De såg det inte komma…


INSÄNDARE. Nicolae Ceausescu föddes i januari 1918 i byn Scornicesti i södra Rumänien. Uppväxten var fattig och han blev kommunism, och 1965 blev han kommunistpartiets generalsekreterare. Nu hade han glömt varifrån han kom, rensade ut motståndare och införde en stenhård diktatur, folket led samtidigt som Nicolae Ceausescu och frun Elena levde lyxliv. 

1989, för 30 år sedan, fick folket nog och startade en revolt, Ceausescu och frun försökte fly men greps, ställdes inför en folkdomstol och arkebuserades på fläcken juldagen 1989. De såg det inte komma…


19 responses to “De såg det inte komma…

 • Mr Jordan

  Som jämförelse med förra inlägget: vad minns den gode Guillou om Rumänien, en drömvärld? Vad tycker egentligen herr Guillou om Mao? Kanske i en krönika framöver, om vi har tur? Har han redan tagit avstånd, jag är inte säker, ändå är jag medelålders.

  Gilla

 • Bo Linder

  Politiker är som duvor. När de sitter vid ens fötter äter de en ur handen! När de kommer en position högre skiter de på en!

  Gilla

 • Kattsand

  Ingår det i den socialistiska ideologin att framhålla vikten av solidaritet, rättvisa och jämlikhet samtidigt som de själva lever ett lyxliv på andras bekostnad?

  Gilla

 • G Nordström

  Snart måste deras sista timme vara slagen

  Gilla

 • odalkvinnan

  Det var en revolution som filmades. Se filmen! Det visar hur ledarna sitter på sitt podium och inte fattar någonting.
  Historien om Hodecker då muren föll. Chauffören körde Honecker i Berlin. Det var svårt att komma fram. H. sa ta en annan väg. -Det går inte för det är kaos. Vad händer frågar Honecker. Muren har fallit och folket går över gränsen till Väst.
  Det kryllar av historier om gamla DDR.jag ser parallelllen i Sverige då man driver med Sveriges politiska ledning och medierna. Man har tappat den lilla respekt som fanns. Då har de mentalt förlorat.
  Samma i Sovjet. Roliga historier om ledningen, undergroundtidningar. Musik. Jazz spelades, trubadurer ffa i DDR.
  Då folket tappar respekten för ledarskiktet.
  Medierna skriver om hat fast humorn och brist på respekt knäcker dem.

  Gillad av 1 person

 • Peter Sjöström

  Glöm ej heller att kommunism är judiskt till sin skapelse . Hur de tog makten i Ryssland och våldförde sig på ryssar . Mvh Sjöström

  Gilla

 • Tony

  Likheten finns där med Sveriges styre! Att förse sig själva
  och låta folket bli fattigare är ju precis så som det går till’
  här med.

  Gillad av 1 person

 • Argus

  Nu tycker jag att ni är lite väl hårda, och lite mesiga. Det värsta straffet för en utopier är att tvingas leva i sin utopi. På något sätt borde det gå att förvisa dessa till ett totalt multikulturellt samhälle. Sedan tror jag mycket väl att slutet kan komma som beskrivet i tidigare kommentarer. Dock heter inte skarprättaren då inte A G Dahlman utan något mycket mer exotiskt.

  Gillad av 1 person

 • JEX

  ”Vi såg inte detta komma” Många såg detta komma med mig redan på åttiotalet och var rädda för att detta skulle hända. Nu har det hänt och flera Svenskar har drabbats av ett eskalerande våld,våldtäkter och stulen välfärd som sittande regeringar under dom senaste 28 åren indirekt är ansvariga för.

  Gillad av 1 person

 • Bo Eriksson/Trynbald

  Den där liknelsen har jag tänkt mycket på.
  Går det inte rättsvägen så……………………

  Gillad av 1 person

 • Weronica Selby

  Tack for den fina rapporten ga var stadsminister samma vag

  Gilla

 • Billy Boy

  Varken Nicolae Ceausescu eller frun Elena såg det inte komma. I det fattiga Rumänien var det väl på den tiden skriande brist på skickliga optiker.

  Men Stefan Löfven kunde ha fått god hjälp här i Sverige …

  … om han bara sökt tidigt för sina synproblem.

  Gillad av 1 person

 • Bosse

  Jag hoppas att slutar på samma sätt för Löfven som för Ceausescu.Jag kan se likheter när dom håller tal.Löfven tror också att folket står på hans sida.Jag kommer ihåg när ishockeylaget skulle fira VM guldet för några år sen och det busades när dom fick veta att Löfven skulle hålla tal. SVT stängde då av sändningen.Då tänkte jag direkt på Ceausescu.Det brukar gå på detta sätt när man inte inser att folket fått nog och Löfven börjar närma sig den punkten.

  Gillad av 1 person

 • gamgubben

  Makten berusar och nästan alla vet vad berusning betyder, vettet försvinner och var det litet från början så finns knappt något kvar. Observera det drabbar inte bara kommunister, men märkligt nog drabbar det oftast uppkomlingar.

  Gilla

 • Ståfräs

  Finns det ngn kommunist som jobbar hårt, inte lever på andra och betalar skatt?

  Gillad av 2 personer

 • Gringo

  Finns väl inte en enda kommunist som inte vill leva som han, bara de lever som gudar så skiter de i alla andra, så har de alltid varit med en sann kommunist.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: