Stäng

Mördande vindkraft

ENERGI. Nu är reaktor 2 i Ringhals avstängd och idag, när det blåser friskt och hård i hela landet producerar vindkraften runt 30 procent av vår energiförbrukning, det är bra. 

Havsörn i Norge, där det dör runt 100 örnar om året på grund av vindkraftverk. Bild av Yathin S Krishnappa, Wikipedia, CC. 

Tyvärr gillar inte alla vindkraft, en dels störs av utsikten blir förstör, andra av ljudet och en hel del dör vid direktkontakt.

På Gotland är vindkraftverk den vanligaste dödsorsaken hos örnar, rapporterar SVT. Man tror att c:a 20 örnar per år dödas. Måns Hjernquist är ordförande för Gotlands ornitologiska förening och tycker inte det gör så mycket, för de örnar som dödas på Gotland är födda i Södermanland och Östergötland och det kommer nya hela tiden.

Twitter

-Pettersson undrar hos vilket annat energislag man skulle acceptera denna dödlighet och hur blir det för havs- och kungsörnar och andra fåglar när hela landet är en vindkraftspark?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

27 reaktioner på “Mördande vindkraft

 1. Pettersson undrar hos vilket annat energislag man skulle acceptera denna – Undrar hur mycket fiskfärs det bli i vattenturbinerna?

  1. Det blir nog mycket fiskfärs och många drunknande dykänder, men havsörnen var för inte så länge sedan utrotningshotad på grund av miljögifter. Under 1960- och 1970-talet var situationen katastrofal, ytterst få ungar föddes och de vuxna som var kvar klarade sig troligen tack vare stödutfodring, jag var med och körde ut mat till örnarna. Så det är skillnad på örn och fisk.

   Men vilket energislag vi än väljer så har det nackdelar, synd att inte miljöpartiet inser det. Jag tror att problemet går att lösa.

 2. För mig är det inte djurdödandet den främsta motargument mot vindkraft, det tyvärr dödas fler djur, både söta och osöta, på vägar, på järnväg bl.a.
  Vindkraftverk kostar mer än det gör nytta, starkt subventionerat.
  Opålitligt.
  Förpestar Sveriges storslagna välskötta natur.
  Förstör för människorna i tillvaron.
  Vindkraftverk har blivit ett hänsynslöst politiskt hysteri.

 3. Det dödas 20 st VARJE år BARA PÅ Gotland! Det är ju katastrof och man kan tänka sig hur många som då skadas och går en plågsam död till mötes någon annanstans!?
  Miljöpartiet är en STOR bluff! Med galningar för galningar!

 4. Svårt att vurma för miljövänlig elkraft och samtidigt tänka på våra djur.
  Dessa aktivister vill båda men förnekar när deras politik slår mot den ena sidan. Barn har oftast svårt att se helheten, men är ofta extremister likt Greta.
  De som tänker på miljön, borde vilja ha modern kärnkraft. Även hysteriska Co2 aktivister, kan inte säga emot detta faktum.
  Varför inte jobba mot nedskräpning och utsläpp nv av miljöfarliga ämnen istället? Detta har verkligen miljöpåverkan.

  1. Rolf!
   Blanda inte ihop Greta med miljö! Greta pratar om KLIMATET som vi inte kan göra något åt. Att miljön går åt helvete beror först och främst på att vi är för många människor på jorden.

   1. ”Flyktingar” i Sverige från de vanligaste invandrarländerna (som har subtropiskt/tropiskt klimat) orsakar 5 – 6 gånger större utsläpp av växthusgaser än de skulle gjort om de stannat i sina hemländer. Men vid den nyligen avslutade klimatkonferensen i Madrid nämndes inte ens överbefolkningen i världen!

   2. Jag menade bara att de som är aktivister, är ofta detta inom flera områden.
    Klimataktivister är ofta för okontrollerad invandring allt åt alla, o s v
    De borde jobba för miljön istället, för där kan vi göra skillnad.
    Vänstern skriker och gapar om allt men vägrar ta in fakta och se till ekonomin.

 5. Skandal att dessa djur-dödar-maskiner får bre ut sig i landet.
  Dessutom på totalt olämpliga platser.
  Statliga myndigheter sätter stor press på kommuner att godkänna bygglov, på väldigt olämpliga ställen.
  Uppsalas länsstyrelse har ett flertal gånger återremitterat ett byggärende i Tierps kommun för ett kustnära vindverk, där det finns ett havsörnsrevir.
  Att det dessutom ligger fem stycken naturskyddsområden runt om den tänkta byggplatsen bekymrar inte länsstyrelsen.
  Tre gånger har kommunen nekat bygglov men fortsättning följer……

 6. Varför anser du att det är bra att fåglar dödas? Varför ska vi bygga ännu fler dödsmaskiner? Kräv konkret svar av Isabella Lövin och alla andra miljöpartister.

 7. Måns Hjernquist som är ordförande för Gotlands ornitologiska förening. Är förmodligen även miljöpartist.

  För ett så dumt uttalande kan bara komma där ifrån.

  …………”tycker inte det gör så mycket, för de örnar som dödas på Gotland är födda i Södermanland och Östergötland och det kommer nya hela tiden.”

  1. Grattis ornitologer till den mest korkade ordförande för en intresseorganisation som jag någonsin hört talas om.

 8. De allra flesta ”seriösa” journalister har ledigt – sedan många år.

  ”Man lägger ut information om invandrare” Ja det är den stora skillnaden mellan ”alternativmedia” och MSM. Ni har i årtionden försökt med alla till buds stående medel att föra svenska folket bakom ljuset för att vi inte ska bli ”rasister” om vi för reda på vad vissa invandrargrupper ställer till med. Läs brittisk eller amerikansk media om ni har svårt för transparens.

  ”Man gör narr av klimatet” Icke så, klimatet är alltför viktigt för att agronomer, journalister och andra ”förstå-sig-påare” ska få bestämma dess öde. Men däremot så är det enbart löjeväckande hur en omogen tonåring som psykiska tillkortakommande upphöjts till skyarna av en komplett inkompetent journalistkår.

  Journalismens första och viktigaste uppgift är att granska makten. Det var därför tryckfrihetslagstiftningen kom till. Inte för att granska medborgarna. Det är en uppgift ni får klart underkänt i det senaste halvseklet.

  1. Pettersson borde ha låtit ”journalistens” inlägg stå kvar. Jag tyckte att det var väldigt talande för en snart före detta yrkeskår.

   1. Argus, hade det varit en journalist hade kommentaren givetvis fått stå kvar, men den var skriven av en mupp som byter signatur hela tiden.

 9. Isabella Lövin vill gärna framhäva (Tyst hav) hur hemskt det är med ålfiske, men att enorma mängder ål dör i vattenkraftverken har jag inte hört henne säga mycket om. Stora likheter med vindkraften där bara det positiva ska sägas och tex etta med örnar ska tystas ner.

 10. I Sverige finns 119 så kallade huvudvattendrag, vilket är vattendrag som rinner ut i havet och har ett avrinningsområde som är större än 200 km

  Avrinningsområdet är detlandområde inom vilket nederbörden bidrar
  med vatten till vattendraget.

  Databasen omfattar för närvarande 27 663 vattendrag. Den totala längden av alla Sveriges vattendrag är cirka 192 000 km.

  Då det är förbjudet att producera el själv i sverige kan ”folket” inte sätta ut turbiner eller vattenhjul längre. Inga väderkvarnar får användas idag längre då el ska kosta…..

  Vi har 192 000 km som folket inte får använda……Vi hade kunnat producera egen el på massa sätt om vi fick.

  Finns videos på youtube där folk laddar en elgenerator för hushålls el med ca 1 timmas cykling per dygn. (inomhuscyckel som är kopplat till en elgenerator.) Jag kan lovade dig att att mina barn hade lätt gjort detta jobbet om jag sa att deras internet inte kommer funka utan el….De får välja själva om de vill ha el/internet eller inte…..Hahaha….

  Men då staten äger elskatten och elproduktionen så kommer ”alternativ” som inte ger lika mycket skatteintäkter vara förbjudna.

  http://www.smhi.se/polopoly_fs/1.10713!webbSveriges%20vattendrag%2016.pdf

 11. Våra korrupta politiker har ekonomiska intressen i detta vansinne, så miljö och natur skiter de fullständigt i…

 12. MP som är så på då det gäller klimat samt prioriterar vargens bevarande men tycks inte bry sig om fåglar och definitivt inte örnar. Det stärker intrycket att det är ett hycklande parti.

  1. En Miljöpartist hatar älgkalvar – men älskar vargar som
   jagar älg och äter upp dom. Mp tror att älg är SD, kan tänka?

Kommentera

%d bloggare gillar detta: