Från fattigdom, till välfärd och tillbaka?


VÄLFÄRD. Från Fattigsverige till Välfärdssverige och på väg tillbaka. Sverige har gjort en fantastisk resa från ett fattigt u-land till en välmående välfärdsstat men frågan är om vi tänker göra den resan tur och retur.

Fattigdom i en modern välfärdsstat är mera svårgripbart och komplext, till och med svårt att ta på allvar ur ett tryggt medelklassperspektiv. Hur kan någon gå hungrig mitt i flödet av app-baserade matleveranser, sous vide-apparater och alla matlagningsprogram i tv-tablån? Kanske är det därför som fattigdomsfrågan i stor utsträckning är osynlig i dagens politiska debatt. Frågan vinner inga val.

I Sverige vill även många av oss gärna tro att fattigdom inte existerar och att alla har mat i kylskåpen. Att våra välfärdssystem fångar upp och tar hand om samhällets mest utsatta, men så är det inte, skriver Lotta Säfström på Dagens Samhälle.

Matfattigdom handlar om att människor inte har råd att handla mat, de prioriterar bort mat och de saknar sociala sammanhang för ätande. Det är tydligt att behovet av mat har ökat under de senaste åren, framförallt vad gäller barnfamiljer.

Det är en heterogen grupp som idag lever i matfattigdom men studien visar att det inte är papperslösa eller EU-medborgare som utgör den stora gruppen av människor i matfattigdom. 70 procent utgörs av människor med långvarigt försörjningsstöd och personer som hamnat mellan stolarna i de svenska välfärdssystemen.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger ”I Sverige står vi upp för människors lika värde”. Varför sker då inte detta i verkligheten? Stefan säger att svensk ekonomi är stark. Men de som har jobbat och stretat i många år får nöja sig med småsmulor och en pension som allt som oftast inte går att leva på. Trots att du trosvisst säger att ”Pensionen höjs för dem som arbetat ett helt yrkesliv till låga löner. De har kämpat för Sveriges välstånd. Nu ska de få den respekt de förtjänar”, skriver Elisabet Fyhr på GP.se

Vad har ni (S) hittills gjort för att uppfylla det löftet?

-Pettersson säger att så länge en enda svensk barnfamilj eller pensionär är fattig borde socialdemokraterna och andra politiker skämmas. När vi kan ge bort 50 miljarder i bistånd, 25 miljarder netto till EU, 8 miljarder till FN:s miljöfond plus miljard efter miljard till andra än svenska folket så borde det räcka till att utrota fattigdomen i Sverige.

Steget efter. Varför finns det fattigdom i Sverige Stefan?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


10 responses to “Från fattigdom, till välfärd och tillbaka?

 • age

  ”Öppna ERA hjärtan !”
  – var ett stort steg i riktning bakåt.

  Synd att Alzheimers är så svårt att konstatera tidigt!

  Gilla

 • Fjölet

  Modern Välfärd i sverige
  Stat rånar arbetaren med skatt under arbetslivet och kastar allt skatte medel på på asyl sökande oavsett om de kommer med eller utan en förmögenhet- noll koll
  Ger dem lyx bidrag som svensk aldrig skulle fått.
  När arbetaren blir för gammal har stat rånat han på hela Pensionen, alltså sänkt den så du kan inta kan leva på den,
  för din pension är nu så urvattnad att den ligger precis på gränsen till garantipension och du kommer förbanna dig själv över hur fan det kunde bli så här.
  märkligt
  och det verkar oxå som vi skall be om ursäkt för vi tillfört skattemedel till Sossestaten

  Gilla

 • Göran

  Sverige har en historia av att på konstgjord väg höja BNP för att verka ”framgångsrikt”!
  Om Sydeuropa fuskade med påhittade jordbruksarealer för att höja EU-bidragen, så fuskade Sverige sig till högre EU-Avgifter!
  Det viktigaste var ändå att Sverige såg mer ut än det var resonerade PK-cancerns makthavare…
  Vad som gjort att Sveriges Makthavare är betydligt dummare i huvudet och betydligt mer lögnaktiga än i övriga Europa är svårt att säga?
  Hjärntvättade Svenskar kopplar troligen låg intelligens & låga kunskaper till att vara ”sympatisk”??
  Svenskar drivs av en ständig rädsla för att anklagas för ”Nazism”.
  Då i stort sett all form av kunskap av PK-cancerns media framställs som ”lite nazistiskt”, så blir man då ”godare” ju okunnigare och dummare i huvudet man är….
  Får se om de tycker att svält, kyla och ockupation/utplundring av välbeväpnade importkriminella rasistapor också är så ”sympatiskt” och ”berikande”…?

  Gilla

 • CH.

  Från fattigdom, till välfärd och tillbaka?
  Här är svaret Pettersson.

  Välfärden i konungariket Sverige växte fram ur fattigdom som formade bondesamhället till en välfärd som förlorade näring under färden men folkets okuvliga vilja byggde industrisamhället som ökade välfärden som synligt fans där till dess en osynlig länk i en brusten kedja av demokratiskt valda ledare vars handlande utan innehåll försvarades med ord utan substans
  och de av slitsamt arbete böjda ryggar vars utslitna värkande händer byggt upp Sverige som synligt står som ett monument av malmen som gav järn
  en rikedom ur gruvor likt berget som gav sten som blev grus synes nu skogens glänta ändra form till kalhyggen och välfärd likt sanden i ett timglas runnit ut i glömskans grav där fattigdomen vilar
  nertyngd av välfärd och synes vakna till liv på ålderns höst och komma upp ytan där fattigdom osynligt väntar i välfärdssamhället som blir ouppnåeligt för den utslitna kroppen med den av slit böjda ryggen och de värkbrutna händerna minner om svunnen tid av fattigdom med att bygga upp välfärds Sverige vars belöning av Konungariket Sverige var löfte om en tryggad ålderdom i välfärd som nu kvarstod som färd enär fattigdom blev till välfärd av de nu oförklarliga ordet demokrati och i sken av mänskliga rättigheter och rätt till tryggad ålderdom i en välfärdsstat
  betraktar den fattige pensionären den välfärd de skapade i fattigdom av fattigdom ge rikedom likt välfärden som återgäldats genom att mynta ordet fattigpensionär som tack för Konungariket Sveriges välfärd
  men den utslitna kroppen med den böjda ryggen och de av värk förvridna händerna ger trots sin fattigdom en skänk till den hungrige som matas av den handikappade och leds av den blinde som guidas av den stumme ut i de förlamade Konungariket Sverige ursprungen ur fattigdom uppkommen av bergfast tro och vilja av stål i en styrka likt sten av livslångt slit
  som likt berget blev till sten som krossades av grusade löften som runnit ut i sand för de svenska Fattigpensionärerna

  Gilla

 • Kapten Bölja

  Det finns ju ett visst pris när man skall leka världens största
  humana stormakt

  Gilla

 • Billy Boy

  Bild från Micke K Twitter

  Mer fakta i ämnet tidigare på Petterssons …

  Sveriges ”urstarka tillväxt” är nästan sämst i hela EU – 14 april, 2019

  https://petterssonsblogg.se/2019/04/14/sveriges-urstarka-tillvaxt-ar-nastan-samst-i-eu/

  Hur har vår s k ”regering” tänkt sig att den ynkligt lilla och ständigt krympande tillväxt-stapeln BNP per capita (Sverige i röd färg i grafiken ovan) skall räcka till att infria de vanstyrande politikernas (S+MP med bihangen C+L) fagra bluff-löften enligt några exempel nedan …

  – Ökade mångmiljardsatsningar för att lindra det akuta krisläget i vård, skola & äldreomsorg mm.

  – Ökade mångmiljardsatsningar behövs akut till försvaret (inkl armen, marinen, flyget & civilförsvaret), hela rättsväsendet (inkl Polis, SÄPO, Tull, Domstolsväsendet, Kriminalvården mm mm)

  – Ökade mångmiljardbidraget till EU. T ex en höjning av årsavgiften eventuellt med c:a 35 % motsvarande c:a 15 miljarder kr för Sverige efter Brexit. År 2019 och kommande år riskerar Sveriges EU-avgift per år stiga till långt mer än c:a 40 miljarder kr.

  – Fortsatt höga och ökande mångmiljardkostnader för asyl- och anhöriginvandringen samt bistånd till ”utvecklings”-länder typ det odemokratiska, aggressiva och våldsbejakande Palestina bestående av Västbanken och Gazaremsan. Regeringen har utlovat mångmiljarder kr i ekonomiskt stöd till de ökande antalet krisande kommuner genom att ta fram förändringar i de kommunala- och regionala utjämningssystemen.

  – Mångmiljarder kr i redan sedan länge utlovade (men fortfarande ej infriade) höjda pensioner OCH utlovade sänkta skatter ffa för Sveriges alla fattigpensionärer.

  – Mångmiljarder kr för att få igång ökat byggande av bostäder. Bristen uppgår för närvarande till c:a 1 miljon bostäder i hela landet. Bostadsbristen är som allra störst i storstadsområdena Stockholm, Göteborg & Malmö.

  Stora delar av de befintliga bostäderna från miljonprogrammet som byggdes på 1960 och 1970-talet är skandalöst dåligt underhållna och i mycket stort behov av kostsamma total-renoveringar. I de allra värsta fallen är det rivningar av totalt nerkörda bostäder som gäller. Alla dessa måste då ersättas med nyproduktion till mycket höga kostnader.

  O s v … O s v

  Gilla

 • SVENSK

  Förr kunde väl en och annan också hamna mellan stolarna. Nu är det dubbelt värre, de hamnar mellan stolarna och dessutom mellan stollarna i Lövenregimen!

  Gilla

 • blabaris

  I Sverige var det länge ett brott att inte ha ordnad försörjning. I sverige såldes och köptes människor fram till 1918.

  Med 1885 års lösdriverilag skedde en avkriminalisering, och lösdrivare kunde i stället dömas till tvångsarbete, vilket samhället nu betraktade som en behandlingsinsats och inte ett straff. Staten hade arbetsanstalter för män och kvinnor separat om de inte såldes som arbetare till gårdar.

  I Stockholm inrättades år 1698 spinnhus och rasphus dvs arbetsanstalter. Syftet var att få bort tiggare och lösdrivare från gatorna och på samma gång ge dem en meningsfull sysselsättning. Förebild var rasp- och spinnhus som inrättats i Nederländerna.

  Anstaltshjonen i Stockholm ansvarade, utöver raspningen, för renhållningen i huvudstaden och från tid till annan för andra tunga arbetsuppgifter.

  Fram till 1847 kunde byar/samhällen/orter köpa ett ”rotehjon” en arbetare/hjon som fick gå runt och jobba efter uppgjord ordningsgång för mat och husrum. Man roterade runt ”rotehjonet”

  Rotegång förbjöds för barn år 1847, och fattigauktioner blev då vanligare. Då köpte man en egen dräng eller piga istället för att dela med andra.

  Fram till 1918 var det lagligt att sälja och köpa fattiga människor som arbetshjon i Sverige. Fattigvårdsauktion förbjöds i Sverige i och med 1918 års fattigvårdslag. År 1918 blev barnauktioner förbjudet enligt lag i Sverige.

  Slaveriet i usa förbjöds den 18 december 1865, genom att det 13:e tillägget till USA:s konstitution ratificerades.

  Därför sitter det i ryggmärgen på folk i sverige att det är ”fult” att tigga för det var ett brott och olagligt under flera 100 tals år.

  Gilla

 • Kent

  Allt är så sanslöst sorgligt att Sverige ska styras av denna skräckministär till regering vi har idag.
  Jag skulle utan tvekan åta mig att spara in 200 miljarder på en vecka 600 miljarder på någon månad eller två.

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: