Om några dagar stängs Ringhals 2

ENERGI. Vid årskiftet 2019/2020 stängs en (R2) av fyra kärnrektorer vid Ringhals och om ytterligare ett år stängs en till (R1). De behövs inte säger bland annat energiminister Anders Ygeman (S), trots att behovet av el hela tiden ökar och vissa industrier redan nu inte kan bygga ut på grund av elbrist eller effektbrist som Ygeman säger. 

Klockan 11:30 såg Sverige energiproduktion ut som nedan enligt Svenska Kraftsnät Kontrollrum.

 • Värmekraft är sopförbränning, kol, olja och andra bränslen.
 • Ospecificerad är bland annat solenergi
 • Som ni ser är Miljöpartiets framtid, vind och solenergi, nästan försumbar. Visst det är vinter och mörk, men det är inte riktigt kallt någonstans i landet. Exempelvis beskedliga 5-10 minusgrader längst i norr.

-Pettersson tycker det är märkligt att ägardirektiven för statliga Vattenfall som äger 70,4 procent av Ringhals är att tjäna så mycket pengar som möjligt och inte göra så mycket samhällsnytta som möjligt. Det kan innebära att Vattenfall stänger Ringhals för att elbrist och därmed högre priser och vinster ska uppstå. Jag säger inte att det är så men möjligheten finns och med ägardirektiven från regeringen är det rimligt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

24 thoughts on “Om några dagar stängs Ringhals 2

 1. OK var ett helsvenskt oljebolag som sossarna myglade bort till sin favoritarab Al Ahmodi. Oljeraffinaderiet i Lysekil Preemraff tidigare Scanraff var från början helägt av OK, men försvann till tidigare nämnde arabneger vid köpet av OK. Samma person som svenskarna gjort helt galet rik genom att sponsra hans företags entreprenadarbeten i Saudiarabien.
  Som tack för tjänsten att sälja OK satt det i början sossar i företagsledningen, bl.a. en fd svensk ÖB.

 2. Först massimporterar man arbetsskygga aggressiva analfabeter i storleksordningen ett nytt Västerås varje år.

  Sedan lägger man ned fungerande energiförsörjning för alla invånare.

  Finnes inget vett i regeringen alls, man har väldigt bråttom att göra Sverige till ett kallt och mörkt u-land så fort som möjligt.

 3. Svenska Kraftnät redan (i tysthet) kalkylerar med den kommande elkraften som det nya finska kärnkraftverket kommer att tillföra i nordiska elnäten. Det är OK.
  Att avveckla ett av världens säkraste och bästa kärnkraftsystem, detta på grund av politiskt inflytande från ett 4%-parti, enbart för att Socialdemokraterna skall kunna fortsätta hävda att det är de som kan och vet bäst, är inte sunt.
  (Även mitt företag har gått miste om stora arbeten pga Forsmarks utgyggnad stoppades av MP-inflytande 2013)

  Vindkaftverk, utanför havsområden, är hänsynslöst politiskt hysteri.

 4. Hej, här kommer en skruvboll från fria Penangredaktionen, Malaysia.
  Galen Winsor var under 60- och 70 talet ett tungt namn inom kärnkraftsindustrin och som säkerhetsansvarig var han ytterst kontroversiell. Bland annat lyckades han via sina seminarier slicka på högradioaktivt Uran 238 och slå knistor på en bit plutonium, live framför publik och kameror. Samma plutonium som myndigheter säger att så pass lite som 28 gram i luften dödar samtliga på jorden. Han åkte bl.a fast för att han simmade i en bassäng på ett kärnkraftverk och drack samma vatten under flera månader.
  Galen avslöjade att rädslan för kärnkraften är “scam” och är tänkt som ett handelsinstrument.
  Se filmen nedan och ställ dig frågan varför vi inte har ett kärnkraftverk i varje by och förort?
  https://atomicinsights.com/galen-winsor-asks-who-owns-the-plutonium-how-much-is-it-worth/

  Julhälsningar från tvålkungen Arthur

 5. Vindkraften är subventionerad, medan kärnkraften är rejält straffbeskattad. Visst, dyrt är det, men lika fullt behöver vi elkraften. Nu, mer än någonsin. Alternativet är INTE vindkraften, för det går åt c:a 20 000 snurror för att motsvara ett kärnkraftverk. Olja, kol och gas är ju uppenbart inget alternativ. Biomassa kommer från skogsråvara och bör stå på rot så länge som möjligt, för att binda kol och omvandla CO2 till Syre. Vi får annars ställa vårt hopp till vattenkraften och hoppas på en utbyggnad av denna.
  Miljömupparnas gläfsande handlar uppenbarligen inte om att värna vår miljö, utan är bara ett effektsökeri i hopp om att klara 4%-spärren.

