Stäng

Public service fortsätter förleda lyssnarna

INSÄNDARE. Public service verkar ha ett svagt intresse av att återuppbygga ett förtroende hos allmänheten. I veckomagasinet God morgon, världen! i P1 söndagen den 27 oktober sändes ett drygt åtta minuter långt inslag om den ekonomiska krisen i Sveriges kommuner.

Den utpekade anledningen till kommunernas pengabekymmer var den kraftigt växande befolkningen och, som oftast i media, den stora gruppen åldringar – samt barn! Dock pratades det bara om bekymret med äldre.

Eller rättare sagt var det stora gruppen 40-talister som i inslaget särskilt pekades ut som i nuläget mest tärande på samhället.

Som bekant har Public service sin egen agenda – som för en samhällsmedveten lyssnare ter sig alltmer pinsam.

Enligt SCB, Statistiska Centralbyrån, har vi sedan 2000-talets början blivit 1,4 miljoner fler i Sverige samtidigt som samma SCB slår fast att det som bidragit mest till folkökningen under 2000-talet är invandringen!

Knappast en nyhet för vanligt folk. Om detta faktum nämns dock inte ett ord i God morgon, världens! inslag. Det skulle förmodligen vara politiskt inkorrekt.

Det är faktiskt så, enligt samma ovan angivna källa, att invandringen bidragit mest till folkökningen i Sverige de flesta år sedan 1968! Till exempel stod invandringen för 80 procent av folkökningen 2018!

Men i God morgon, världens! värld beror ändå kommunernas ekonomiska besvärligheter huvudsakligen på kostnaderna för pensionärer och åldringar. Det är ett skamligt påstående.

Den grupp äldre P1-programmet hänger ut som tärande på samhället är kommuninvånare som betalat och betalar skatt till den allmänna välfärden och betalar tusentals kronor för vård, omsorg och tandläkarbesök, medan nyanlända i kommunerna inte alltför sällan försörjs av bidrag och betalar en ringa eller ingen avgift alls för läkar- och tandläkarbesök.

Public service må fortsätta med sin pk-rapportering, den breda allmänheten har för länge sedan genomskådat bluffen.

Ego lego

 

23 reaktioner på “Public service fortsätter förleda lyssnarna

 1. Pensionärerna har jobbat och betalat skatt i 45-50 år så de har betalat sin del med råge. Att vi går i pension går ju lätt att se och planera för i förväg. Det som däremot enbart är utgifter är alla som kommit hit de senaste 30 åren med barn och anhöriga. Räkna bort dom och siffrorna blir normala. Vi måste kunna skilja på äpplen och apelsiner och kalla en spade för just en spade. Väldigt fult att skylla kommunernas problem på pensionärerna när alla vet vad det är som är elefanten i rummet. Nämligen alla som inte bidragit och aldrig kommer att bidra med annat än kostnader och problem

 2. På Aktuellt idag pratades i sammanhanget om att antalet äldre blir fler. Här lyftes begreppet försörjningskvot upp. Enkelt uttryck att färre arbetande skall fler pensionärer (som då inte förutsätts arbeta).

  Begreppet försörjningskvot är i dagsläget helt förlegad (som politiken i övrigt). Ett mer adekvat begrepp skulle ha sin utgångspunkt ur vilka som betalar sin skatt och lever på det som är kvar, respektive de som lever utan att betala skatt överhuvudtaget, dvs lever på bidrag av skattemedel.

  Skulle vara intressant att få reda på hur mycket av skatteuppbörden pensionärer står för. Sannolikt betalar de in en hel del.

   1. . . . och färre arbetande skall försörja fler icke arbetande invandrare och utlänningar (illegaler) . . .

 3. ”Ålders-skam” implementeras… Tyvärr, så är väl den ”slutgiltiga lösningen” för åldrande (fortfarande) väl drastisk att ta upp i media, men vi är nog snart där.

 4. jag tror inte vi ska döma svt/sr utan dom har nog politiska direktiv från riksdagen och får nog inte säga sanningen
  Svensson

 5. Dagens pensionärer, många har arbetat fr 15årsåldern. I många fall m låga löner o
  dåliga arbetsförhållanden.Nu är de gamla o
  slitna. Nu ses de dom en belastning!Skäms
  Sverige.Arma land

  1. Vem har glömt mannen från Umeå som ville ta ihjäl alla i pensionsålder. Sades för runt 3 år sedan.

 6. Sveriges journalister inom skatteförsörjda, gigantiska och mäktiga SVT/SR är fördjävliga. De är också korkade, lågutbildade och obildade. Och där är nästan bara kvinnor. De män som finns kvar är inte värda att kallas män.
  SR/SVT struntar nu i att ens låtsas som att de är neutrala och objektive. De kan de för svenska politiker är skiträdda för dem, skiträdda för att de skall utsättas för murveldrevet och karaktärsmord.

 7. Ja inte nog med att åldringarna har betalat in till sin egna kostnader, dom har även varit med och betalat utbildningen till dom idioter som häckar på Sveriges Radio. Jag hoppas att dessa får se fram emot en riktigt svår ålderdom,, maktens överbetalda rövslickare förtjänar det! Att dom själva
  tillhör det tärande sällskapet tillsammans med invandrare som aldrig kommer att tillföra samhället några medel lotsas dom inte om.

 8. Vad håller SR på med? Pensionärerna betalar väl skatt på sina pensioner? De betalar sitt eget boende och sina egna dagligvaror, sin egen bil, bränsle, el osv. och bara där ingår mängder av statlig beskattning. Vad har kommunerna för problem med de gamla? Jag kan inte förstå hur kommunerna kan gå minus på dem. Räknat på hela livscykeln har många arbetat in långt större värden än de någonsin hinner ta ut innan de dött. Fy skäms för SR:s åldersrasism!

  1. Den bästa kommentar som jag läst denna veckan! Men SR är sosse-styrt och statligt! Och jag förväntar mig inte någon större slutledningsförmåga därifrån!

   1. TextTV sidan 377 är matchresultatet, främst Frölunda och IFK Göteborg. Räknar med en massa tummen ner.
    Tror jag är Göteborgare, stolt sådan :-/

 9. Komiskt när SVT kör sin reklam för sig själv, i programpauserna. SVT betonar hur viktigt det är med objektiv nyhetsförmedling och smutskastar på samma gång s k alternativ media.
  Vilken står för sanning och vilken mörkar sanningen?

 10. Det ingick nog i den hemligstämplade delen av avtalet: Ni får massor med skattepengar om ni fortsätter att effektivt undanhålla generande fakta. Även snackaren Kristersson ställde upp utan förbehåll.

 11. Man undrar vad som skiljer regimmedias vinklade och manipulerande ”rapportering” i Sverige från dito i Nordkorea, Kina och andra diktaturstater?

  Skulle säga att här är det kanske färskare. Men att det är inväxlat på
  diktaturspåret bevisas dagligen. Därom råder ingen som helst tvekan!

 12. Ja det är synd om den äldre generationen som inte har tillgång till internet utan är hänvisade till svt .I dag kunde man till exempel se och lyssna på Svensk Webbtelevision till vad Scanias förre vd Jan Östling hade att säga om det svenska samhället och dess ledare , samt en upplysning om elbilens ”förträfflighet” . När får man se dylika program i svensk tv där två personer kan sitta och diskutera samhällsproblem i lugn och saklig ton utan att programledaren hela tiden avbryter och kommer med dumma frågor .

 13. Det är ju order uppifrån att den främsta orsaken nämnligen invandrarna får inte nämnas. SKL s ordf skyller krisen på en åldrande befolkning men ”glömmer” i vanlig ordning den främsta orsaken. Tyvärr finns det fortfarande många som går på denna bluff.,

Kommentera

%d bloggare gillar detta: