Ännu ett haveri för den odugliga regeringen

BROTTSLIGHET. Sedan 2008 har mer än 600.000 svenska pass ”försvunnit”, och polisen anar ett stort missbruk. Enligt Frontex, EU:s gemensamma gränspolisorganisation, hamnar Sverige på andra plats på listan över de länder som har mest utbrett passfusk.

Sydsvenskan 29/3-2019

Nya passregler skulle motverka problemet. Sedan den 15 april 2016 kan svenska medborgare högst beviljas tre vanliga pass under en femårsperiod. Tidigare fanns det ingen begränsning alls.

För två år sedan gjorde media en uppföljning på den nyhet som kablades ut ytterligare några år tidigare, 2015, att hundratusentals svenska pass “försvunnit”. Och att medborgare i Sverige då hade rätt att hämta ut hur många pass som helst oavsett skäl.

Mellan 2009 och 2013 tappade fem tusen personer bort sitt pass en gång om året. I ett fall hade en person fått ut 18 pass under samma 4-årsperiod.

Enligt Rikskriminalen kostade då ett svensk attraktivt viseringsfritt pass 80 000 kronor för hugade spekulanter på jakt efter ett nytt liv i Sverige byggt på fusk.

2015 gjorde därför Regeringen Inkompetens en lagändring som skulle “sätta stopp” för missbruket”.

Anders Ygeman, S, då ansvarig, kommenterade nya lagen med: “Därmed stoppar vi kraftigt det missbruk av svenska pass som har funnits”.

Läs mer hos Uvell.se…

-Pettersson säger att som det mesta som denna regering gör så är det ett totalt misslyckande, det ”försvinner” fortfarande rekordmånga pass, det har försvunnit FLER pass varje år än året då lagen stiftades och all time high 2018 då 63 500 pass försvann.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Ännu ett haveri för den odugliga regeringen

  1. Undrar i mitt stilla sinne hur mycket tid som går åt bara för att administrera tappade pass
    Om vi för enkelhetens skull säger 1 timme/passx600 000 så blir det 25 000 arbetsdagar motsvarande ca 140 år.
    Det innebär de facto att det går åt MINST 15 heltidsanställda inom polisen bara för att reda ut detta fusk

  2. Svenska lagar verkar vara gjorda för att uppmuntra och underlätta fusk, i vart fall när det väntas öka invandringen…

  3. Utvandrad måste flyga till Los Angeles eller Washington DC för att ansöka om nytt pass. Efter ca 3 veckor måste man personligen hämta upp passet. De flesta konsulat har bommat igen i USA. Tack Sverige!

  4. Om inte jag missminner, så slog Canada år 2012/2013 larm om att 100.000 svenska pass var på drift. Innan dess hade poliser samt passhanterare föreslagit/ begärt att borttappade, stulna pass skulle få en egen brottskod.
    Mot bättre vetande hände inget, förrän Canada slog larm.

  5. Hur kan vi tillåta denna dekadens ? Jo, för att vi är universums mest korkade folk. Man skäms när man måste visa det ej borttappade passet.

  6. Det sjuka är att alla har blivit av med passen vid sina resor till Irak som de flytt från
    vad mer behövs till läggas?
    och det bara fortsätter med regeringens goda minne????

  7. Om några år finns vi svenskar inte kvar , då löser sig detta problem . God fortsättning önskar Sjöström

  8. Utredning om ”säkert statligt ID kort” föreslår nytt statligt id-kort och e-legitimation – regeringen

    Förutom passen har 14 olika företag licens på att ge ut svenska id kort. ID kort som är ”giltiga” för att ta lån – skaffa ett personnummer och skriva på kontrakt och söka bidrag med etc etc. INGET av dessa företag har kontakt med varandra. Så ingen vet hur många ID det egentligen finns och om personer har flera olika ID kort på alla de 14 olika ställena plus pass och körkort.

    EU har en gemensam databas där alla länder är samman kopplade så de kan samköra ansiktsigenkänning via AI och fingeravtryck på alla migranter sedan flera år tillbaka. Sverige är inte intresserade av att vara med så klart.

    Ett säkert statligt ID-kort – med e-legitimation SOU 2019:14

  9. Inför regeln att om passet slarvas bort i Sverige tar det minst 4 år innan ett nytt pass utfärdas. Förloras passet utom Sverige får ett temporärt pass utfärdas gällande för en resa tillbaks till Sverige. För nytt pass gäller 4 års regeln.

Kommentera