Varför ska SVT bada i pengar?


MEDIA. Att Stockholm drabbades av tre sprängningar på tre timmar var gårdagens snackis, men nämndens överhuvudtaget inte på SVT:s nationella kvällsnyheter. Alltfler diskuterar statstelevisionens vinklade rapportering, men en annan fråga är varför de ska få miljarder för underhållning.

Sveriges Television by Holger.Ellgaard is licensed under CC BY-SA 3.0

Att staten skulle vara i underhållningsbranschen var tveksamt redan tre decennier sen när privat TV dök upp. Nu när vi har tillgång till oändliga program och TV är på väg att ersättas av streaming & internet är det surrealistiskt. Ändå ska Sverige lägga tiotals miljarder på 1950-talets teknologi på 2020-talet. Underhållande om detta absurditet av TV-veteran Mats Örbrink:

”Vad finns det för anledning till att medborgarna ska tvångsdebiteras för ett bekosta ett programutbud som ändå kan tillfredsställas av kanaler med andra finansieringsformer?

En snabb titt i tv-tablåerna visar en uppsjö SVT-program som inte på något sätt skiljer sig från de kommersiella kanalerna. Kan någon förklara varför ”Präst söker fru” är public service, men inte ”Bonde söker fru”? Bantningstävling för hundar – ”Sveriges fetaste hundar” – men inte för människor – ”Biggest looser”?

Det egendomliga beslutet, som riksdagen väntas klubba inom kort, att garantera public service-bolagen 50,4 miljarder för den kommande sexårsperioden, utan några krav på verksamhetens inriktning eller organisationens omfattning, rycker undan varje incitament för att rationalisera verksamheten. Vilket annat företag eller vilken myndighet lever i en sådan bekymmerslös tillvaro?

SVT kan alltså bada vidare i pengar i sex år till. Samtidigt som det är en allmän uppfattning i TV-branschen att SVT lider av organisatorisk elefantiasis…Tanken att ett starkt public service kräver 4.812 anställda och 8,4 miljarder skattekronor per år är häpnadsväckande lättsinnig”

Att man slösar 50 miljarder på statsmedia när välfärden har resursbrist beror just på att tusentals journalister lobbar för det. Intresset ljuger inte.

Tino Sanandaji Facebook

-Pettersson undrar vem som granskar journalisterna? Vad har de för intressen? Vilka bolag äger de aktier i? Vem betalar deras lön? Vem kontrollerar att journalisterna är opartiska och inte politiska aktivister?

Svaret är ingen! Nu gräver inte journalisterna fram sanningen, de gräver ned den…

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


16 responses to “Varför ska SVT bada i pengar?

 • Kvark

  Ett sovande folk är ett bra folk som behöver underhållning inte en dos upprörande systemkrtik och annan populistisk skit. Seså nu tar vi varandras händer och sjunger We shall overcome.

  Gilla

 • Maja

  Sveriges radio intervjuade utrikesminister Ann Linde i kväll.
  Turkiet får 4, 5 miljoner euro av EU varje år för att de eventuellt skall bli medlemmar , men det är inget bestämt.
  När programledaren frågade varför EU betalar pengar till Turkiet, blev svaret av Linde att Turkiet måste kunna skydda gränserna från flyktingar?????
  I dagsläget är det mellan 3- 4 miljoner syrier i Turkiet och med EU pe ngar får de hjälp med skolor, läkare och allt de behöver.
  (Varför skall vi både betala för dem och dessutom ta dem hit för försörjning?)

  När programledaren frågade varför Eu betalar för att skydda gränserna mot EU vid Libyens kust ? Ann Linde; Massor med ekonomiska flyktingar utan rätt att komma hit skickas tillbaka till Libyen. Europa skall inte vara öppen för alla som vill hit

  .Vidare frågan om varför EU kan betala för att de blir skickade till lägren i Libyen och osäkerheten svarade Linde igen att Europa kan ej ta emot alla ekonomiska flyktingar.

  Så här gick frågor och svar runt en hel halvtimme , bara så kul att förvänta sig att programledaren försökte få Linde i nätet som en rasist.
  Till slut sade Linde att allt detta ligger på den ”eminenta” ( hoppas jag hörde fel)Ylva Johanssons bord och hon om någon kommer att klara av detta galant.

  Då stängde jag av radion.

  Jag tror att Anna Linde kommer att få hård kritik för detta intervju .Det lär ge eko tror jag..

  Gilla

  • Billy Boy

   @ Maja

   I SR:s lördagsintervju med utrikesminister Ann Linde (S) talades det om att EU betalar hisnande 4,5 MILJARDER €uro till Turkiet.
   (Inte 4, 5 MILJONER euro som du skrev i din kommentar)

   Avsnittet kommer vid tidskod c:a 17:15 på länken nedan:

   Ekots lördagsintervju med Ann Linde (S)

   https://sverigesradio.se/avsnitt/1373814

   Gilla

   • Maja

    Lyssnar gärna om det i lugn och ro, då jag körde bil och hörde inte allting från början till slut.
    Herregud vad hemskt .Och jag som tyckte att 4, 5 miljoner euro var otroligt mycket pengar.
    Vad är syftet undrar jag. Inte undra på att Erdogan har råd att både kriga och utpressa Europa .

    Gilla

 • SVENSK

  Jag vill hävda att det nu har övergått i rent missbruk av skattebetalarnas pengar!

  Gillad av 1 person

 • Ture

  Jag vill inte heller bistå detta skitbolag, som talar om för människor hur de ska tänka och tycka, med en massa pengar. Dessutom så har antalet tv-program av god kvalité kraftigt sjunkit under senare år, vilket gör det ännu mindre ibtressant att betala tv-avgiften

  Gilla

 • Billy Boy

  Public Service hänvisar allmänheten att anmäla klagomålen till Granskningsnämnden. Jag har själv gjort det ett antal gånger på uppenbara sakfel och partiskhet men i de flesta fall fått avslag.

  I december 2017 anmälde Katerina Janouch radioprogrammet Morronpasset i P3 till Granskningsnämnden, då hon angreps hårt av programledaren som hävdade att hon uttalat sig “grovt rasistiskt”.

  Trots det uppenbara övertrampet mot kravet på opartiskhet fälldes inslaget inte. Nu har Samhällsnytt avslöjat att handläggaren är den vänsterextrema fotbollshuliganen Johannes Wik som dessutom fällts för narkotikabrott.

  Läs vidare på länken nedan:

  Kokainist med AFA-kopplingar bedömer SVT och SR i Granskningsnämnden. Av Pettersson 11 januari, 2019

  https://petterssonsblogg.se/2019/01/11/kokainist-med-afa-kopplingar-bedomer-svt-och-sr-i-granskningsnamnden/

  Förtroendet för Public Service och Granskningsnämnden rasar ju i botten när sådana grava missförhållanden kommer fram i dagsljuset. Hur mycket mer av uppenbara felbedömningar och partiskhet har Granskningsnämnden egenmäktigt avslagit och sopat under mattan?

  Gilla

 • Olof.p

  Det är för att vi ska se kommunister, västerfeminster, afrikaner, araber, transpersoner och homosexuella.
  Själv är jag tacksam om jag slipper.

  Gilla

 • Kvark

  Tja för mig verkar det som de flesta andra orättvisa badprioriteringarna i gamla Svea.

  Gilla

 • Käpphäst

  Hela SVT hoppar.

  Gilla

 • blabaris

  allatotalitära regimer måste ha propaganda media för att funka.

  Varför betalas det ut över 500. 000. 000 kr i mediastöd till tidningar varje år i sverige?

  Först ska vi betala tidningar för att ljuga via skattemedel……sedan ska vi köpa tidningarna vi redan betalat för via mediastöd med våran lön. Betala två ggr för samma sak??

  https://www.mprt.se/stod-till-medier/beviljade-stod/

  Gillad av 1 person

 • Kungen

  Svt och Sr skulle inte ha en krona. Att ta in avgiften på skatten är samma system som i kina eller nordkorea. Ren konfiskation. Sverige börjar likna en diktatur mer o mer. Jag avstår gärna deras vänstervridna skitprogram. Jag kan använda 1345 kr/år på något roligare…

  Gillad av 1 person

 • Argus

  Enligt Jens Orback: ”Det är också ett försvar för dig och mig, att någon gång kanske vi hamnar i minoritet, och försvarar vi dom andras rätt ja då går vi lite tryggare.”

  Gilla

 • Kent

  Bra uttryck ”joulisterna gräver inte fram sanningen de gräver ner den”

  Gillad av 1 person

 • Kalle

  Det är för sent att renodla skräpet, gör om SVT till betalkanal, så kan de som gitter se på möget betala för det.

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: