”Kunskapsprovet är ett fiasko”

INVANDRING OCH SJUKVÅRD. Teoretiskt och praktiskt kunskapsprov för medicinskt utbildade utanför EU är ett fiasko. 76 procent av sjuksköterskorna är underkända, 73 procent av läkarna. Gruppen är flera tusen personer stor och många är uppgivna. Det fäller integrationspolitikens mål om lika rättigheter och möjligheter, skriver fyra debattörer på Dagens Medicin

Provet hindrar honom skriver SVT. Pettersson misstänker att det är för att han inte klarar de kravs som ställs på bland annat kunskaper i svenska språket. 

-Pettersson håller med debattörerna om att kunskapsproven är ett fiasko men håller inte med om de vill sänka kraven på bland annat svenska kunskaper, men även andra kunskaper.

Invandrare från utanför Europa är katastrof, och löser ingen arbetskraftsbrist. De förvärrar den. Icke-Europeiska invandrare förbruka vård och omsorg mer än de bidrar med arbetskrafts.

Från juni 2015

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “”Kunskapsprovet är ett fiasko”

  1. Var kommer uppgiften från att dessa personer har en utbildning?
    Mins Palestiniern som påstod sig vara utbildad i Egypten.
    Vid kontroll med Egypten så fanns det ingen med de namnet i deras system. Sina betyg från olika verksamheter i Sverige om oskicklighet och okunnig klippte han och klistrade han till annat.

  2. Tusentals ”välutbildade ” borde utvisas!

    Vi behöver kunniga och intelligenta
    människor i Vårt Fosterland!

    • Med sådana chefer som reportaget från Magasinet visar så borde han följa med i utvisningarna. Han kan säker samordna dem på ett bra sätt. Verkar väldigt kompetent.

  3. en dom i maj satte stopp för regeringen att ge ut tillfälliga läkar leg och skjuksköterske leg som vikariat. För det finns en EU dom om att läjkare MÅSTE kunna det inhemska språket – uppvisa både praktisk och teoretisk kunskap.

    Vad gjorde staten då? Jo unnder en 5 års persiod får utländska läkare göra språkprovet tre ggr – det teoretiska provet 3 ggr och det praktiska provet 3 ggr och ändå trots detta fixar folk inte få godkänt…..

    då införde de den nya tjänsten läkarassistent och sjuksköterskeassistent istället så oleggade sjuksköterskor och oreggade läkare får jobba som ”läkare” och sjuksköterskor” iallafall.

    Som grädde på moset har staten tagit bort vem som har rätt att syälla diagnos. Så enligt lagen behöver du INTE vara en utbildad leggad läkare för att ställa diagnos i sverige.

    Att jobba som tolk är särskilt reglerad i lagen……..ställa diagnos INTE reglerad i lagen. Läsa av röntgen INTE reglerad i lagen………använda och beställs förbrukningsartiklar ala dassrullar till sjukhus särskilt reglerad i lagen….

    Folket kan aldrig vinna……

    https://vemfargoravad.socialstyrelsen.se/arbetsuppgifter

  4. Kunskapsprovet kan iofs avslöja att de verkliga fiaskot möjligen har skett innan proven startade. Har svenska myndigheter innan proven, anställt utländsk sjukvårdspersonal med liknande allvarliga kunskapsbrister, som proven nu visar? Bara språkförbistring kan vara både farliga och onödiga problem. Jag tror svenska myndigheter knappast tvekat att utsätta svenska medborgare för livsfara på alla möjliga plan.

  5. En nära bekant har över 20 års erfarenhet inom ambulansen. Han berättade nyligen om en utländsk kvinna som tillhör kompetensregnet. När han lämnade över en patient han kört till sjukhuset berättar han att patienten har värk i magen. Kompetenskvinnan frågar då i vilken av magarna. Han trodde först att hon skämtade men hon stod på sig och kunde även räkna upp minst tre magar varav en var kvinnomagen.

  6. Den svenska modellen. När busschauffören blir misshandlad när han kräver att få se giltig biljett så kommer order om att sluta kolla biljetter – alla som vill åker gratis.

    Samma med krav på svenska som patienten förstår så ändrar man reglerna när det inte funkar. Alltid till fördel för invandraren. Den sjuka pensionären är inte så viktig.

  7. Det ska väl vara samma kunskapsprov som dom svenska läkarna får göra, klarar man inte av det så passar man inte som läkare i detta land. Varför ska man ändra på regler och prov, bara för att vissa inte klarar av det ?

    Ungefär som att man tar bort provet för att landa med en jumbojet, bara för att vissa har svårt för det

  8. Det finns en lösning. Sätt upp en parallell sjukvårdsorganisation för de så kallade flyktingarna och låt de som kuggas i testerna bemanna den. Då avlastar vi både ordinarie sjukvård så att svenskarna får åter sin sjukvård och om de nu inte är sjukvårdsutbildade lär deras patienter rapportera det rätt omgående.

  9. Har träffat många med utbildning från utomeuropeiska länder, varav en stor del talade om ”I stood first”, alltså kursettor. De kunde redogöra för många formler inom mekanik och matematik men ej applicera dem på verkligheten att ex. vis Pythagoras sats var användbar om vinkelhake saknades förstod de flesta ej. Men alla kunde visa upp betyg från en rad akademier.
    En teoretisk utbildning är värdefull men endast om den är kombinerad med praktik.

    • Gör som jag, att kräva en Svensk Doktor eller åtminstone en Doktor hemmahörande och utbildat inom de Civiliserade EU länder.

  10. Istället för att inse att de inte klarar provet så ändrar man det man till fler försök, på sitt hemspråk, med andra ord andra krav. Varför vågar de inte se verkligheten, nä istället så ändrar man på verkligheten så de ska passa flera som inte kan svenska. Vilket språk ska talas på sjukhusen? Ska läkarna sitta framför google för att kunna skriva ut en remiss? Vart är vi på väg i detta dårhus? Ska vi svenska inte kunna göra oss förstådda på akuten? Vii inte politikerna att vi svenskar ska gå till sjukhusen?

  11. Det är ytterst viktigt att kommunikationen mellan läkare och patient sker på svenska språket för att undvika allvarliga misstag. I och med ett svårt sjukdomstillstånd (jag själv drabbades) skulle följas upp på vårdcentralen. Blev tilldelad en läkare från mellanöstern. Tyckte han var en fantastisk lyssnande och empatisk läkare tills jag förstod att han inte begrep ett enda ord av vad jag sa. På intyget till FK stod det; Trött. Inget mer. Gick till receptionen och de skickade mig direkt till en svensk läkare med ett helt rehabteam som tog emot och behandlade. Den förste läkaren ”slutade” en kort tid därefter. Man lär av erfarenhet.

Kommentera