 6. Vansinnet fortsätter, stänga världens bästa kärnkraftverk.
  Orsaken Tjernobyl exploderade, som var en usel Rysk konstruktion.
  Likadant med DDR-bilen Trabant, en usel konstruktion.
  Då blir vi nog tvungna att stänga Volvo.
  Miljöpacket tänker med arslet, men ström vill de ha.

  • Visst skall vi det, resten av mijömaffian oxå. Det behövs en nyktrare syn på hur läget ser ut i dag, inte om 50 år.
   Miljöpopulismen har växt på skrämselpropaganda och okunskap.

 7. Bästa förståndet i Greta tider!!
  stäng det som tydligtvis rent och på npgotvis hanterbart.
  Sätt i gång en cirkus med det som hela världen anser är förkastligt kol och olja , köp gärna den skitna energin utomlands så vi står som en mönster nation med noll utsläpp,
  vi gör allt för att se till att nationen har ett konstant energi underskott och driver medvetet upp energi priserna, för att straffa landets invånare för att vi skitar ner minst av alla industri länder.
  Var tusan tappa alla teknisk utbildade styrande tjänstemän all jävla logik.
  Helt plötsligt från ett någorlunda framstående teknik land så hamnar i en u lands version av framsteg
  makalös idiot idioligi!!!
  Skall man på detta önska

 8. Brister inom i stort alla områden ökar dagligen,och då stänger den valda vetenskapskretsen i Rosenbad,ner vår El-konsumtion !
  Ett annat viktigt område har krackelerat sedan minst ett år tillbaka. Nämligen tillgången av viktiga mediciner på Apoteken. Läste just att idag saknas 274 olika viktiga medikamenter,i de tyska Apoteken.
  Som de förr sades “Regnar det på prästen duggar det på församlingen !”
  Därför väntas ännu ett bristområde i Abzurdien. I Tyskland skylles på Brexit ,vi får se vad vår klokskap,kokat samman för lögn här uppe….

 9. Det blir mörkt Och kallt hos Svenskarna i framtiden ingen kommer att ha råd med de höga elkostnaderna om det överhuvudtaget finns el att tillgå.
  Just nu kostar el inklusive allt ca 2 kr/kw och det lär öka snabbt oavsett vilket avtal ni sitter på.
  Tillgång till energi bygger välstånd avsaknad skapar misär.

 10. – men det är väl inget problem?
  Tyskland ska ju inte stänga sina kolkraftverk
  förrän 2035!
  – och Polen har väl inte ens planer på att
  stänga sina kolkraftverk?

  Vi har ju dessutom ryska gasen om vi vill!

  • age:
   I Polen bygges det även nya Atomkraftverk. Möjligen kan framtida befolkningen i Abzurdistan importera El från de klokare länderna,i f.d. Östblocket ?
   Tja,vad gör de folkvalda inte,för att tillgodose de Gröna kommunisterna o.Gretas profetior…

   • ”stenbock”!
    Ja, det var dåligt underbyggt.
    En ursäkt var att jag ”säkrade” mitt påstående
    med ett frågetecken.
    Tänkte på kolgruvorna som såldes av
    Vattenfall. Men det var inte till Polen då.
    //age

 11. Elmarknadsscenarierna går inte att granska – staten har NOLL koll på elmarknaden i sverige både idag och framtiden. “ny” rapport.

  Staten äger inte elmodeller som ska beräkna elen i sverige

  Svenska kraftnät tar fram långsiktiga scenarier vartannat år. Detta görs som underlag till systemutvecklingsplanen för stamnätet för el och som underlag till samhällsekonomiska kalkyler inför investeringar i stamnätet.

  Inom elmarknadsscenarierna använder Svenska kraftnät också
  modellverktyg som ägs och utvecklas av konsulter. Då staten inte äger dessa modellverktyg så har inte ens riksrevisionen rätt att få ut dessa beräkningarna.

  Ingen i staten har koll på helheten kring elmarknaden:

  I Svenska Kraftnäts elmarknadsscenario finns ingen uttalad strategi för
  känslighetsanalyser. I investeringsplanen för 2018–2021107 anges inte
  vilka osäkerheter som finns i de underliggande parametrarna och vad det skulle betyda för planens innehåll och inte heller i regeringens redogörelse för investeringsplanen i budgetpropositionen redogörs för osäkerheter.

  Elmarknadsscenariernas indata och antaganden stämmer inte
  överens med faktiska och verkliga utsläppscenarier. Energimyndigheten och Svenska kraftnät fram scenarier för elmarknadens utveckling utan att samarbeta i någon större utsträckning. Bränslepriser som indata i trafikscenarier, elmarknadsscenarier och utsläppscenarier hämtas
  från olika källor.

  För Svenska kraftnäts elmarknadsscenarier saknas riktlinjer för samverkan med andra svenska myndigheter.

  Generellt sett samarbetar de svenska myndigheterna i mycket begränsad
  omfattning med internationella organ eller med motsvarigheter i andra länder om framtagande av scenarier. Till exempel behöver inte import- och exportnivå av el mellan Danmark och Sverige som Svenska kraftnät beräknar stämma överens med motsvarande
  nivåer på import och export av el mellan Danmark och Sverige som den danska stamnätsoperatören för el (Energinet.dk) använder i sina scenarier. Motsvarande brist på överensstämmelse kan finnas mellan Energimyndighetens scenarier och liknande scenarier i de nordiska grannländerna, eftersom det inte förekommer någon samverkan mellan länderna.

  Det är bra ren tur och flax at vi “har” el överhuvudtaget i sverige.

  Läs gärna rapporten

  Att planera för framtiden – statens arbete med scenarier inom miljö-, energi-, transport- och bostadspolitiken (RiR 2019:4)

  https://www.riksrevisionen.se/download/18.56f38ebc168999ac23e1e3eb/1548871661013/RiR_2019_4_ANPASSAD.pdf

  • Greta Thunberg kan väl få utreda detta….
   Vi kommer att frysa i våra hem! Eller tvingas bo i kolchos/ kollektivhushåll för att överleva.
   Varför är alla förorter med en massa invandrare befriade från elkostnaden?

   • folket förbrukar inte så mycket el.

    Våra industrier drar mest el och får “gratis” el av staten. (fast det är folket som betalar dess elräkning)

    Om du tillverkar produkter i en industriell verksamhet har du rätt till skattebefrielse för energiskatt på el samt energi- och koldioxidskatt på bränsle.

    Varför tror du att europas största batterifabrik ligger i norrland?

    Varför tror du saudiearabiska preem vill tvätta sin smutsiga olja i sverige och bygga ut?

    https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/skatter/punktskatter/energiskatter/verksamhetermedlagreskatt/industriellverksamhet.4.18e1b10334ebe8bc80002009.html

   • ”Maja”!
    Svaret på din fråga finns om du läser
    kontraktet, som våra LANDSFÖRRÄDARE,
    socialdemokraterna, skrev med Muslimska
    Brödraskapet 1999.
    www// ” socialdemokraterna kotrakt 1999”.

    Ingen ansvarig (inte ens SÄPO) har ännu
    annullerat kontraktet! Därför gynnas
    individer från en viss sekt – ännu!

   • ”Maja”!

    Svaret på din fråga finns om du läser
    kontraktet, som våra LANDSFÖRRÄDARE,
    socialdemokraterna, skrev med Muslimska
    Brödraskapet 1999.
    www// ” socialdemokraterna kotrakt 1999”.

    Ingen ansvarig (inte ens SÄPO) har ännu
    annullerat kontraktet! Därför gynnas
    individer från en viss sekt – ännu!

 12. Hallo hallo hemliga armen…….Elnätet hemligt…

  En journalist begärde ut en internrevisionsrapport från statliga affärsverket Svenska kraftnät som gällde Hansasystemet. Det är ett IT-system som enligt Svenska kraftnät är vitalt för att upprätthålla en säker drift av det svenska elsystemet. Svenska kraftnät lämnade ut rapporten med vissa uppgifter maskerade av hänsyn till rikets säkerhet.

  Journalisten överklagade. Han hade fått uppgifter om att de allvarligaste bristerna redan hade åtgärdats och menade att ett utlämnande därmed inte skulle skada rikets försvar.

  https://www.allmanhandling.se/2019/12/07/internrevision-vid-svenska-kraftnat-var-forsvarshemlighet/

Kommentera