Jonas Sjöstedt negativ till arbetskraftsinvandring

Jonas Sjöstedt och hans parti är negativ till arbetskraftsinvandring och menar att den leder till ett omfattande missbruk och ekonomisk brottslighet.

Detta tar partiet upp på helgens möte i Göteborg, men samtidigt säger Sjöstedt att människor som får avslag på sin asylansökan ska kunna söka som arbetskraftsinvandrare. Låter det logiskt?

Sjöstedt anklagar givetvis de borgerliga partierna som han menar ligger bakom den omfattande arbetskraftsinvandringen och fusket däromkring. Vänsterpartiet som annars talar om klassklyftor så fort kriminalitet nämns, har en inställning till arbetskraftsinvandring där arbetstillstånd enbart ska ges till personer som jobbar i kända bristyrken. M.a.o. ska pizzabagare, hårfrisörer, städerskor, bärplockare och andra lågavlönade yrkesgrupper hindras från att söka sig hit som arbetskraftsinvandrare. Högavlönade yrkesarbetare som ingenjörer, läkare och advokater är däremot välkomna.

Sjöstedt har rätt i att det pågår ett omfattande fusk på arbetsmarknaden. Svarta löner, människor som befinner sig illegalt i landet anställs billigt, mygel med redovisningar, ett utnyttjande av statens subventioner med mera, men är detta verkligen de borgerliga partiernas fel?

2011 publicerade Sydsvenskan en artikelserie med namnet “Svarta Malmö” där fusket på arbetsmarknaden hade pågått under flera år. Ett fusk som pågick och förmodligen fortfarande pågår under socialdemokratiskt kommunstyre och regeringar som varit både socialistiska och borgerliga.

2005 hade vi en socialdemokratisk regering med Göran Persson som statsminister. Det året publicerade SvD en artikel där man belyste den omfattande svarta marknad som lurade staten på uppskattningsvis 56 miljarder varje år.

Den 26:e januari 1993 lämnade Ingvar Carlsson (S) och flera socialdemokratiska riksdagsledamöter in en motion i Riksdagen där de beskrev problemen med den omfattande brottsligheten på den svenska arbetsmarknaden. Förvisso hade Sverige då en borgerlig regering ledd av Carl Bildt, men dessa meningar i motionen förklarar att detta fusk hade pågått länge, även under socialdemokratiska regeringar.

“Rikspolisstyrelsens fördjupade anslagsframställning hösten 1991 framgick att antalet inkomna utredningsärenden rörande ekonomiska brott under den senaste femårsperioden ökat med 28 %…//…Ett taxiföretag i Stockholmstrakten har kunnat hålla på i fyra år utan att betala skatt eller avgifter”

Under de fyra till fem år som nämns i ovan text var Ingvar Carlsson (S) själv statsminister och ledde en socialdemokratisk regering. Motionen lämnades in 1993 och redan då var problemen med fusk på den svenska arbetsmarknaden ett välkänt faktum. Den 16:e oktober i år debatterades fusket i SR under rubriken “Så jobbar samhället mot svart arbetskraft”, så än idag är alltså fusket på den svenska arbetsmarknaden uppe på tapeten. Således är detta inget problem som skapats av och under borgerliga regeringar som Jonas Sjöstedt vill påskina.

Vad Sjöstedt inte vill nämna är att fusket på den svenska arbetsmarknaden kan fortgå p.g.a. en slapphänt gränskontroll och det faktum att tiotusentals människor befinner sig illegalt i landet, samt att detta är bakomliggande orsaker som möjliggör det fusk som bedrar staten på mångmiljardbelopp varje år.

Nu undrar nog många om Jonas Sjöstedts uttalande om arbetskraftsinvandring är frukten av det nya samarbetet med LO. Så här skrev nämligen Karl-Petter Thorwaldsson på LO:s webbsida i april 2018.

“Bra med begränsad arbetskraftsinvandring”

Fast på LO:s webbsida, under fliken Arbetsmarknad, kan detta läsas från 2012.

“Arbetskraftsinvandring är ett naturligt inslag på arbetsmarknaden i alla västländer. Så även i Sverige. Anledningen är att den behövs”

Det är således uppenbart att LO vädrar åsikter efter hur vinden blåser. Hur de tänker agera när det gäller medlemmarnas flykt till SD och de borgerliga partierna återstår att se. Jag tror knappast de väljarna återkommer till S bara för att Karl-Petter nu vänder blickarna längre ut till vänster.

 

9 thoughts on “Jonas Sjöstedt negativ till arbetskraftsinvandring

 1. För att få ordning på skatter bör alla som anlitar utländska firmor skicka en blankett till SKV så att de skulle ombesörja beskattningen i varje resp. land.Som det är i dag, vi betalar moms för företag som stoppar pengarna i egen ficka.

 2. Sedan när går vänsterfeministisk politik ihop med logik? Det största problemet med vänsterfeministisk politik är att den är byggd på känslor. Ett lysande exempel är skatten på plastpåsar, för att inte tala om den vansinniga migrationspolitiken.

 3. Den kommunistiske dåren vill naturligtvis inte ha hit några invandrare som arbetar och betalar skatt men bidragsturister och bedragare vill han ha hit i massor.

 4. Kommunisten Sjöstedt är bara intresserad av en totalt okontrollerad massinvandring av arbetsskygga raketforskare !

 5. Obama sågar vänsterns metoder: ”Det är inte aktivism”.

  Tänk om en svensk statsminister eller någon vänsterföreträdare kunde uttrycka sig så här tydligt. För i Sverige är Obamas ord precis lika viktiga att framföra.

  För det behövs verkligen ett uppvaknade på den svenska vänstersidan. I hur man agerar i samhällpolitiken och på vilka sätt man driver sina ståndpunkter. Värdigheten och respekten, är en uppenbar bristvara på “vänsterkanten”.

  Man skärmar sig hela tiden från vanligt folk och arbetaklassen. Genom sin enfaldiga argumentation, år ut och år in. Den viktiga sakpolitiken, synes dem främmande.

  Den amerikanska vänster som anklagar andra för att säga och göra fel får hård kritik av USA:s tidigare president Barack Obama.

  Obama säger bland annat, “att man inte åstadkommer förändring genom att vara dömande mot andra människor.”

  Tack för de orden Barack Obama.

  https://nyheteridag.se/obama-sagar-vansterns-metoder-det-ar-inte-aktivism/

 6. Det ser ju bra ut att 7-klövern nu står på den nivån som SD stod på 2010 när dom kom in i rikstan. Nu 2020 har SD dragit ifrån de övriga partierna med 30 år och ligger långt före dessa i allt.

 7. “Bara en idiot låter sig styras av en annan idiot, då båda saknar förstånd att förstå, att den andre är en idiot.”

Kommentera