Vår tid är nu och Jan Guillous minne

HISTORIA. ”Vår tid är nu” är en dramaserie av STV som hade premiär hösten 2017 och avslutade säsong tre igår. Första säsongen började 1945 och serien skildrade efterkrigstiden, det svenska folkhemmet och kretsar kring överklassfamiljen Löwander och den anrika restaurangen de driver: Djurgårdskällaren.

-Pettersson har endast sett de sista avsnitten i säsong tre och tyckte att det var riktigt bra med vänsterrörelsen 1968 och framåt, striden om almarna i Kungsträdgården 1971, juggemaffian och Informationsbyrån.

En som inte tycker om hur vänsterrörelsen skildras är Jan Guillou, som menar att serien är en historieförfalskning trots att det inte är en dokumentär.

Jan Guillou menar att han har facit eftersom han ingick i vänsterrörelsen, medan författarna till serien föddes 68 och 72 och inte har några personliga erfarenheter av saken.

-Pettersson har dock personliga erfarenheter av tiden, jag var inte med i någon vänsterrörelse, tvärtom, men jag kan intyga att det fanns åtskilliga vänsterrörelser som var fullständigt galna och satte upp dödslistor på de borgarbrackor som skulle avrättas. Terrordåden och revolutionen var inte långt borta. Exempelvis marscherade vänstern in på SVT 1968-69 och där är de kvar ännu.

Vänstern kallade sig arbetarrörelse och massmördaren Mao i Kina var den stora idolen. Då som nu var det unga studenter, författare eller intellektuella eller personer knutna till den akademiska världen som kallade sig revolutionärer. Absolut inte arbetare.

Den borgerliga livsstilen och gamla traditioner hånades och skulle avskaffas, långt hår, skägg, och arbetarklassens kläder blev populärt, exempelvis hängselbyxor och murarskjortor samt näbbstövlar.

Palestinasjalen blev en symbol för sympati med förtryckta folk, fast de som förtrycktes av kommunister glömdes bort.

Rödvin blev en populär dryck vid vänsterns fester, vilket gav rörelsen öknamnet ”rödvinsvänster”, med långa diskussioner om marxistisk ideologi.  Många uttalade sin beundran för Che Guevara. Boken Maos lilla röda lästes ofta.

Det vet säkert Jan Guillou men han vill inte erkänna hur tokig han var på den tiden och fransmannen Guillou har hela sitt liv försökt spela oskyldig…

Jan Guillou var en av de sista fångarna på Långholmen. Han satt där 1974, dömd för olovlig underrättelseverksamhet i samband med IB-affären. Bild från Langholmen.com

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

16 thoughts on “Vår tid är nu och Jan Guillous minne

  1. Den här pajasen är inte bara en föredetting, kommunist utan även en skitstövel som tror att hans ord är sanning

  2. En kommunist i klass med arsleberg! Båda är landsförrädare! Sviker ”folket” som föder dem! Dock så lever de lyxliv långt från ”folket”!
    Hur går det ihop? Ideologin kommunism och lyxbostäder?
    arsleberg jagar äldre tillsammans med ”wannabe” frida boisen för hmf i vänsterns namn samtidigt som de strålar sig i ”solkastarljuset” som rekordeliga människor? Jag längtar efter Karma för dessa vänstersk*t!

  3. Jan Guillou pratar som en ”Hovpage”!
    MEN trodde blint på kommunismen!
    Han skrev en beundrande bok om Saddam Hussein i Irak.
    Precis allting om både Saddams bakgrund och kommunismens illdåd gick enkelt att ta reda på även då!
    Av någon orsak klarade inte Guillou av det!
    Och ändå har han hela tiden av PK-cancerns media givits ett slags tolkningsföreträde i Sverige!
    Ungefär som om de fåtaliga Nationalsocialistiska journalisterna efter 2:a Världskriget skulle blivit ”upphöjda” att undervisa Svenskar om rätt och fel i 30 år! Ända fram till 1975 utan att människor reagerat….
    Hjärntvätt minst på Nordkoreas nivå!

  4. Jag var hemma på semester i Sverige, om jag minns rätt 1968, åt lunch på ett ställe där många lunchgäster var ärliga strävsamma arbetare, då det kom in ett gäng som hade deltagit i demonstrationer mot USA och kriget i Vietnam. Överhörde då en konversation av dessa vänsteranhängare varvid en ung flicka högt proklamerade ”här kan vi ju inte äta, det är alldeles för många blårockar här.” Detta bara cementerade min uppfattning av vänstern som varande ett gäng hycklare.

  5. En förträfflig och mycket trevlig serie, roligt att se det f.d icke mångkulturella Sverige man själv är uppväxt i och upplevt !
    Vem bryr sig vad en gammal vänsteraktivist som är rädd för att bli bortglömd tycker ?
    Patetiskt.

  6. Gilluou tänker kanske på sina egna meningsfränders produktioner, ”som sig själv känner man andra”, stämmer ofta!

  7. Han var ju spion och fick ett kortare fängelsestraff för det, vore intressant att veta hur mycket mer han borde straffats för !

  8. Som alla vänstervridna så vill även denne man bestämma hur det var och hur det är. Det har ingenting med verkligheten eller sanningen att göra. Det är enkelt att vara vänstervriden för man lever ju i sin egen värld och har alltid rätt. Man ser det man vill se och vill gärna bestämma vad andra ska tycka och göra. Detta har pågått i snart hundra år så det är väldigt svårt att förstå hur normala människor tänker. Sossarna har ju alltid varit störst och då har allt varit enkelt.
    Guillo och aschberg är två förmögna kommunister som har väldigt svårt att begripa hur vanligt folk tänker och tycker. De lever i sin egen värld och behöver inte bry sig om verkligheten i dagens samhälle

  9. Jan G och de andra s.k. dåtida kändisarna,ingen mer nämnd men ingen glömd,har förorsakat mycket skit genom åren !
    Nu har detta drägg ersatts i PK-organen av nya orientaliska befolkningen.
    För oss vuxna en ännu större fara. Läste just att man i natt sökt att bränna ihjäl de på ett ålderdomshem i Bengtsfors. Hela tre (3) gånger fick brandkåren rycka ut och släcka anlagda bränder vid hemmet.
    Satt och funderade över vilket man skall föredraga.Stekas ihjäl,svältas ihjäl eller ättestupan !

Kommentera