Varför får Åkesson inte gå på festen?


INRIKES. Birgitta von Otter, författare och gift med förre socialdemokratiske finansmannen Kjell-Olof Feldt undrar i en debattartikel i Aftonbladet varför inte Jimmie Åkesson (SD) fick gå på Nobelfesten och tycker att skälen som anges av Nobelstiftelsen är dunkla.

Orsaken till beslutet att åter bojkotta Åkesson framgick av ett pressmeddelande som kunde stått som mall för Tegnérs ord om att det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta: ”Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra. Partiets bakgrund i högerextremism och företrädarnas agerande i nuet visar på en bristande respekt för den grundläggande principen om alla människors lika värde och rättigheter – oavsett hudfärg, härkomst eller religion.”

Uttalandet gav upphov till åtskilliga frågor. Här är några: Anser Nobelstiftelsen till exempel att gränskontroller eller den åtstramning av invandringen som SD var först om att förespråka bevisar ”bristande respekt för principen om allas lika värde”? I så fall finns fler partiledare som kunde bojkottats.

När slutar nuet vara nuet? Formuleringen i pressmeddelandet har använts ända sedan SD kom in i riksdagen 2010. Styrelsen ”har valt att inte ompröva beslutet som man fattade för ett  tiotal år sedan”, som presschefen uttryckte saken.

Hur ska uttrycket ”allas lika värde” tolkas? I juridisk bemärkelse går det att förstå (i en rättsstat bestraffas inte en skitstövel och en hygglo olika hårt för samma brott) men i övrigt?

Vad innebär ”SD är inte ett parti som alla andra”? Hurdana är ”alla andra” partier? Bör SD inte få ställa upp i val? Eller menar man att de som röstade på SD i senaste valet (en bra bit över en miljon) är lite ”eljest”, det vill säga inte ”som alla andra”? Ska man dra slutsatsen att länder som Nordkorea och Saudiarabien är ”som alla andra” eftersom deras företrädare i Sverige inbjuds?

Frågan kvarstår: Utifrån vad är det som Nobelstiftelsen analyserar när gästlistan sammanställs? Det kan inte gärna vara utfallet i senaste riksdagsvalet, då SD med 62 mandat blev tredje största parti. Enligt vårt lands styrelseskick, den representativa demokratin, utgår den politiska makten från medborgarna via fria och allmänna val.

Kan det vara så illa att Nobelstiftelsen inför beslutet att inte ompröva sitt decenniegamla ställningstagande suttit och överprövat demokratin i valen till Sveriges Riksdag?

Birgitta von Otter, författare

-Pettersson anser att Nobelstiftelsen håller på att gräva sin egen grav, och hoppas att den dag de bjuder Åkesson att han tackar nej med hänvisning till Nobelstiftelsens värdegrund.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


27 responses to “Varför får Åkesson inte gå på festen?

 • Maja 2

  ”Osa

  11 12 2019 at 12:44
  Jag är nöjd som det är. Nobelpriset är det finaste pris man kan få, och Nobelstiftelsen gör ett enormt bra arbete. De är de bästa som nomineras av proffs, vi kan ingen om detta och vi borde inte lägga oss i.”

  Så bra då att du är nöjd.
  Det är ingen annan förutom de snyltare typ Amanda Lind med flera som är bjudna på kalaset bekostat av oss. Det anser jag är missbruk av åra skattemedel.

  Gilla

 • Nisse

  Tänk om Jimmy får fredspriset den dagen han räddat Sverige från all kriminell invandring och åter gått till ett normalt tillstånd i Sverige

  Gilla

 • Kardanaxel

  Bästa OSA
  Nobelpristagarna i fysik, kemi samt ekonomi (till Alfred Nobels minne) utses av Kungl. Vetenskapsakademin och pristagare i fysiologi eller medicin utses av Karolinska Institutet. Detta torde vara helt OK, där finns proffsen.
  Pristagare i litteratur utses av Svenska Akademin (en för tillfället rätt skadeskjuten institution). Norrmännen utser fredspristagare (kan man ha synpunkter på, men så bestämde salig Alfred).
  MEN – vilka som inbjuds till ceremonin runt prisutdelningen och den efterföljande festen, det bestämmer Nobelstiftelsen. Och det är här det går snett, när man inbjuder företrädare för de mest avskyvärda regimerna i världen, men inte en representant för en femtedel (snart en fjärdedel) av svenska folket. Däremot företrädare för några ynka procent av svenska väljarkåren! Nobelstiftelsen trampar därmed å det grövsta på denna femtedel av svenska folket, den är helt enkelt mindre värd, enligt stiftelsen.
  Dock anser jag – med bakgrund av hur stiftelsen agerat tidigare – att JÅ, om en inbjudan skulle dimpa ned framöver, skall tacka blankt NEJ, med hänvisning till att Nobelstiftelsen inte vördat devisen ”allas lika värde”, och inte respekterar vår representativa demokrati. Även om han skulle vara statsminister.
  Visst vore det dessutom önskvärt att Statschefen (konungen) här satte ned foten. Det rör ju ändå snart en fjärdedel av de medborgare han också representerar.

  Gilla

 • Tore

  Sverigedemokraterna och jimmie är för bra för nobelfester och bög festivaler.
  Dom ska inte foga sig till det dekadenta och lögnaktiga etablissemanget.
  Sverigedemokraterna och Jimmie ska koncentrera sig på att rädda Sverige.

  Gilla

 • Eugenecork

  vill Jimmie gå på detta spektakel överhuvudtaget?
  …tror han prioriterar klämma en malt me polarna
  å ist låta opinionssiffrorna ticka i höjden?

  Gilla

 • turrim

  Birgitta von Otter borde få Nobelpris för denna logiska avklädnad av stöddiga övermänniskor utan demokratisk grundsyn.

  Gillad av 3 personer

 • Tony

  Jag väntar spänt på dagen när Jimmie Åkesson blir statsminister, och om han då inte blir inbjuden, hur ska dom då förklara för omvärlden detta,
  att Sveriges statsminister är inte värdig att bli inbjuden, och ifall han blir
  inbjuden men tackar nej?? Det tycker jag skulle va en rejäl käftsmäll för det uppblåsta sällskapet som överlevt sig själva med råge, Detta hade aldrig accepterats ifall Alfred Nobel varit i livet!

  Gillad av 1 person

 • Bajen666

  Eftersom jag är kock så skulle jag vilja testa maten på nobelfesten resten av ”festen” bryr jag mig föga om….jävla snobbar.

  Gilla

 • Nisse

  Skulle inte förvåna mig om nobelstiftelsen består av välbetalde avdankande sossar….

  Gilla

 • Mm

  Nobelstiftelsen har redan förlorat ansiktet. Alla vi som inte tycker att det är ok att flickor, kvinnor blir gängvåldtagna. Är vi fascistnazistislamofober för att vi röstar på det parti SD som inte heller gillar den nya ordningen med en regering bestående av Sossar, MP, Center, Liberalerna som har makten att åtgärda denna kriminalitet MEN SOM INTE GÖR ETT DUGG FÖR ATT SKYDDA OSS mot dessa kriminella invällare. Tycker Nobelstyrelsen att det är ok med gängvåldtäkter, skjutningar, mord då skall ni fortsätta att förlora hedern. Eller kanske läsa på om sossarnas, centerns, liberalernas bruna historia med nazisterna.

  Gillad av 2 personer

 • Thorsten Schütte

  Problemet är hur Nobelstiftelsen kan hitta en väg ur det här utan att förlora ansiktet:
  https://www.salaallehanda.com/artikel/insandare-plastbiljett-for-jimmie

  Gilla

 • Kungen

  Nobelstiftelsen har ett rätt : SD är inte ett parti som alla andra. Det är bara dom som ser problemen och säger precis som det är. Det är bara dom som är helt oskyldiga till samhällets totala förfall som pågått i 30 år och alla de andra bidragit till. När SD påtalat problemen har de blivit kallade för alla möjliga fula saker. Sist men inte minst är numera SD SVERIGES STÖRSTA PARTI och det retar gallfeber på de andra som inte begriper hur det kunde hända…
  😄😅😄😄😄😄

  Gillad av 3 personer

  • grunehetgrot

   Nobelstiftelsen går tvärs emot det som står i deras regler. Därmed är dom inte kapabla att sitta där.

   Gilla

 • Fyllfinnen

  ”Bristande respekt för principen om allas lika värde”

  Så dom menar att Anders Breivik är lika mycket värd som Stefan Löven, en pedofil och mördare är lika mycket värd som en sosse ?

  Brukar fråga folk om detta varje gång dom tar upp ”allas lika värde”, det brukar snabbt ta slut på diskussionen. Sen gnäller dom om att man tar upp extrema människor, jag brukar säga att det var dom som började med ”allas lika värde”. Antingen är folk lika värda eller inte, spelar ingen roll vilka man jämför med brukar jag säga åt dom

  Ni som ger mig tummen ner tycker att Anders Breivik är lika mycket värd som Stefan Löven, även att en pedofil och mördare är lika mycket värd som en sosse ?

  Gilla

  • Tony

   Är förmodligen 2 sossar, dom är vana vid att svänga sig
   med fina ord som saknar mening, det bevisar dom när dom inte kan ell vill svara på en enkel fråga.

   Gilla

  • messkalle

   Felöversättning av FN”s mänskliga rättigheter 1948: ”All human beings are born free and equal in dignity and rights”.
   ”Lika i Värdighet och Rättigheter” är inte ”Allas lika värde,”

   Gillad av 3 personer

   • Roland Salomonsson

    Vänsterpolitiker i Sverige har knappast vurmat över att följa ”internationella” konventioner. Utom nu för Global Compact, eftersom denna enbart gäller muslimsk migration till EU.

    Gilla

 • Göran

  Gränsen mellan ”rätt” och ”fel” värdegrund är så bakslugt flytande att Hitler och Dr Mengele m fl Nazitoppar skulle varit mer än välkomna av Nobelstiftelsen MEN INTE deras Svenska kritiker!

  Att pratat sanning om Nazityskland skulle på samma sätt ha ”stridit mot allas lika värde” eller ”värdegrunden”…
  Skulle med dagens måttstock ha varit ”Hets Mot Folkgrupp”.

  Dessa PK-cancerns rena floskler står för inget annat än feghet, medlöperi, korruption, ren lögn och bedrägeri!
  De står för dubbla måttstockar och 100% frånvaro av moral eller civilkurage!
  Kommer för lång tid att inte kunna användas då de får vanliga människor att må illa!

  Tror att den första offentliga person som offentligt vägrar besöka denna symbol för ytlighet och åsikts-korruption skulle bli mycket populär bland arbetande människor?

  Gilla

 • ossie

  Nobelstiftelsen har målat in sig i ett hörn. Lika bra att de avgår allihop och att den nya styrelsen ber SD om ursäkt och bjuder in Åkesson i fortsättningen.

  Gilla

 • Kapten Bölja

  Nobelstiftelsen och Heikenstein lever helt i sin egen parallella
  värld, helt avstängd ifrån vanligt folks bekymmer och vedermödor.

  Gilla

 • Gus

  Kungen borde sätta ned foten och göra klart för Nobelstiftelsen vad som gäller.
  Han behöver bara skriva ett brev till dem att han inte har för avsikt att i fortsättningen närvara vid tillställningar där inte alla representanter för
  Svenska folket som är valda i demokratiska val är välkomna.

  Gilla

 • Notimam

  Hoppas att det en dag kommer tillbaka och biter Nobelstiftelsen i arslet.
  Om Jimmie blir statsminister och tackar nej till en inbjudan.
  Kanske inte så bra reklam för Nobelstiftelsen om värdlandets statsminister vägrar att delta vid festen.

  Gilla

 • Tina

  Alfred Nobel var visserligen en minnesvärd man, men vi får inte glömma bort Ivar Kreuger som gjorde än mer för Sverige under sin tid innan han blev mördad i Paris.

  Jag tycker alla alternativa media ska pusha för ett Kreugerpris inom olika områden. Prissumman behöver inte vara hög men pristagarna skall röstas fram av folket. Nobel sprider numer ett löjes skimmer över denna tillställning. Lägg därtill alla skandaler med våldtäkter i lägenheter ägda av Stiftelsen. Fy fan rent ut sagt.

  Gilla

  • Göran

   Ja, man häpnar hur lurade Svenskarna blivit om Kreuger…
   Alla PK-cancerns medier ignorerar de bevisbara fakta som finns.
   Den vanliga skräcken för att tänka självständigt och ta reda på fakta?
   Först beslutar de att systematiskt ljugande är en del av deras ansvar!
   Sen förstår de inte att ingen vill betala för deras ljugande…

   Gilla

   • oljeborr

    Kommunisten Sjöstedt får väl stå som representant för den rörelse som konfiskerade Alfreds egendomar vad gäller olja och infrastruktur i Kaukasus. Det verkar inte vara plogat ända fram hos nobel stiftelsen.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: