Jom kippur och Oktoberkriget 1973

JUDENDOM. Efter dagens attack mot en synagoga i tyska Halle, som skedde på judarnas största högtid, jom kippr och där två personer dödades och ytterligare två skadades så tar jag en repris med påminnelse. 

Jom kippur eller med engelsk stavning Yom Kippur är en helg inom judendomen, som infaller tio dagar efter den judiska nyårsdagen. Det är den viktigaste högtiden för troende judar. Enligt den gregorianska kalendern, som är den officiella i de flesta länder i Europa, infaller jom kippur år 2019 (år 5780 enligt judisk tideräkning) den 9 oktober och börjar firas på kvällen den 8. Det judisk dygnet börjar klockan 18 på kvällen vilket lever kvar i vår kultur med helgmålsringning klockan 18 på lördagskvällen och på julafton. – Pettersson önskar naturligtvis alla judar och israeler Jom kippur – Glad helg.

Oktoberkriget, även kallat Jom kippurkriget, var det fjärde stora arabisk-israeliska kriget, och utkämpades mellan 6 och 25 oktober 1973 mellan Israel och en koalition av arabiska stater under ledning av Egypten och Syrien.

Kriget började när koalitionen påbörjade ett gemensamt överraskningsanfall mot Israel under Jom kippur, även den muslimska fastemånaden Ramadan pågick. 

Egyptiska och syriska styrkor korsade vapenstilleståndslinjer för att gå in i den israeliskkontrollerade Sinaihalvön och Golanhöjderna, som hade blivit erövrade och ockuperade sedan Sexdagarskriget 1967.

Konflikten ledde till en nära konfrontation mellan de två kärnvapenbestyckade supermakterna USA och Sovjetunionen, som båda inledde massiva ansträngningar för att proviantera sina allierade under kriget.

Vapenstillestånd uppnåddes sedan den egyptiska tredje armén omringats och Egypten vädjat till USA. Militärt slutade kriget i ett dödläge även om israelerna vid tidpunkten för vapenstilleståndet hade tagit initiativet gentemot den egyptiska armén som ännu inte var besegrad.

Dessutom stod israeliska styrkor utanför Syriens huvudstad Damaskus, när USA, Sovjetunionen och FN fick parterna att avtala om eldupphör. Under 1974 och 1975 kom länderna överens om ett israeliskt tillbakadragande.

Kriget ledde till den första oljekrisen och så småningom till fredsavtal mellan Egypten och Israel.

  • Alltså, araberna anföll under Ramadan, muslimernas heliga månad, då de ska leva rättfärdigt och undvika våld.
  • Araberna anföll på judarnas heligaste helg, när de trodde att judarna var oförberedda.
  • Araberna anföll på två fronter samtidigt.
  • Araberna var överlägsna i antal och stridsvagnar.
  • Araberna fick storstryk.
  • Israel drog sig tillbaka efter påtryckningar från USA och Sovjetunionen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

One thought on “Jom kippur och Oktoberkriget 1973

  1. Detta hör man inget om. Hade det varit en moské så hade SVT/SR & Co. haft det som huvudnyhet.

Kommentera