summa gått till Sveriges Förenade muslimer vars inbjudna talare och representanter till och med hyllat Islamiska staten (IS) och hävt ur sig påståenden som att 12-åriga flickor som inte täcker sig hamnar i helvetet.

   Ett annat exempel är Megafonen, kritiserade för att ha bidragit till upploppen i förorten Husby för några år sedan, som bytte namn till Rådet av enade kreoler och fick bidrag bland annat för att ”chilla organiserat”.

   Slut delcitat

   Läs mer på:

   https://www.vlt.se/artikel/sakine-madon-sluta-ge-bidrag-till-extremister

   Bidrag till extremister och blufforganisationer. (Publicerad 16 maj 2017)

   https://www.svt.se/nyheter/svtforum/bidrag-till-extremister-och-blufforganisationer

   Lena Nyberg är ju kvinna och sosse, så hon kommer få behålla jobbet + alla förmåner och bli förlåten av Löfven & Co trots sin ovarsamma misskötsel av utbetalningarna av skattemedel för långt över 10-tals miljoner kr till islamister samt fake- och bluff-föreningar.

   Sannolikt kommer det att upptäckas att svindlerierna handlat om mycket högre summor när Timbro (och nu Doku) djupgranskar och avslöjar ännu fler utbetalda statliga bidrag, som gått rakt in på bankkontona till ännu fler islamistiska bedragare.

 7. Man kan gott lägga ned minst hälften av dessa sk myndigheter. Många är bara till för att jävlas med vanliga medborgare.

 8. Sabunis förlängda arm i regeringskansliet har 85 000 kr i månaden. Skäms Liberaler! Det är faktiskt väljarnas skattepengar som ni föröder i en ohelig allians.

 9. Den bästa besparingen kan vi göra genom att minska riksdagen till 175 ledamöter och minska alla förmåner, dvs att bli sambo med mamma i hemmaorten och ha sin familj i Stockholm och alla andra fuskmentaliteter. Ett års betald lön efter nyval, ut ur systemet, ut och jobba som vi andra får göra när jobbet inte är kvar. Politiska vildar skall inte förekomma.

  1. Sparka ut skiten och tillsätt de tre aporna Ser inget, Hör inget, Säger inget, istället.
   Skillnaden mot idag kommer att bli försumbar men mycket billigare.

 10. staten äger även bolag och gav ut 20 miljarder till sina aktieägare vilka det nu är….

  Staten är en betydande bolagsägare i Sverige. I den statliga bolagsportföljen finns 46 hel- och delägda bolag, varav två är börsnoterade. Dessutom förvaltas två verksamhetsstiftelser.

  Tillsammans sysselsätter bolagen med statligt ägande cirka 135 000 personer. Det uppskattade sammanlagda värdet på den statliga bolagsportföljen uppgår till 630 miljarder kronor.

  Vem är då ansvarig för 630 miljarder kronor??? Ibrahim Baylan – Närings­minister

  20 miljarder i ”vinst”

  Rapporten för den statliga bolagsportföljen, januari-december 2018, visar en ökad omsättning på 9,3 procent. Resultatet efter skatt har också ökat och uppgår till 38,9 miljarder kronor. Utdelningarna ligger i linje med föregående år och förväntas uppgå till cirka 20 miljarder.

  https://www.regeringen.se/regeringens-politik/bolag-med-statligt-agande/

   1. lägger man ut sitt CV på regeringen och har ansvar över 630 miljarder kan man gott lägga ut vad man läst.

 11. Välkommen till myndighetsregistret.com

  statliga myndigheter (455 st, april 2019)

  Statliga förvaltningsmyndigheter (249 st)

  Myndigheter under riksdagen (4 st)

  Statliga affärsverk (3 st)

  AP-fonder (6 st)

  Sveriges domstolar samt Domstolsverket (84 st)

  Svenska utlandsmyndigheter (109 st)

  Gå gärna in och läs….
  https://myndighetsregistret.com/

Kommentera

%d bloggare gillar detta: