Ahmad Jawad fick 18 år för mord på Ahmed Abdulaziz i Malmö

BROTTSLIGHET. I torsdags föll domen mot tre män inblandade i mordet på 23-årige Ahmed Abdulaziz på Ramels väg i mars 2017. 28-årige Ahmad Jawad dömdes till 18 års fängelse för mord. ”Det här är en seger för rättvisan”, säger kriminalkommissarie, Hasse Persson på Malmöpolisen.

Ahmad Jawad Foto Polisen

På kvällen den 30 mars 2017 mördades en 23-åring vid en återvinningsstation på Ramels väg i Malmö. Mannen sköts till döds av två gärningspersoner som sedan flydde från platsen på moped. En bit bort sattes mopeden i brand och gärningsmännen flydde i en bil som stod och väntade på dem.

Polispatruller skickades ut och lokaliserade två bilar som körde i sällskap. Totalt färdades sju personer i fordonen och samtliga frihetsberövades vid 22-tiden misstänkta för mordet. Av dem häktades tre män, där två frisläpptes efter en respektive fyra månader.

En person, en 28-årig man, satt häktad sex månader misstänkt som huvudperson i ärendet, men frisläpptes när bevisningen inte räckte. Hösten 2018 kunde samme man häktas efter att Nationellt Forensiskt Centrum (NFC) i samarbete med norska kollegor hade lyckats dekryptera 28-åringens telefon.

Den 7 november, kom domen från Malmö tingsrätt där 28-åringen döms för mord till 18 års fängelse. En annan 28-årig man och en 24-åring döms för medhjälp till mordet till fängelsestraff i fyra, respektive sju år. En 24-årig man har frikänts. De dömda ska även betala skadestånd till den dödes far.

– Från ett målsägandeperspektiv är domen en upprättelse. Vi har arbetat med det här under lång tid och utredningsmaterialet består av drygt 19.000 sidor – det är ett gigantiskt material, säger Hasse Persson.

Från polisens sida ser man flera framgångsfaktorer i ärendet. Bland annat att man kunde frihetsberöva personerna i tidsmässig nära anslutning till mordtillfället samt även det offensiva initiala utredningsarbetet.

– Pågående under mordtillfället var en telefonavlyssning i ett ärende rörande grovt narkotikabrott vari flera av de mordinblandade finns med. Att vi lyckades dekryptera gärningspersonens telefon har varit av stor vikt och gör ärendet unikt, säger Hasse Persson och fortsätter; – Den här domen har en tydlig signal till gängkriminaliteten; de ska inte vara så säkra på att de klarar sig. Polisen kommer att fortsätta i samma anda med målsättning att vi ska klara upp det.

  • MUHAMMED Hassan Abdelrada, född 1991 döms till 4 år för medhjälp till mord
  • Taha El Ali, född 1995, frikänns för mord men döms för grov olovlig körning till 100 dagsböter á 50 kronor.
  • KARRAR Haidar Jabbar, född 1994, döms till 7 år för medhjälp till mord.
  • AHMAD Hussain Jawad, född 1991, döms till 18 år för mord.

-Pettersson undrar varför Jawad inte döms till livstid? Nåväl, dessa herrar är en riktig förtjänst lite längre fram. Jag tror samtliga är svenska medborgare. 19.000 sidor förundersökning, tingsrätten och säkert överklagan till hovrätten, advokatkostnader, fängelsekostnader osv. Jag tror att detta går på närmare 100 miljoner totalt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Ahmad Jawad fick 18 år för mord på Ahmed Abdulaziz i Malmö

  1. 5000 kronor för grov olovlig körning var mycket billigt i relation till de bötesbelopp som tas ut av Svensson för bagateller.

Kommentera