Varför nya lagar, när det finns gamla som inte används?


BROTTSLIGHET. Vid årsskiftet inträder en ny lag som innebär en straffskärpning mot dem som attackerar eller stör polisens, ambulansens eller räddningstjänstens utryckningar. Den nya lagen är en utveckling av rättssystemet och innebär att personer kan dömas till långa fängelsestraff om de attackerar exempelvis räddningstjänsten, rapporterar Sveriges Radio.

Polisbilar i Stockholm. Foto: News Øresund – Johan Wessman CC BY 3.0 

Redan idag är det brottslig att angripa blåljuspersonal men idag rubriceras brotten som misshandel, olaga hot eller angrepp vid myndighetsutövning. Den nya lagen är en markering för polisens och räddningspersonals arbete att det kan ge förödande konsekvenser om de hindras i deras arbete om exempelvis en brandbil hindras i samband med en utryckning.

Straffskalan för den ny lagen i normalgraden kan ge upp till fyra års fängelse och om det handlar om grovt brott kan den ge fängelse i högst arton år, eller livstid.

-Pettersson undrar varför det behövs en ny lag? Alla vet att det är förbjudet att anfalla blåljuspersonal och lagar finns, så en ny lag gör ingen skillnad om inte polisen börjar gripa stenkastarna och raketskyttarna och gör de det hade den gamla lagen räckt. De kan börja gripa slöddret i går och behöver inte vänta på den nya lagen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 


9 responses to “Varför nya lagar, när det finns gamla som inte används?

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: