Stäng

Nazisten som blev utvisad men hamnade på Skolöverstyrelsen

HISTORIA. Att det fanns många spioner från alla sidor i Sverige under andra världskriget är väl känt. Nazi-Tysklands mest inflytelserika agent i Sverige var Hermann Kappner som flyttade till Sverige 1933 och blev anställd på Skolöverstyrelsen samma år.

Hermann Kappner. Bild från Säpo på 1940-talet. Redan före kriget höll Säpo ett öga på kulturattachén, senare upphöjd till legationsråd, Hermann Kappner vid tyska legationen i Stockholm, men inte särskilt noga. Han kunde röra sig obehindrat i skol- kultur- och akademiska kretsar tack vare att han också var anställd av Skolöverstyrelsen. Av Säpos registerkort framgår att han även hette Gerhard, Friedrich, Erich.

Kappner blev legationssekreterare på Tyska legationen i Stockholm 1939, en tjänst som han upprätthöll tills han blev inkallad till militärtjänstgöring i Tyskland 1944. Hans uppgift på ambassaden var att verka för nazismpositva läroplaner och attityder inom svenskt skol-, universitets- och kulturverksamhet.

Kappner upprättade listor över ledande svenskars politiska inställning: positiva till Nationalsocialisterna eller negativa. Eftersom naziregimens utsända agenter kontinuerligt sände rapporter till Berlin, finns omfattande källmaterial i tyska arkiv om Sveriges relationer till Nazityskland.

Regeringen beslöt, efter det att han hoppat av sitt legationsarbete 1944, att utvisa honom, men utvisningsbeslutet verkställdes ej efter självmordshot och uppvaktningar av närstående.

-Pettersson noterar att herr Kappner som 1937 blivit medlem i tyska nationalsocialistiska partiet och hoppade av 1944, efter kriget trots utvisningsbeslut, nazisympati och spioneri fick börja en ny karriär i svenska statens tjänst. Hermann Kappner blev svensk medborgare 1957 och  ämneskonsulent vid Skolöverstyrelsen 1962.

Undrar vad Stefan Löfven tycker om att en utvisningsdömd nazist fick hjälp av en socialdemokratisk regering att stanna och göra karriär i Sverige.

Om Herrman Kappner på SR P1 plus Google

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 reaktioner på “Nazisten som blev utvisad men hamnade på Skolöverstyrelsen

 1. Jag funderar men kan inte se någon skillnad nu 2019. Lobbyister ordnar stopp för utvisning. Omvändelse under galgen och infiltration i myndighet.

 2. Det verkar som, när Sverige ska utvisa nån, så går det inte från ord till handling. Måste vara nån form av sjuka, att det inte blir av. Svensken är nog för blyg, vill inte stöta sig med nån.

 3. Tur Abzurdistans slaskpress har Nazism,Högerradikalism,fazister,och allt annat som gränsar till dessa,deras älsklingsämne.
  Hur vore det om dessa idkade samma intresse för Kommunism o. vänsterradikalism ? Detta tycks vara total tabu…
  Stalin mördade uppskattningsvis 17-20 miljoner egna medborgare,men sällan det nämnes i Abzurdska Statspressen !

  1. Och kommunisterna i V p Hycklarna lotsas inte heller
   om att dom tillhör historiens värsta mördarpack som
   i många stycken överglänste Nasisterna, dom lotsas
   även att spela ovetande om att Sovjet avrättade 3000
   Polska officerare med nackskott, tänk på det när ni
   ser och hör Jonas Sjöstedt spela moralkärring över
   SD.med sin indignerade stämma!

 4. På Södertörns högskola återfinnes flera vänsterterrorister. Varför skriver inte media om det?

 5. ett antal nazister från både Baltikum och Tyskland fick en fristat i Sverige
  Barbro Eberman ”Hur kunde det ske?: myt och motmyt”
  ISBN 9789173315586

Kommentera

%d bloggare gillar detta: